Τα βρετανικά ΜΜΕ τα πιο αρνητικά για τους μετανάστες

Τι αναφέρει έρευνα της Σχολής Δημοσιογραφίας του Κάρντιφ – Ποιος ο ρόλος των ΜΜΕ στη διαμόρφωση της εικόνας εναντίων τους
Η καταστροφή στον Έβρο, ένα βίντεο της κακιάς ώρας, ένας αυτόκλητος προστάτης της πατρίδας και 13 άνθρωποι κλεισμένοι σε τρέιλερ. Και η ελληνική δημοσιογραφία έδειξε για άλλη μια φορά πόσο μικρή είναι, πόσο αδυνατεί να σταθεί με αντικειμενικότητα και ενσυναίσθηση απέναντι σε μεγάλα ζητήματα, πόσο παίζει με τις λέξεις και τις έννοιες, πώς αποσιωπά ή δίνει βήμα σε φωνές.
Το φαινόμενο δεν είναι νέο. Ξεκίνησε χρόνια πριν, όταν τα δελτία και τα πρωτοσέλιδα συνόδευαν τη λέξη «μετανάστης» με

λέξεις όπως «λαθραίος», «υγειονομική βόμβα», «αυξημένη παραβατικότητα».

Προφανώς δεν είναι μόνο τα ελληνικά ΜΜΕ που πάσχουν. Το 2015, η Ύπατη Αρμοστεία τoυ ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανέθεσε στη Σχολή Δημοσιογραφίας του Κάρντιφ να διερευνήσει τι ήταν αυτό που κατηύθυνε την κάλυψη των θεμάτων που αφορούσαν το μεταναστευτικό στα μέσα ενημέρωσης πέντε ευρωπαϊκών χωρών: Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Σουηδία. Από την έκθεση αυτή προέκυψε ότι τα βρετανικά ΜΜΕ ήταν τα πιο πολωτικά και αρνητικά διακείμενα απέναντι στους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

Ποια είναι τα βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν την παρουσίαση προσφύγων και μεταναστών στα ΜΜΕ; «Το φθινόπωρο του 2013, το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα δημοσίευσε μια δημοσιογραφική έρευνα σχετικά με τα αφηγήματα και τον “λόγο” που υιοθετούν τα ΜΜΕ στην Ελλάδα γύρω από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Το βασικό συμπέρασμα ήταν ότι η νηφαλιότητα και η ουδετερότητα γύρω από ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα όσο το προσφυγικό/μεταναστευτικό απουσίαζαν από μεγάλη μερίδα του ελληνικού Τύπου», απαντά η Στέλλα Νάνου, Υπεύθυνη Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Γραφείο Ύπατης Αρμοστείας ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Αν και έχουν περάσει δέκα χρόνια, πολλά από τα συμπεράσματα της έρευνας εξακολουθούν να ισχύουν. Χωρίς διάθεση για γενικεύσεις και αναγνωρίζοντας τις εξαιρέσεις και διαφοροποιήσεις μεταξύ των ΜΜΕ, η κα Νάνου αναφέρει κάποια στοιχεία που παρατηρούνται.

**Απόσπασμα από άρθρο στο ow.gr που έχει τίτλο «Πώς τα ΜΜΕ διαμορφώνουν την εικόνα που έχουμε για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες». Διαβάστε εδώ τις επισημάνσεις της Στέλλας Νάνου, από την ύπατη Αρμοστεία, για τον ρόλο των ΜΜΕ σε αυτόν τον τομέα.