Τα πανηγύρια της ελληνικής Αριστεράς για την Γαλλία – Ο νηστικός καρβέλια ονειρεύεται!

Εάν παρακολουθούσε κανείς τα πανηγύρια στην ελληνική Αριστερά, πριν καν οριστικοποιηθεί το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών, θα νόμιζε ότι οι αντίστοιχες δυνάμεις στην Γαλλία κατέλαβαν την Βαστίλη ή έστω ότι πέτυχαν μια περήφανη νίκη και είναι έτοιμες να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας, ο Αλέξης Χαρίτσης, η Νέα Αριστερά και αρκετά στελέχη με ανακοινώσεις και τιτιβίσματα, χαιρέτισαν την “νίκη των Αριστερών δυνάμεων”, και έσπευσαν να προεξοφλήσουν ότι “Η Γαλλία δείχνει τον δρόμο”. Κάποιες από τις αναρτήσεις τους:

Στέφανος Κασσελάκης: «Σήμερα ο λαός της Γαλλίας έδειξε τον δρόμο. Με την ιστορική τους νίκη, οι προοδευτικές δυνάμεις στη Γαλλία κατάφεραν να εκφράσουν τα ‘θέλω’ του μέσου Γάλλου πολίτη. Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να παραμερίσουμε τις επιμέρους διάφορές μας».

Αλέξης Χαρίτσης: «Η Αριστερά νίκησε! Μια ιστορική μέρα για τη Γαλλία. Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο μας χαρίζει την ανάσα που χρειαζόμαστε. Και μας δείχνει τον δρόμο».

Αλέξης Τσίπρας: «Όταν οι προοδευτικές δυνάμεις παραμερίζουν το ‘εγώ’, αφήνουν τη διαίρεση και βάζουν μπροστά το ‘εμείς’ και το ‘μαζί’, τότε μπορούν ανατρέψουν τα προγνωστικά και να πετύχουν μια ιστορική νίκη. Το Γαλλικό μάθημα δεν αφορά μόνο τη Γαλλία. Αφορά όλη την Ευρώπη. Και την Ελλάδα, προφανώς».

Πιο γειωμένοι και πιο σοβαροί στις προσεγγίσεις τους στο ΠΑΣΟΚ: Νίκος Ανδρουλάκης: «Με την αθρόα συμμετοχή του στις κάλπες, ο λαός της Γαλλίας ύψωσε τείχη στην ακροδεξιά, τον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία και περιφρούρησε τις διαχρονικές αρχές της Γαλλικής Δημοκρατίας: την Ελευθερία, την Ισότητα και την Αδελφοσύνη». Λίγο πιο προωθημένος ο Γιώργος Παπανδρέου: «Οι προοδευτικές δυνάμεις κινήθηκαν ενωτικά και οι Γάλλοι είπαν όχι στον αυταρχισμό και το νεοφασισμό».

Νίκη η δεύτερη θέση;

Μόνο που το αποτέλεσμα δεν συνηγορεί με τις εκτιμήσεις ηγετών της ελληνικής Αριστεράς: Το κόμμα της Λεπέν, η Εθνική Συσπείρωση έλαβε 10,1 εκατομμύρια ψήφους ή ποσοστό 37,05%. Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (η αριστερή συμμαχία στην οποία συμμετείχαν η Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν, οι Σοσιαλιστές, το Κομμουνιστικό Κόμμα και Οικολόγοι), έλαβε επτά εκατομμύρια ή 25,7%, ήλθε δεύτερο, με δώδεκα μονάδες πιο κάτω. Σημειωτέον, ο Μελανσόν στις προεδρικές εκλογές είχε πάρει μόνος του 22%. Οι αναλύσεις μάλιστα δείχνουν ότι τα λαϊκά στρώματα κατά 70% ψηφίζουν το κόμμα της Λεπέν, προφανώς γιατί δεν θεωρούν ότι η soft Aριστερά εκφράζει τα συμφέροντά τους. Η συμμαχία του Εμανουέλ Μακρόν έλαβε 6,3 εκατομμύρια ψήφους και 23,15%.

Προς τι λοιπόν τα πανηγύρια; Για ποια νίκη πανηγυρίζουν όταν το Νέο Λαϊκό Μέτωπο δεν ήλθε καν πρώτο σε ψήφους; Μήπως γιατί με την αντι-Λεπέν πόλωση φαίνεται να δέχθηκε το φιλί της ζωής το πεθαμένο μετά τις ευρωεκλογές κόμμα του Μακρόν; Ή μήπως γιατί οι Έλληνες Αριστεροί κινδυνεύουν να δουν μια κυβέρνηση συνεργασίας – χωρίς αυτούς – που θα υλοποιεί την πολιτική του Μακρόν; Με την Αριστερά ξανά στον ρόλο του χρήσιμου ηλιθίου της ιστορίας! Εκτός εάν νομίζουν ότι θα πιεστεί ο Μακρόν και θα αλλάξει τη νεοφιλελεύθερη πολιτική που ασκεί.

Κινδυνεύουν να απαξιωθούν όλοι μαζί και να βγάλουν την Λεπέν στις επόμενες εκλογές, με 50% από τον πρώτο γύρο. Το κόμμα της Λεπέν που βγαίνει τρίτο λόγω ενός συστήματος που η ελληνική Αριστερά θα χαρακτήριζε “καλπονοθευτικό”, αποφεύγει τους επώδυνους συμβιβασμούς που θα αναδείκνυαν το πραγματικό της πολιτικό προφίλ.

Μάλλον φαίνεται να έχει δίκιο ο Δημήτρης Κουτσούμπας ο οποίος σχολίασε: «Μια επανάληψη του ίδιου έργου, με τους πρωταγωνιστές των αντιλαϊκών κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων, που έχουν καταδικαστεί στη συνείδηση του γαλλικού λαού. Με όποιο σχήμα και αν υπηρετήσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου το μόνο βέβαιο είναι ότι ξανά – στο όνομα της ‘δημοκρατίας’ και του ‘μικρότερου κακού’ – θα τροφοδοτήσουν έναν νέο φαύλο κύκλο απογοητεύσεων και συντηρητικοποίησης».

Είναι εμφανές ότι όσοι πανηγυρίζουν για το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών σπεύδουν να κάνουν άτοπες προβολές στα καθ’ ημάς. Ως προς τι όμως; Ότι δηλαδή εάν παραραμεριστεί το “εγώ”, όπως λέει ο Αλέξης Τσίπρας, θα κατέβουν από κοινού με το ΠΑΣΟΚ ή και με τη Νέα Αριστερά σε ένα νέο σχήμα και θα έλθουν δεύτεροι, πίσω από μία ελληνική ανανεωμένη Δεξιά ή υπερδεξιά; Μόνο που εδώ δεν ισχύει πλειοψηφικό σύστημα…

Σπύρος Γκουτζάνης

πηγή: slpress.gr