Συλλήψεις ΟΥΚάδων και ενός τρομοκράτη για όπλα και… Greek Mafia

Η επανεμφάνιση της δίωξης εκβιαστών και το playbook των διαρροών και του πολιτικού κόστους

Οργανωμένο έγκλημα
Τη σύλληψη στελεχών των ΟΥΚ του Λιμενικού και ενός πρώην στελέχους της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς -που είχε εκτίσει ποινή για τρομοκρατία- ανακοίνωσε η αστυνομία μετά από ειδική επιχείρηση του τμήματος δίωξης εκβιαστών της ΓΑΔΑ με στόχο τη Greek Mafia.

Τη σύλληψη στελεχών των ΟΥΚ για παράβαση του νόμου περί όπλων και για παράνομη εξαγωγή ελεγχόμενου υλικού από τις μονάδες, ανακοίνωσε η αστυνομία, ενώ παράλληλα έγινε γνωστό ότι στο πλαίσιο της ίδιας επιχείρησης συνελήφθη πρώην ηγετικό στέλεχος της τρομοκρατικής οργάνωσης Συνομωσία των Πυρήνων της Φωτιάς.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, που βασίζονται σε αστυνομικές πηγές, στόχος της επιχείρησης ήταν το οργανωμένο έγκλημα και οι σχέσεις και τα πλοκάμια του μέσα στις επίλεκτες μονάδες των σωμάτων ασφαλείας. Όπερ σημαίνει ότι τα στελέχη των ΟΥΚ που συνελήφθησαν διατηρούν σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα. Υπ΄ αυτό το πρίσμα η σύλληψη του ηγετικού στελέχους των ΣΠΦ ήταν παρεμπίπτουσα, αιτιολογεί όμως -εφόσον τελικά επιβεβαιωθούν οι σύνδεσμοι- ένα παλαιότερο σενάριο για τις υποδόριες σχέσεις του αντιεξουσιαστικού χώρου με το οργανωμένο έγκλημα.

Εφόσον τα στοιχεία που συγκεντρώσει η αστυνομία επαρκούν για την απαγγελία κατηγοριών για συγκρότηση και δράση εγκληματικής οργάνωσης, τότε θα αποδειχθεί η διάβρωση των επίλεκτων μονάδων από το οργανωμένο έγκλημα, αρχικά.

Auditor’s note: Η δίωξη εκβιαστών… επανακάμπτει

Ενδιαφέρον έχει ότι την υπόθεση ανέλαβε το τμήμα δίωξης εκβιαστών, η ηγεσία του οποίου έχει ξηλωθεί δύο φορές από το 2016, ενώ επανήλθε μετά την ανάληψη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Για την ηγεσία του συγκεκριμένου τμήματος είχαν υπάρξει υπόνοιες για εμπλοκή και στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ και το Predator. Μάλιστα, πρέπει να σημειωθεί ότι πριν από μια εβδομάδα ο επικεφαλής του τμήματος δίωξης εκβιαστών επανήλθε στη δημοσιότητα παραχωρώντας συνέντευξη στη Zougla.gr αναφορικά με τη Greek Mafia.Η συγκεκριμένη υπόθεση που ξετυλίγεται με τις συλλήψεις των ΟΥΚάδων και του πρώην στελέχους των ΣΠΦ φέρεται να συνδέεται με τη Greek Mafia, καθώς η έρευνα βασίστηκε σε στοιχεία που ανακτήθηκαν από δράσεις που πιστεύεται ότι συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα.

Στην πραγματικότητα, τα ευρήματα δεν είναι τέτοιας σοβαρότητας, όπως παρουσιάζονται, αλλά όπως συμβαίνει συνήθως -κατά προσφυιλή τακτική- η αστυνομία και ιδιαίτερα η δίωξη εκβιαστών τροφοδοτούν δημοσιεύματα με διαρροές με στόχο τη δημιουργία κλίματος στην κοινωνία, σε μια προσπάθεια να υπονομεύσουν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, εισάγοντας στην εξίσωση την παράμετρο του πολιτικού κόστους, στη σκιά της κοινωνικής κατακραυγής.

Τί λέει η αστυνομία

Από την έρευνα των Αρχών, ο προαναφερθέντας φέρεται να ήταν συνεργός με τον «Ράμπο» ή «Ταξιτζή», όπως τον φώναζαν στην Greek Mafia, ο οποίος έχασε τη ζωή του σε μαφιόζικη ενέδρα στον Κορυδαλλό, τον περασμένο Ιούνιο.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, η «συγκομιδή» από την επιδρομή στις τρεις γιάφκες είναι η εξής:

Από το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής συνελήφθησαν το μεσημέρι της Παρασκευής, 9 Φεβρουαρίου 2024, τέσσερις Έλληνες κατηγορούμενοι για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών και για παράβαση των νόμων περί όπλων και ναρκωτικών.

Ειδικότερα, μετά από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριακών στοιχείων, εντοπίστηκαν 4 Έλληνες να κατέχουν στις οικίες τους σε Αθήνα, Πειραιά και Πέραμα, όπλα, εκρηκτικά και άλλα αντικείμενα, πρόσφορα για χρήση σε εγκληματικές ενέργειες.

2 κυτία εκρηκτικής ύλης ΤΝΤ,
4 πυράγωγες ακαριαίες θρυαλλίδες,
χειροβομβίδα,
πιστόλι με φυσίγγιο στη θαλάμη και γεμιστήρα με -5- φυσίγγια,
γεμιστήρα πολεμικού τυφεκίου,
2 κενές γεμιστήρες πιστολιού,
281 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων,
κυτίο μεταφοράς φυσιγγίων,
φορητός ασύρματος,
αυτοσχέδια συσκευασία με κάνναβη βάρους -6- γραμμαρίων,
υφασμάτινη θήκη πιστολιού,
αλεξίσφαιρο γιλέκο,
πτυσσόμενη μεταλλική ράβδος,
5 μαχαίρια, από τα οποία -3- αναδιπλούμενα,
4 σιδερογροθιές,
ρόπαλο,
φωτοβολίδα, καπνογόνο και -4- πυρσοί,
αναβολικές ουσίες,
αμπούλες αερίου,
11 κινητά τηλέφωνα,
6 φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές,
εξωτερικός σκληρός δίσκος,
ατζέντα και τετράδιο με χειρόγραφες σημειώσεις.
Σημειώνεται ότι ο ένας συλληφθείς έχει απασχολήσει στο παρελθόν για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, ενώ οι υπόλοιποι για -κατά περίπτωση- επικίνδυνη σωματική βλάβη, παράβαση των νόμων περί όπλων, περί αθλητισμού (κατοχή εκτοξευτήρα φωτοβολίδων) και περί ντόπινγκ και για βιασμό.

Print Friendly, PDF & Email