Τέμπη: Σε κυβερνητική σύσκεψη αποφασίστηκε το μπάζωμα του χώρου του δυστυχήματος

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, η απόφαση ελήφθη σε σύσκεψη παρουσία των Αγοραστού, Τριαντόπουλου, Ξιφαρά στις 3 Μαρτίου, η πραγματοποίηση της οποίας έχει επιβεβαιωθεί από πυροσβεστική και αστυνομία. • ΣΥΡΙΖΑ: «Κάποιοι ήθελαν κάτι να κρύψουν»

Νέα πολύ σημαντικά στοιχεία έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας για το ποιος και πότε αποφάσισε το μπάζωμα στα Τέμπη με αποτέλεσμα να αλλοιωθεί ο χώρος και να χαθούν πολύτιμα αποδεικτικά στοιχεία για τη διερεύνηση του εγκλήματος που προκάλεσε τον θάνατο 57 ανθρώπων.

Το ζήτημα προκαλεί εκ νέου σοβαρά ερωτήματα, καθώς στις 23 Μαΐου έφτασε στη Βουλή η ποινική δικογραφία για τις εργασίες που έγιναν ήδη απ’ τις πρώτες ώρες στον τόπο της τραγωδίας στα Τέμπη με αποτέλεσμα να αλλοιωθούν στοιχεία, όπως καταγγέλλουν συγγενείς των θυμάτων. Οι οποίοι έχουν προαναγγείλει και μηνύσεις εις βάρος πολιτικών προσώπων. Επίσης, διαρκώς έρχονται στο φως της δημοσιότητας στοιχεία σύμφωνα με τα οποία στο ιδιωτικό οικόπεδο όπου μεταφέρθηκαν χώματα από το σημείο του δυστυχήματα έχουν εντοπιστεί εύφλεκτα υλικά, ακόμη και ταυτοποιημένο οστό ενός από τα θύματα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Mega, η απόφαση για την «αναδιαμόρφωση του χώρου», με επιχείρημα ότι έπρεπε να ξεκινήσουν άμεσα τα σιδηροδρομικά δρομολόγια, ελήφθη μόλις δύο ημέρες μετά το δυστύχημα, στις 3 Μαρτίου 2023, σε κυβερνητική σύσκεψη που μέχρι σήμερα είχε κρατηθεί μυστική.

Στη σύσκεψη αυτή συμμετείχαν ο τότε περιφερειάρχης Λάρισας, Κώστας Αγοραστός, ο τότε υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, Χρήστος Τριαντόπουλος (νυν υφ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας), ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταφορών, Γιάννης Ξιφαράς, αξιωματικοί της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και εκπρόσωπος της Hellenic Train.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η «αναδιαμόρφωση του χώρου» ξεκίνησε από την επόμενη ημέρα και διήρκεσε τρεις ημέρες, από τις 4 έως τις 6 Μαρτίου 2023, ενώ, παρά τη βιασύνη να ξεκινήσουν τα δρομολόγια, αυτά ξεκίνησαν σχεδόν ένα μήνα μετά, στις 29 Μαρτίου.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί, σύμφωνα με το Mega, είναι ότι οι αξιωματικοί της αστυνομίας και της πυροσβεστικής στις καταθέσεις τους στον εισαγγελέα της Λάρισας έχουν μιλήσει για αυτήν τη συνάντηση της 3ης Μαρτίου, ενώ στα υπομνήματα που έχουν καταθέσει, τόσο ο ο Κώστας Αγοραστός όσο και ο Χρήστος Τριαντόπουλος, δεν υπάρχει καμία αναφορά.

Ο δημοσιογράφος του Mega, Βασίλης Λαμπρόπουλος, επισήμανε ότι μίλησε με αξιωματικούς της αστυνομίας και της πυροσβεστικής, που του επιβεβαίωσαν τη συνάντηση, ενώ στα σχετικά ερωτήματα που έθεσε πριν από οκτώ ημέρες στους Κώστα Αγοραστό, Χρήστο Τριαντόπουλο και Γιάννη Ξιφαρά, δεν έχει πάρει ακόμη απάντηση.

ΣΥΡΙΖΑ: «Κάποιοι ήθελαν κάτι να κρύψουν»

Σφοδρή ήταν η αντίδραση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ρεπορτάζ, καθώς όπως σημειώνει «κάποιος απέκλεισε από τη σύσκεψη τον αρμόδιο Εισαγγελέα, ο οποίος είχε εκ του νόμου την ευθύνη για τη διασφάλιση όλων των αποδεικτικών στοιχείων στον τόπο του εγκλήματος. Κάποιοι ήθελαν κάτι να κρύψουν». Επιπλέον, δείχνει προς το Μαξίμου, λέγοντας ότι «κάποιος έδωσε εντολή στον κ. Τριαντόπουλο να συνδράμει στο πιο επαίσχυντο κρατικό έγκλημα στην ιστορία της χώρας».

Αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

«Προκαλεί ανατριχίλα το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του MEGA για τη “μυστική” σύσκεψη των Αγοραστού, Τριαντόπουλου, Ξιφαρά και εκπροσώπου της Hellenic Train, όπου και αποφασίστηκε το μπάζωμα της περιοχής του εγκλήματος των Τεμπών. Μια εν κρυπτώ σύσκεψη, στην οποία δεν είχε κληθεί (παρανόμως) ο λειτουργός της Εισαγγελικής Αρχής, ο οποίος ήταν αποκλειστικά αρμόδιος για τον τόπο του δυστυχήματος.

»Όπως αποκαλύπτεται, η “αναδιαμόρφωση του χώρου” ξεκίνησε από την επόμενη ημέρα της σύσκεψης και διήρκεσε τρεις ημέρες, με πρόφαση πως θα έπρεπε να ξεκινήσουν άμεσα τα δρομολόγια των τρένων, τα οποία όμως ξεκίνησαν τελικά στις 29 Μαρτίου.

»Εδώ κι έναν χρόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα κυβερνητικά στελέχη συγκαλύπτουν την αλήθεια, αρνούμενοι κατηγορηματικά πως εμπλέκονται οι ίδιοι στο “μπάζωμα” και επιρρίπτοντας την ευθύνη στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.

»Όσο κι αν προσπαθούν να κρύψουν την αλήθεια υπάρχουν συντριπτικές αποδείξεις: Κάποιος έδωσε εντολή στον κ. Τριαντόπουλο να συνδράμει στο πιο επαίσχυντο κρατικό έγκλημα στην ιστορία της χώρας. Κάποιος κάλεσε στη συγκεκριμένη σύσκεψη και την σιδηροδρομική εταιρεία παρότι εμπλεκόταν στο δυστύχημα. Κάποιος απέκλεισε από τη σύσκεψη τον αρμόδιο Εισαγγελέα, ο οποίος είχε εκ του νόμου την ευθύνη για τη διασφάλιση όλων των αποδεικτικών στοιχείων στον τόπο του εγκλήματος. Κάποιοι ήθελαν κάτι να κρύψουν.

»Τέτοιος πρακτικές προσομοιάζουν σε άλλες εποχές κι άλλα καθεστώτα».

 

Print Friendly, PDF & Email