Τα νοσοκομεία ξηλώνουν το οικοδόμημα της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας

Έλενα Ερμείδου

Ξηλώνουν καθημερινά το οικοδόμημα της ιδιωτικής ασφάλισης τα ιδιωτικά νοσοκομεία με τις ανεξέλεγκτες χρεώσεις τους προς τις ασφαλιστικές.

Οι ασφαλιστικές για να ρεφάρουν τις ζημιές από τα καπέλα που τους φοράνε τα ιδιωτικά νοσοκομεία, πρωτίστως εξοφλούν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους προς τα νοσοκομεία και, εν συνεχεία ζητούν από τους ασφαλισμένους να πληρώσουν τα ιδιωτικά συμβόλαια υγείας με αυξημένα ασφάλιστρα.

Οι ασφαλιστικές για να δικαιολογήσουν τις αυξήσεις υπαινίσσονται αύξηση του δείκτη ζημιών στο τομέα της υγείας , ωστόσο μαρτυρίες προς το crisismonitor τονίζουν μετ επιτάσεως ότι ο δείκτης υπολογισμού ζημιών υγείας που χρησιμοποιούν οι ασφαλιστικές δεν είναι αντιπροσωπευτικός. Λαμβάνει υπ όψιν του κατηγορίες συμβολαίων υγείας που δεν ανανεώνονται, αντίθετα ρευστοποιούνται, και το μόνο που μπορεί να παρουσιάσει είναι ζημιές. Προσθέτουν επίσης ότι τα συμβόλαια αυτά είναι πολύ λίγα και σε καμία περίπτωση ο δείκτης δεν αντιπροσωπεύει την πραγματική εικόνα της αγοράς.

Σε δίνη ολιγοπωλίου η αγορά

Η έλλειψη ανταγωνισμού στην αγορά των ιδιωτικών υπηρεσιών νοσοκομειακής πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης έχει οδηγήσει την κατάσταση στο απροχώρητο με τις ασφαλιστικές να φέρεται να μην βγαίνουν από την δίνη των πιέσεων. Την ίδια στιγμή που οι ασφαλιστικές γράφουν ζημιές λόγω των υπερβολικών χρεώσεων που επιβάλλει το ολιγοπώλιο των νοσοκομείων, βλέπουν και τους ασφαλισμένους τους να σπάνε τα συμβόλαια τους. Ενώ η ΕΑΕΕ κάνει προσπάθειες να αυξήσει την ασφαλιστική βάση σε όλους τους τομείς της ασφάλισης και στην υγεία, οι ασφαλιστικές βλέπουν τα σοβαρά ασφαλιστήρια υγείας ως βαρίδια.

Μπάρα εισόδου στα ιατρικά πρωτόκολλα

Στο παιχνίδι των αυξήσεων εκτός τον ιατρικό πληθωρισμό, είναι και η πορεία της ιατρικής τεχνολογίας. Οσο εξελίσσεται η τεχνολογία τόσο θα αυξάνεται το κόστος για τον ασθενή και τον ασφαλισμένο. Τα ιδιωτικά νοσοκομεία μεταξύ άλλων δεν εφαρμόζουν τα ιατρικά πρωτόκολλα (DRG’s). Η άρνηση εφαρμογής των ιατρικών πρωτοκόλλων επιτρέπει στα νοσοκομεία να τιμολογούν τον ασθενή/ασφαλισμένο ανά υπηρεσία που εφαρμόζουν. Για κάθε δε, ιατρική υπηρεσία που εφαρμόζουν προσθέτουν και τα αναλώσιμα στην τιμολογιακή τους πολιτική.

Αχρείαστα κόστη και… διέξοδος

Στις περιπτώσεις αυτές, οι ασφαλιστικές από την πλευρά τους για να ελέγξουν την ακριβή ποιότητα των υπηρεσιών των νοσοκομείων αυξάνουν τους εξειδικευμένους ελέγχους που ανεβάζουν το κόστος περαιτέρω.

Διέξοδος από αυτό τον λαβύρινθο, σύμφωνα με πηγές του crisismonitor, δεν υπάρχει παρά μόνο με τις εξής τρεις συνθήκες: αν δουλέψουν οι μηχανισμοί ελέγχου του κράτους, αν εξυγιανθεί ο ανταγωνισμός, αν οι ασφαλιστικές διαπραγματευτούν με τα νοσοκομεία και δεν υποχωρήσουν σε πιέσεις.

Print Friendly, PDF & Email