Σύστημα αποζημίωσης για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών θεσπίζει η Βρετανία

Για να αναγνωριστούν οι θεσμικές αποτυχίες που επέτρεψαν στα παιδιά να υποφέρουν, θα δημιουργηθεί ένα σύστημα αποζημίωσης για τους επιζώντες σεξουαλικής κακοποίησης, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Εσωτερικών.

Μια ανεξάρτητη έρευνα για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών – που πραγματοποιήθηκε επί επτά χρόνια – διαπίστωσε εκτεταμένες ελλείψεις τόσο σε κρατικούς όσο και σε μη κρατικούς θεσμούς, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνητικών υπηρεσιών, της αστυνομίας, των σχολείων, των τοπικών αρχών, των θρησκευτικών οργανώσεων, των πολιτικών κομμάτων και των ενόπλων δυνάμεων, σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο Τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών.

«Χιλιάδες γενναία θύματα και επιζώντες προσήλθαν για να καταθέσουν στην Ανεξάρτητη Έρευνα, μοιράζοντας σπαρακτικές λεπτομέρειες για το πώς αγνοήθηκαν από τους ανθρώπους που θα έπρεπε να τους προστατεύουν», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ.

«Με την καθιέρωση της υποχρεωτικής αναφοράς για τους ενήλικες που εργάζονται με παιδιά, ρίχνουμε φως σε ένα έγκλημα που επί μακρόν ήταν κρυμμένο και σιωπηλό. Σήμερα βγάζουμε αυτό το έγκλημα από τη σκιά και λέμε «όχι άλλο». Οι δράστες – δεν θα έχετε πουθενά να κρυφτείτε», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν.

Τα θύματα, οι επιζώντες και οι φιλανθρωπικές οργανώσεις που τα εκπροσωπούν θα «συμβουλευτούν στενά» καθώς η κυβέρνηση θα συνεχίσει να αναπτύσσει το σύστημα.

Επιπλέον, η κυβέρνηση θα εισαγάγει την υποχρεωτική αναφορά της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στην Αγγλία, πράγμα που σημαίνει ότι θα καταστεί νομική υποχρέωση για όσους εργάζονται με ανηλίκους να αναφέρουν εάν υποψιάζονται ότι ο εν λόγω ανήλικος κακοποιείται.

Η κυβέρνηση ξεκίνησε τη Δευτέρα μια δημόσια πρόσκληση 12 εβδομάδων για την υποβολή στοιχείων προκειμένου να δει πώς θα πρέπει να εφαρμοστεί αυτό.

Από Sofia Stuart Leeson | Μεταφρασμένο από Μαριάνθη Πελεκανάκη

πηγή: euractiv.gr

Print Friendly, PDF & Email