Τέμπη: Εξώδικο από συγγενείς θυμάτων για να εξαιρεθούν Πλεύρης-Ράπτη από την Εξεταστική

Η αιτία είναι πως ο πρώην υπουργός Υγείας και η πρώην υφυπουργός Υγείας εγκαλούνται για την συμμετοχή τους στις ενέργειες που αλλοίωσαν το χώρο του δυστυχήματος

Να εξαιρεθεί ο Θάνος Πλεύρης και η Ζωή Ράπτη από την Εξεταστική της Βουλής για τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών ζητούν συγγενείς των θυμάτων.

Ειδικότερα, με εξώδικο που απέστειλαν στον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, συγγενείς των θυμάτων, ζητούν την εξαίρεση των βουλευτών Νέας Δημοκρατίας, Θάνου Πλεύρη και Ζωής Ράπτη από την Εξεταστική της Βουλής για τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών και όλων των πτυχών που σχετίζονται με αυτό.

Η αιτία είναι πως ο πρώην υπουργός Υγείας και η πρώην υφυπουργός Υγείας της προηγούμενης κυβέρνησης Μητσοτάκη εγκαλούνται από συγγενείς των θυμάτων για την συμμετοχή τους στις ενέργειες που αλλοίωσαν το χώρο του δυστυχήματος, με αφαίρεση συντριμιών και «μπάζωμα» του χώρου.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή κατατέθηκε ενώπιον της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας συμπληρωματική έγκληση για τις συγκεκριμένες ενέργειες.

Σημειώνεται ότι για τον ίδιο λόγο εγκαλούνται επίσης ο πρώην υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, ο πρώην Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Αγοραστός, καθώς και σειρά στελεχών από την Πυροσβεστική, την Πολιτική Προστασία και άλλους φορείς.

Η εξώδικη πρόσκληση

Όπως υπογραμμίζεται στην εξώδικη πρόσκληση των συγγενών θυμάτων της τραγωδίας, «Ο κ. Πλεύρης είναι υπόλογος των παραπάνω τόσο σύμφωνα με την έγκληση που προαναφέρθηκε όσο και σύμφωνα με το κείμενο της από 30.9.2023 μηνύσεως – εγκλήσεως ενώπιον της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Λάρισας με αριθμό κατάθεσης Ε2023/290/30.8.2023, που επίσης Σας έχει διαβιβαστεί, καθώς και σε αυτή μηνύεται κάθε υπεύθυνος για την προσπάθεια συγκάλυψης στοιχείων που αφορούν την διερεύνηση των αιτιών που οδήγησαν στην τραγωδία τουλάχιστον 57 θανάτων, ακαθόριστου έως σήμερα αριθμού αγνοουμένων και πολλαπλάσιων σοβαρών τραυματισμών στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών της 28.2.2023», σημειώνεται σχετικά.

Επίσης, «ειδικά ως εισηγητής της πλειοψηφίας σαφώς λόγω της εμπλοκής του ως υπολόγου για τα παραπάνω αδικήματα δεν θα βοηθήσει στην διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών και όλων των πτυχών που σχετίζονται με αυτό, εκτός εάν το Κυβερνών Κόμμα αποφασίσει να λειτουργήσει απροσχημάτιστα και στα πλαίσια της Εξεταστικής Επιτροπής ως Οργάνωση με δομή και σκοπό την διάπραξη ποινικών αδικημάτων, οπότε έχει κάθε λόγο να τον διατηρήσει σε αυτή την θέση, δεδομένου άλλωστε ότι προφανώς με αυτή την αντίληψη “νομιμότητας” ενεργοποιήθηκε και ο κ. Αγοραστός, οπότε και ο κ. Πλεύρης έχει αποδείξει την δυνατότητά του να παράσχει πολύτιμες υπηρεσίες συγκάλυψης κατά τα προαναφερόμενα σχετικά με τις ομολογίες του (του κ. Αγοραστού)».

Οι συγγενείς των θυμάτων θέτουν σαφώς ζήτημα «δυσπιστίας για την αμεροληψία τους» και υπογραμμίζουν ότι «θα πρέπει να εξαιρεθούν από την σύνθεση της εξεταστικής επιτροπής», καθώς το αντικείμενό της είναι «και το ποιος και γιατί κατάστρωσε και υλοποίησε το απροκάλυπτο σχέδιο αλλοίωσης στοιχείων, ιχνών και πειστηρίων στο χώρο του εγκλήματος που ομολόγησε ο κ. Αγοραστός και για το οποίο μάλιστα διατέθηκε ποσό άνω των 700.000 Ευρώ».

«Όλα λοιπόν όσα αλλοιώθηκαν θα μπορούσαν να αποκαλύψουν πτυχές του κυρίως εγκλήματος (κυρίως αίτια έκρηξης και φωτιάς) που ενδεχομένως θα μείνουν ανεξακρίβωτες και οι υπαίτιοι ατιμώρητοι. Γι’ αυτό οι υπεύθυνοι, όπως σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο κ. Πλεύρης και πιθανόν η κ. Ράπτη, ενοχοποιούνται για τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και της υπόθαλψης. Είναι επομένως άτοπο να αναμένουμε ότι συνεχίζοντας να μετέχουν στην σύνθεση της Επιτροπής θα συμβάλλουν στην συγκέντρωση στοιχείων που εκ των πραγμάτων θα τους ενοχοποιούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο» όπως σημειώνεται.

Print Friendly, PDF & Email