ΣΥΡΙΖΑ: Η πρόταση που μπορεί να βγάλει εκτός κούρσας τον Κασσελάκη – Οι σκέψεις των «100»

Γιάννης Συμεωνίδης

Ζήτημα συμμετοχής του Στέφανου Κασσελάκη στις προεδρικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να τεθεί στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το προσεχές Σαββατοκύριακο, 21 και 22 Σεπτεμβρίου, όπως πληροφορείται το CNN Greece, παρόλο που ο Νίκος Παππάς απέκλεισε τέτοιο ενδεχόμενο στη χθεσινή (Κυριακή) συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ.

Σε συσκέψεις που κάνουν οι «100» έχει ακουστεί και η πρόταση στο προσεχές συνέδριο, που μπορεί να είναι και καταστατικό, να τεθεί το προαπαιτούμενο της ιδιότητας μέλους για πέντε χρόνια προκειμένου να είναι ο οποιοσδήποτε υποψήφιος πρόεδρος, ακόμα κι αν είναι πρώην πρόεδρος.

Προφανώς και μία τέτοια διάταξη «φωτογραφίζει» τον κ. Κασσελάκη, με το επιχείρημα υπεράσπισης που χρησιμοποιείται να είναι πως κι ο ίδιος ο έκπτωτος πρόεδρος έχει ισχυριστεί σε ανύποπτο χρόνο πως σε οποιοδήποτε «κανονικό κόμμα» δεν θα μπορούσε να είναι υποψήφιος για την ηγεσία του.

Οριακές οι ψηφοφορίες των ψηφισμάτων στήριξης του Κασσελάκη

Την ίδια ώρα, μπορεί αρκετές Νομαρχιακές Οργανώσεις κι Οργανώσεις Μελών να εκδίδουν, κατά πλειοψηφία κι όχι ομόφωνα, ψηφίσματα στήριξης του κ. Κασσελάκη, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις οι ψηφοφορίες είναι οριακές, ακόμα και με διαφορά μίας μόνο ψήφου.

Χαρακτηριστικές είναι, άλλωστε, οι περιπτώσεις των Νομαρχιακών Επιτροπών Ανατολικής Αττικής και Χανίων όπου καταγράφηκαν και δημόσιες αντιδράσεις.

Με ποιου την υπογραφή λειτουργεί σήμερα το κόμμα;

Με αφορμή, εξάλλου, τη συμβολαιογραφική ανάκληση από την πλευρά του κ. Κασσελάκη της εξουσιοδότησης που είχε δώσει στον γενικό διευθυντή, Χρήστο Μαυροκεφαλίδη, συνεργάτες του μας παραπέμπουν στο άρθρο 44 παρ. 1 και 2 του καταστατικού.

Ειδικότερα, στην παράγραφο 2 αναφέρεται: «Η συνομολόγηση και υπογραφή συμβάσεων με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ή άλλης μορφής εξασφαλίσεων, η προσημείωση ή υποθήκευση ακίνητων, καθώς και η λήψη και χρήση του προϊόντος των χρηματοδοτήσεων ανάγεται στην αρμοδιότητα του προέδρου, ο οποίος δικαιούται να διορίζει και άλλους πληρεξούσιους, στους οποίους θα μεταβιβάζει τις ίδιες ή λιγότερες από τις παραπάνω εντολές».

Στην παρ. 3: «Επίσης ο πρόεδρος δικαιούται να διορίζει πληρεξούσιο ή πληρεξούσιους για την διενέργεια πράξεων που σχετίζονται με τις διαχειριστικές και λειτουργικές ανάγκες του κόμματος».

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ίδιες πηγές αναρωτιούνται, αφού έγινε ανάκληση του πληρεξούσιου, με ποιου την υπογραφή λειτουργεί σήμερα το κόμμα.

Οι ίδιοι κύκλοι αναρωτιούνται, επίσης, με αφορμή και τα όσα ειπώθηκαν από τον κ. Παππά, ποια συλλογική απόφαση δεν υπηρέτησε ο κ. Κασσελάκης ώστε να δικαιολογείται έκπτωση από το αξίωμά του.

Εικονική ενότητα στη ΔΕΘ

Όσο, εξάλλου, και να έγινε προσπάθεια εμφάνισης ενός ενωμένου ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη με την παρουσία βουλευτών όλων των τάσεων, συμπεριλαμβανομένου του Παύλου Πολάκη, κάποιες απουσίες ήταν ηχηρές.

Χαρακτηριστική περίπτωση ήταν αυτή του Πέτρου Παππά, ο οποίος μολονότι θεσσαλονικιός ο ίδιος και βουλευτής Κιλκίς επέλεξε να μην συνοδεύσει τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Κι όπως μαθαίνουμε αυτό δεν ήταν καθόλου τυχαίο αφού έχει και δημοσίως χαρακτηρίσει απονομιμοποιημένη τη σημερινή ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.