Τα κράτη μέλη της ΕΕ αμφισβητούν την 4η δόση για τον γενικό πληθυσμό

Κυβερνήσεις και υπηρεσίες υγείας σε όλη την Ευρώπη αμφισβητούν εάν είναι απαραίτητο οι πολίτες να λάβουν μια τέταρτη δόση του εμβολίου για τον COVID-19. Ωστόσο, ορισμένες χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πολωνία και η Ουγγαρία, ήδη το συνιστούν για ορισμένες κατηγορίες πολιτών υψηλού κινδύνου.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) δήλωσε στα μέσα Ιανουαρίου την πιθανή χρήση της τέταρτης δόσης για τις πιο ευάλωτες κατηγορίες.

Άλλες χώρες, όπως η Αυστρία, η Κροατία, η Αλβανία, η Σλοβενία, η Βουλγαρία και η Τσεχία, δεν έχουν αποφασίσει για την τέταρτη δόση, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό οφείλεται στη χαμηλή πρόσληψη των προηγούμενων δόσεων.

Μια γενική τάση ομαλοποίησης των εμβολιασμών μπορεί να παρατηρηθεί σε αρκετές χώρες, τερματίζοντας τις συνεχιζόμενες εκστρατείες μαζικού εμβολιασμού.

Στη Γαλλία, ο επικεφαλής της εκστρατείας εμβολίων Alain Fischer είπε την Τετάρτη (9 Φεβρουαρίου)ενώπιον της επιτροπής της Γερουσίας ότι, αυτή τη στιγμή, «δεν υπάρχουν στοιχεία υπέρ μιας τέταρτης δόσης».

Ομοίως, η Elisabeth Bouvet από την Ανώτατη Αρχή Υγείας είπε προηγουμένως στις 15 Ιανουαρίου ότι «δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα χρειαστούμε μια τέταρτη δόση» αν και «άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο και ειδικά εκείνοι που είναι ανοσοκατεσταλμένοι, για παράδειγμα, που δεν ανταποκρίνονται καλά στον εμβολιασμό, σίγουρα θα χρειαστεί μια τέταρτη δόση για να τονωθεί η ανοσία τους, και αυτό έχει ήδη γίνει».

Σε παρόμοιο συμπέρασμα κατέληξε και η Γερμανία. Η επιτροπή εμβολιασμού της χώρας συνέστησε μια τέταρτη δόση μόνο για συγκεκριμένες, ιδιαίτερα ευάλωτες ή εκτεθειμένες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων άνω των 70 ετών, άτομα σε εγκαταστάσεις φροντίδας, ανοσοκατεσταλμένους και εργαζόμενους στους τομείς της υγείας και της περίθαλψης.

Η Ισπανία ενέκρινε την τέταρτη δόση για την «ομάδα επτά» τον Ιανουάριο. Η ομάδα περιλαμβάνει ασθενείς με ασθένεια που, σε συνδυασμό με τον COVID, μπορεί να είναι θανατηφόρα ή ανοσοκατεσταλμένα άτομα.

Στην Πολωνία, το Υπουργείο Υγείας δημοσίευσε συστάσεις για τη λήψη της τέταρτης δόσης την Τετάρτη (9 Φεβρουαρίου). Τα άτομα με ανοσοκαταστολή μπορεί να λάβουν μια τέταρτη δόση τουλάχιστον πέντε μήνες μετά την τρίτη δόση.

Η Ουγγαρία ακολούθησε μια διαφορετική διαδικασία, χορηγώντας την τέταρτη δόση μόνο κατόπιν σύστασης του γιατρού. Δεν υπάρχει εθνική στρατηγική και η νομοθεσία το αφήνει αποκλειστικά στους γιατρούς.

Ωστόσο, οι ειδικοί έχουν προτείνει τη σύσταση της τέταρτης δόσης για ανοσοκατεσταλμένα άτομα άνω των 60 ετών που έχουν λάβει τις δύο δόσεις του κινεζικού εμβολίου (Sinopharm) ως κύρια ανοσοποίηση (και στη συνέχεια έχουν εμβολιαστεί με ένα αναγνωρισμένο εμβόλιο στην ΕΕ) και εργαζόμενους στον τομέα της υγείας υψηλού κινδύνου.

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας υπέβαλε τον Δεκέμβριο αίτημα στην ΕΕ προκειμένου να αγοραστεί από κοινού ένα εμβόλιο προσαρμοσμένο στην παραλλαγή Όμικρον, σε περίπτωση που χρειαζόταν τέταρτη δόση.

Στην αυτόνομη περιφέρεια της Μαδέρας, οι περιφερειακές αρχές ανακοίνωσαν στις 31 Ιανουαρίου ότι η τέταρτη δόση θα χορηγηθεί σε όλα τα άτομα άνω των 16 ετών που είναι ανοσοκατασταλμένα, με ογκολογικά νοσήματα, ασθενείς με αιμοκάθαρση και μεταμοσχευμένους.

Τα ιταλικά ιδρύματα δεν παρέχουν ακόμη δημόσια αξιολόγηση για τις ευάλωτες κατηγορίες, αλλά ο διευθυντής του Ιταλικού Οργανισμού Ιατρικής (AIFA) Nicola Magrini, είπε στο Rai3 την Πέμπτη (10 Ιανουαρίου) ότι «δεν θα υπάρξει τέταρτη δόση». Ο Magrini εξέφρασε την ελπίδα ότι οι άνθρωποι θα συνηθίσουν στην ιδέα ότι το εμβόλιο για τον COVID-19 θα είναι μια ενισχυτική δόση σε ετήσια βάση.

Στην Αυστρία, η αρμόδια επιτροπή εμπειρογνωμόνων δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν θα χρειαστεί τέταρτη ή ετήσια δόση. Η ίδια κατάσταση είναι και στην Κροατία, όπου το ποσοστό εμβολιασμού εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα χαμηλό.

Δεν γίνεται λόγος για περαιτέρω εμβολιασμούς στην Αλβανία και το σύστημα διαχείρισης εμβολιασμού της χώρας δεν διευκολύνει επί του παρόντος την εισαγωγή τέταρτης δόσης. Δεν υπάρχει επίσης δημόσια συζήτηση για το θέμα και η κυβέρνηση δεν υπαινίσσεται κανένα σχέδιο. Τα ποσοστά εμβολιασμού παραμένουν χαμηλά, με τις ενισχυτικές δόσεις ακόμη χαμηλότερα. Συνολικά, ο COVID δεν είναι πλέον σημείο συζήτησης με την κυβέρνηση ή μέσα στην κοινωνία.

Στη Σλοβενία, πολύ λίγα έχουν ειπωθεί για την τέταρτη δόση, κάτι που δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς η χώρα έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στην ΕΕ. Φαίνεται ότι θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί ακόμη και ποσοστό εμβολιασμού 60% με τις δύο κύριες δόσεις, πόσο μάλλον με αναμνηστικές ή τέταρτη δόση.

Η πρόεδρος της κυβερνητικής συμβουλευτικής ομάδας για τον COVID, Bojana Beović, δήλωσε στις αρχές Ιανουαρίου ότι η χώρα εξετάζει το ενδεχόμενο εισαγωγής τέταρτης δόσης έξι μήνες μετά τις αναμνηστικές δόσεις. Είπε ότι η απόφαση θα ληφθεί πιθανώς τον Μάρτιο. Δεν αναφέρθηκε αν θα είναι διαθέσιμο για το σύνολο του πληθυσμού ή θα περιοριστεί σε ορισμένες ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ομοίως, η Βουλγαρία δεν έχει συστάσεις και δεν έχει θέση ή σχέδια για τέταρτη δόση. Ορισμένοι ιατροί έχουν προβλέψει έναν πιθανό εμβολιασμό κάθε χρόνο για τους ηλικιωμένους και τα άτομα που κινδυνεύουν, παρόμοιο με τα εμβόλια κατά της γρίπης.

Ομοίως, στην Τσεχία, δεν υπάρχει πραγματική συζήτηση για την τέταρτη δόση και το Υπουργείο Υγείας δεν έχει εκδώσει καμία δήλωση ή σχόλιο για το θέμα. Μόνο λίγοι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες είπαν ότι μπορεί να είναι ένα ζήτημα στο μέλλον, αλλά μόνο για ευάλωτες ομάδες.

Eleonora Vasques

πηγή: euractiv.gr

Print Friendly, PDF & Email