Τέμπη: Παρέμβαση ανακριτή για τη μεταφορά χώματος σε ιδιωτικό οικόπεδο μόλις λίγα 24ωρα μετά το δυστύχημα

Παρέμβαση του εφέτη ανακριτή Σωτήρη Μπακαΐµη προκάλεσαν καταγγελίες και δημοσιεύματα που αφορούν τη μεταφορά χώματος από το χώρο του δυστυχήματος σε ιδιωτικό οικόπεδο και όχι στο οικόπεδο του ΟΣΕ στο Κουλούρι.

Την ίδια στιγμή αίσθηση προκαλεί ότι παρά το γεγονός ότι οι αρμόδιες αρχές γνώριζαν εδώ και καιρό πως υπάρχει χώμα από το δυστύχημα στον εν λόγω χώρο, μόλις σήμερα αποφασίστηκε να αποκλειστεί ο συγκεκριμένος χώρος της εταιρείας και να φυλαχθεί.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας Συντακτών, ο εν λόγω ιδιωτικός χώρος ανήκει σε εργολάβο που έλαβε εντολή να μεταφέρει χώμα από το τόπο της τραγωδίας, σε δικό του οικόπεδο. Η σχετική εντολή φέρεται να δόθηκε μόλις στο τρίτο 24ωρο από το πολύνεκρό δυστύχημα στα Τέμπη.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η εν λόγω εταιρεία είναι μία από τις πέντε που ανέλαβαν (με απευθείας ανάθεση) το έργο εξαφάνισης του σκηνικού καταστροφής, συνολικού κόστους 647.862,80 ευρώ, από τον τότε περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό.

Έρευνες για νέα στοιχεία στο οικόπεδο

Παράλληλα, στην αποκάλυψη ότι οι τεχνικοί σύμβουλοι που έχουν οριστεί από τις οικογένειες των θυμάτων των Τεμπών θα ξεκινήσουν έρευνες στο σημείο όπου μεταφέρθηκαν 300 κυβικά χωμάτων και φυσικού πεδίου, με σκοπό να εντοπίσουν νέα στοιχεία, προχώρησε ο νομικός σύμβουλος, Γιώργος Ηλιόπουλος.

Σύμφωνα με κ. Ηλιόπουλο, νομικό σύμβουλο και πατέρα τραυματία, αναμένεται να ξεκινήσει νέα έρευνα στον χώρο όπου -παρανόμως όπως καταγγέλλουν οι συγγενείς των θυμάτων- μεταφέρθηκε το χώμα, με την ελπίδα ότι ένα χρόνο μετά τη σύγκρουση θα εντοπιστούν αναλλοίωτα στοιχεία, τα οποία θα βοηθήσουν περαιτέρω την έρευνα.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τις αποκαλύψεις που έγιναν τις τελευταίες ημέρες, μόλις τρια 24ωρα μετά το τραγικό δυστύχημα, 30 φορτηγά απομάκρυναν και μετέφεραν σε ιδιωτικό οικόπεδο τουλάχιστον 300 κυβικά χώμα από τα πρώτα βαγόνια και στη συνέχεια μπάζωσαν το σημείο.

Ταυτόχρονα, οι συρμοί χαρακτηρίστηκαν ως «άχρηστοι», παρά τις σοβαρές ενδείξεις ότι στο έδαφος υπήρχαν στοιχεία που θα μπορούσαν να αποσαφηνίσουν ενδεχομένως τα αίτια της φονικής έκρηξης.

Συμπληρωματική έκθεση σε εφέτη ανακριτή

Σύμφωνα με το thesstoday.gr, tο μεσημέρι της Παρασκευής συγγενείς και δικηγόρος κατέθεσαν στον αρμόδιο εφέτη ανακριτή τη συμπληρωματική έκθεση, στην οποία όπως υποστηρίζουν, επιβεβαιώνονται οι αρχικές εκτιμήσεις για την ύπαρξη ξυλολίου, καθαρότητας 95%.

«Επιβεβαιώνεται η αρχική μας εκτίμηση του τεχνικού μας συμβούλου, κ. Κοκοτσάκη ότι η έκρηξη οφείλεται στη χημική ουσία του ξυλολίου, του βενζολίου και των υπολοίπων που είχαν εντοπιστεί από το Χημείο του Κράτους», δήλωσε ο Γιώργος Ηλιόπουλος.

Print Friendly, PDF & Email