Τάσεις σύγκρουσης όπως είδαν οι αναλυτές της Crisis Group

ΛΔ ΚΟΝΓΚΟ Το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) ανέλαβε την ευθύνη για την έκρηξη σε εκκλησία στην πόλη Κασίντι στα ανατολικά της χώρας την Κυριακή, η οποία σκότωσε τουλάχιστον δεκατέσσερα άτομα και τραυμάτισε δεκάδες. Ο εμπειρογνώμονας της Ομάδας Κρίσεων,Onesphore Sematumba, λέει ότι η έκρηξη διεξήχθη σχεδόν σίγουρα από τις Συμμαχικές Δημοκρατικές Δυνάμεις που συνδέονται με το ISIS, μια πολυεθνική ομάδα τζιχαντιστικής καταγωγής Ουγκάντα που δρα στις επαρχίες Ituri και North Kivu της ΛΔ Κονγκό. Η επίθεση στην εκκλησία είναι μόνο μία από τις
πρόσφατες φρικαλεότητες και περισσότερο από ένα χρόνο κοινών επιχειρήσεων του στρατού της Ουγκάντα και του Κονγκό φαίνεται ότι ελάχιστα έχουν επηρεάσει την επιχειρησιακή του ικανότητα.

ΛΙΒΥΗ Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγίλα Σάλεχ, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι συνομιλίες που υποστηρίζονται από τον ΟΗΕ μεταξύ του κοινοβουλίου του που εδρεύει στο Τομπρούκ και της αντίπαλης συνέλευσης με έδρα την Τρίπολη έχουν φτάσει σε αδιέξοδο. Ο στόχος αυτών των συνομιλιών, που συνεχίζονταν τους τελευταίους οκτώ μήνες, ήταν να τροποποιηθεί ένα σχέδιο συντάγματος που –αν εγκριθεί από τις συνελεύσεις– είχε σκοπό να χαράξει έναν
οδικό χάρτη προς τις εκλογές και να ενοποιήσει μια χώρα που έχει χωριστεί σε δύο παράλληλα στελέχη από τον περασμένο Φεβρουάριο. . Η εμπειρογνώμονας του Crisis Group Claudia Gazzini λέει ότι η ανακοίνωση δεν είναι απαραίτητα κακά νέα. Οι συνομιλίες μεταξύ των εκπροσώπων των δύο συνελεύσεων ήταν από την αρχή αμφιλεγόμενες και οι συμμετέχοντες δεν φάνηκαν να είναι πρόθυμοι να διαπραγματευτούν καλή τη πίστη. Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ έχει τώρα την ευκαιρία να χαράξει έναν νέο οδικό χάρτη προς τις εκλογές σε συνεννόηση με τους πολιτικούς της Λιβύης.

ΤΥΝΗΣΙΑ Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα Τύνιδα το Σάββατο, τη δωδέκατη επέτειο από την αποχώρηση του αυταρχικού Μπεν Άλι, για να διαδηλώσουν ενάντια στην αρπαγή της εξουσίας του σημερινού Προέδρου Kais Saied και στην επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών. Ο ειδικός του Crisis Group Michael Ayariλέει ότι πολλοί πολίτες περιγράφουν την καθημερινότητά τους ως αφόρητη εν μέσω ελλείψεων σε είδη πρώτης ανάγκης, αυξανόμενου κόστους ζωής, κατάρρευσης κρατικών θεσμών, αυξανόμενης διαφθοράς, εξάπλωσης της παραβατικότητας και μιας χώρας που έχει αποξηρανθεί από τους πιο ικανούς εργαζομένους της λόγω της νόμιμης και παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη. Ο Σάιεντ απομονώνεται όλο και περισσότερο και η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης θα μπορούσε να τροφοδοτήσει νέες λαϊκές διαμαρτυρίες, να πολώσει περαιτέρω τις πολιτικές ελίτ και να προκαλέσει βία.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ Έκρηξη κοντά στο Υπουργείο Εξωτερικών στην καρδιά του κέντρου της Καμπούλ τραυμάτισε την Τετάρτη τουλάχιστον 40 άτομα, σύμφωνα με κοντινό νοσοκομείο. Αξιωματούχοι των Ταλιμπάν ισχυρίστηκαν ότι μόνο πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν, αλλά ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί. Ο ειδικός της Ομάδας Κρίσεων Γκρέιμ Σμιθ λέει ότι το τοπικό παράρτημα του Ισλαμικού Κράτους, η επαρχία Χορασάν του Ισλαμικού Κράτους, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση. Η ομάδα διευρύνει τη στρατολόγησή της πέρα από τους παραδοσιακούς υποστηρικτές στις ανατολικές επαρχίες για να επωφεληθεί από το αίσθημα κατά των Ταλιμπάν σε άλλα μέρη της χώρας. Ωστόσο, η συνολική βία παραμένει σε χαμηλή άμπωτη κατά τους χειμερινούς μήνες και δεν είναι σαφές εάν η ένοπλη αντίσταση κατά των
Ταλιμπάν θα αποκτήσει έλξη όταν ο καιρός βελτιωθεί αρκετά ώστε να επιτρέψει στους μαχητές μεγαλύτερη κινητικότητα.

ΑΡΜΕΝΙΑ -ΑΖΕΡΜΠΑΪΖΑΝ Οι ακτιβιστές που υποστηρίζονται από το Αζερμπαϊτζάν διατήρησαν αποκλεισμό του μοναδικού δρόμου που συνδέει το Ναγκόρνο-Καραμπάχ με την Αρμενία. Στην κύρια πόλη της οντότητας, Στεπανακέρτ, η οποία φιλοξενεί περίπου το ήμισυ του αρμενικού πληθυσμού του ορεινού θύλακα των 120.000, τα ράφια τροφίμων είναι γυμνά και οι ντόπιοι περιμένουν στην ουρά για ώρες για να αγοράσουν σπάνια αγαθά από τα κοντινά χωριά. Τα σχολεία έχουν κλείσει λόγω έλλειψης φαγητού και οι κάτοικοι λένε ότι δεν βρίσκουν πλέον παυσίπονα, πολύ περισσότερο φάρμακα για τον διαβήτη, τον καρκίνο και άλλες ασθένειες. Η εμπειρογνώμονας του Crisis Group Olesya Vartanyan λέει ότι η επείγουσα ανθρωπιστική κατάσταση έρχεται εν μέσω μιας συνεχιζόμενης κρίσης στις συνομιλίες μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν και μετά την αποτυχία τους να υπογράψουν ειρηνευτική συμφωνία το 2022. Εάν οι πλευρές δεν βρουν τρόπο να επαναλάβουν τις επαφές, η κατάσταση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι πιθανό να συνεχιστεί να επιδεινωθεί.

ΑΙΘΙΟΠΙΑ Εκπληρώνοντας μια βασική ρήτρα της ειρηνευτικής συμφωνίας του Νοεμβρίου, το Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο Tigray έχει αρχίσει να παραδίδει βαρέα όπλα στις ομοσπονδιακές δυνάμεις. Ο εμπειρογνώμονας του Crisis Group William Davison λέει ότι αυτό είναι ένα άλλο σημαντικό βήμα που θα ενισχύσει μια ακόμη εύθραυστη ειρηνευτική διαδικασία. Ουσιαστικά, η εκεχειρία διατηρείται, η βοήθεια εισέρχεται στο Tigray και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποκαθιστά τις υπηρεσίες, υποδεικνύοντας ότι οι σχέσεις ομοσπονδιακών-Tigray βελτιώνονται. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν εκκρεμείς προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της συνεχιζόμενης παρουσίας στρατευμάτων της Ερυθραίας στο Tigray και τον έλεγχο της περιοχής Amhara της αμφισβητούμενης περιοχής Western Tigray.

Print Friendly, PDF & Email