Τέσσερα διαχρονικά βιβλία που δεν πρέπει να λείπουν από τη βιβλιοθήκη σου
Τα έργα του θεωρούνται κλασικά και εξακολουθούν να έχουν επίδραση στους ανθρώπους μέχρι και σήμερα. Συνοπτικά παρουσιάζονται τέσσερα από τα πιο γνωστά του βιβλία, που έχουν διευκολύνει σημαντικά τη ζωή όσων τα έχουν διαβάσει, κάνοντάς τους να δουν τη ζωή με… άλλο μάτι και να αντιμετωπίζουν τις καταστάσεις οπλισμένοι με αισιοδοξία και πίστη.
Πρόσω ολοταχώς στην προσωπική ανάπτυξη
To βιβλίο «Πώς να κερδίζεις φίλους και να επηρεάζεις τους ανθρώπους» είναι το πρώτο που έγραψε ο Carnegie, κυκλοφόρησε το 1936 και παραμένει σήμερα ένα από τα πλέον βασικά βιβλία στον τομέα της προσωπικής ανάπτυξης. Σε αυτό, ο συγγραφέας καταπιάνεται με την ανθρώπινη ανάγκη για επαφή και επικοινωνία. Συγκεκριμένα, στόχος του είναι να βοηθήσει τους αναγνώστες να επικοινωνούν με διπλωματία, να αυξάνουν σταδιακά την αποδοτικότητά τους, να κάνουν τους άλλους να τους συμπαθούν, να γίνονται πιο πειστικοί και να βελτιώνουν τις ηγετικές τους ικανότητες.
Εκτός από βασικές τεχνικές διαχείρισης των… ανθρώπων, ο συγγραφέας προσφέρει απλόχερα σε αυτό του το βιβλίο συμβουλές προκειμένου να γινόμαστε εύκολα αρεστοί στους συνανθρώπους μας. Αναμφισβήτητα δεν μπορούμε –ούτε είναι εφικτό- να αρέσουμε στους πάντες, ωστόσο με συγκεκριμένες επικοινωνιακές δεξιότητες μπορούμε να δημιουργούμε θετικές εντυπώσεις και να κεντρίζουμε το ενδιαφέρον των γύρω μας.
Εν συνεχεία, ο συγγραφέας μοιράζεται τα «μυστικά» της πειθούς, στα οποία συμπεριλαμβάνεται φυσικά η αυτογνωσία. Και αυτό σημαίνει ότι κάποιες φορές αναπόφευκτα θα έχουμε άδικο, κάτι που οφείλουμε να παραδεχόμαστε.
Με το εν λόγω βιβλίο ο Carnegie παρακινεί τους πιο συνεσταλμένους αναγνώστες να αποκτήσουν με μικρά αλλά σταθερά βήματα θάρρος. Όλοι μας μπορούμε να γίνουμε ηγέτες, χωρίς να προσβάλλουμε τους υπόλοιπους και χωρίς να προκαλούμε δυσαρέσκειες. Προκειμένου να κατακτήσουμε αυτή την ικανότητα, πρέπει να μάθουμε να ασκούμε εποικοδομητική κριτική και, βέβαια, να έχουμε πρωτίστως επίγνωση των δικών μας λαθών. Εξάλλου, για να κατευθύνουμε τους ανθρώπους να κάνουν αυτό που τους λέμε, πρέπει να είμαστε βοηθητικοί μαζί τους και όχι αυταρχικοί ή υπερόπτες.
Σε κάθε περίπτωση, το να κάνουμε φίλους και να «μαγνητίσουμε» τους γύρω μας έχει ως προαπαιτούμενο τη θέληση για εξέλιξη. Αυτό ακριβώς είναι που μας διδάσκει ο συγγραφέας στο συγκεκριμένο βιβλίο.
Αφήνοντας πίσω τη στενοχώρια και το άγχος
«Πώς να σταματήσεις να ανησυχείς και να αρχίσεις να ζε» συμβουλεύει ο Carnegie, σε ένα βιβλίο που στόχο έχει να βοηθήσει τους αναγνώστες να βρουν τον εαυτό τους, βγαίνοντας από τον κυκεώνα του άγχους. Πρόκειται για ένα μπεστ σέλερ που έχει φανεί χρήσιμο σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι πάλευαν με το γνωστό σε όλους μας συναίσθημα της ανησυχίας.
Ο συγγραφέας, αφού πρώτα «συστήσει» στον κόσμο τις στενοχώριες, απαριθμώντας τα βασικά τους στοιχεία, περνάει στο επόμενο κεφάλαιο, στο οποίο μας μαθαίνει να αναλύουμε αλλά και να επιλύουμε τα θέματα που μας στενοχωρούν. Σε αυτά συγκαταλέγονται φυσικά τα επαγγελματικά, τα οποία αν μη τι άλλο απασχολούν τους περισσότερους από εμάς, αν όχι όλους. Κατόπιν, μας δείχνει τους τρόπους για να σταματήσουμε να βασανιζόμαστε με περιττές σκοτούρες, παρακινώντας μας να συμφιλιωθούμε με τα αναπόφευκτα και με αυτά πάνω στα οποία δεν έχουμε έλεγχο. Σημαντικό είναι να αφήσουμε το παρελθόν στο παρελθόν, ώστε να προχωρήσουμε δημιουργώντας ένα εποικοδομητικό παρόν (και κατ’ επέκταση μέλλον).
Στη συνέχεια, ο Carnegie μοιράζεται μαζί μας εφτά τρόπους να καλλιεργήσουμε τη νοοτροπία που θα μας προσφέρει γαλήνη και ευτυχία. «Να θυμάσαι ότι πάνω στη γη δεν υπάρχει άλλος σαν εσένα», διακηρύσσει ο συγγραφέας, κι έχει δίκιο.
Ο συγγραφέας φέρνει, επίσης, στο φως μια ιστορία των γονιών του, γνωστοποιώντας πώς οι δυο τους νίκησαν τη θλίψη. Εκτός αυτού, καθοδηγεί το αναγνωστικό κοινό πώς να φτιάξουν μια νοητή ασπίδα ώστε να αντιμετωπίζουν την αρνητική κριτική χωρίς να αφήνουν να τους επηρεάζει.
Λίγο πριν ολοκληρώσει το γράψιμο αυτού του βιβλίου, ο Carnegie παρουσιάζει έξι τρόπους για να προλαβαίνουμε την κούραση, διατηρώντας ακέραια την ενεργητικότητα και ακμαίο το ηθικό μας. Σε αυτούς συγκαταλέγονται εργασιακές συνήθειες που μειώνουν αισθητά τις ανησυχίες που τυραννούν τον μέσο εργαζόμενο.
Στο όγδοο και τελευταίο μέρος του βιβλίου, 31 ιστορίες από σημαίνουσες προσωπικότητες περιμένουν το αναγνωστικό κοινό να τις ανακαλύψει και να εμπνευστεί από αυτές για να ενδυναμωθεί και να αφήσει μια για πάντα πίσω του το βαρύ αίσθημα της μελαγχολίας.
Πώς συνδυάζω απολαυστική ζωή και δουλειά
Ακόμα και αν αγαπάμε τη δουλειά μας, θα συναντήσουμε μέρες με αναποδιές στον εργασιακό χώρο. Ο Carnegie φροντίζει και σε αυτή την περίπτωση να μας καθοδηγήσει ώστε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στην εργασία μας και παράλληλα να το απολαμβάνουμε -όχι να το βιώνουμε ως καταναγκαστικό έργο. Το πετυχαίνει μέσω του βιβλίου του “Πώς να απολαμβάνεις τη ζωή και τη δουλειά σου”.
Αρχικά, παρατίθενται εφτά τρόποι να οδηγηθεί κανείς προς την ηρεμία, αντιμετωπίζοντας όσα τον κουράζουν και διώχνοντας την ανία. Εξάλλου, ξοδεύουμε περίπου το 40% του χρόνου μας στη δουλειά μας, συνεπώς είναι κρίμα να βουτάμε στην πλήξη, τη στιγμή που με τις συμβουλές του συγγραφέα μπορούμε να χαρούμε την καθημερινότητά μας.
Ο συγγραφέας μας συμβουλεύει συν τοις άλλοις πώς να αποφύγουμε τις περιττές εντάσεις, κρατώντας την ενέργειά μας για σημαντικά καθήκοντα και πώς να μετατρέψουμε τα καθήκοντα ρουτίνας σε ευκαιρίες που ακονίζουν το μυαλό.
Το βιβλίο αυτό περιλαμβάνει επιλογές από τα διαχρονικά μπεστ-σέλερ που παρουσιάζονται παραπάνω, «Πώς να κερδίζεις φίλους και να επηρεάζεις τους ανθρώπους» και «Πώς να σταματήσεις να ανησυχείς και να αρχίσεις να ζεις». Τώρα, οι αναγνώστες καλούνται να εφαρμόσουν και στο εργασιακό τους περιβάλλον όσα ήδη έμαθαν, μαθαίνοντας την αξία της συνεργασίας και χτίζοντας υγιείς και πολύτιμες σχέσεις με τους συναδέρφους τους, που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να γίνουν μέχρι και καλοί φίλοι. Το μόνο που χρειάζεται είναι συνεργασία, αλλά και να μην είναι κανείς προκατειλημμένος.
Καλά όλα αυτά. Πώς, όμως, θα κάνω φίλους στην ψηφιακή εποχή;
Και αφού ο Carnegie έχει φροντίσει να κατευνάσει ένα σωρό αγωνίες μας, σειρά τώρα έχουν οι τρόποι με τους οποίους ως αναγνώστες θα κερδίσουμε κοινό στο online περιβάλλον, με το βιβλίο “Πώς να κερδίζεις φίλους και να επηρεάζεις τους ανθρώπους στην ψηφιακή εποχή”. Αυτό θα συμβεί αφού πρώτα θέσουμε γερές βάσεις, αφού δημιουργήσουμε δηλαδή μια καλή εντύπωση, κάτι που θα πετύχουμε με το χαμόγελο, με την απόφασή μας να γίνουμε καλύτεροι ακροατές αλλά και με την όρεξη μας για συζήτηση.
Εφόσον λοιπόν έχουμε καταφέρει να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των άλλων, πρέπει να μπορέσουμε να τη διατηρήσουμε. Για να γίνει αυτό, σημαντικό είναι να αποφεύγουμε τις περιττές αντιπαραθέσεις και να μην ξεστομίζουμε ποτέ κάτι του στιλ «έχεις άδικο». Κάτι τέτοιο είναι αφοριστικό και μηδενίζει τις πιθανότητες μιας καλής αλληλεπίδρασης. Εκτός αυτού, χρειάζεται να παραδεχόμαστε τα λάθη μας γρήγορα και απερίφραστα και φυσικά να αντιμετωπίζουμε τους άλλους με φιλική διάθεση, δίνοντάς τους τα εύσημα όταν το αξίζουν και μην παραλείποντας να δείχνουμε κατανόηση.
To βιβλίο εξετάζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτή η ψηφιακή γενιά των ηλεκτρονικών μηνυμάτων και των κινητών τηλεφώνων, του Facebook και του Twitter (“X’ πλέον) όσον αφορά τον εξανθρωπισμό αυτών των νεότερων δυνατοτήτων «επαφής», αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει αντικατάσταση της προσωπικής επαφής όταν έχουμε να κάνουμε με πιο ευαίσθητα θέματα (όπως μια επίπληξη ή η επικοινωνία ειλικρινών σκέψεων και συναισθημάτων με ένα αγαπημένο πρόσωπο).
Μια συνεκτική υπενθύμιση ότι, για να είναι κανείς σήμερα ένας αποτελεσματικός influencer, πρέπει να συνεχίσει να καλλιεργεί συνδέσεις με κάθε δυνατό τρόπο.