Στο στόχαστρο της ΕΕ X και Facebook για deep fake και παραπληροφόρηση υπέρ του Ισραήλ για τον πόλεμο

Η ώρα της κρίσης για Μασκ και Ζούκερμπεργκ έφτασε, καθώς χθες ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ Thierry Breton έστειλε επιστολή τόσο στο X όσο και στο Facebook να ελέγξουν άμεσα το περιεχόμενο που ανεβαίνει σχετικά με τον πόλεμο, αφού διαπιστώθηκε η δημοσίευση παραποιημένων και deep fake video με δήθεν φρικαλαιότητες από τη Χαμάς.

Ο Thierry Breton, Ευρωπαίος Επίτροπος για την εσωτερική αγορά, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δει αύξηση του παράνομου περιεχομένου και της παραπληροφόρησης σε «ορισμένες πλατφόρμες» μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

Η Meta κατέχει δημοφιλείς πλατφόρμες κοινωνικών μέσων όπως το Instagram και το Facebook, καθώς και το Threads, τον ανταγωνιστή του X, παλαιότερα γνωστό ως Twitter.

Σύμφωνα με τον πρόσφατα θεσπισμένο νόμο της ΕΕ για τις ψηφιακές υπηρεσίες, η Meta είναι υπεύθυνη για την παρακολούθηση και την αφαίρεση παράνομου περιεχομένου όπως τρομοκρατικό περιεχόμενο ή παράνομη ρητορική μίσους. Η εταιρία πρέπει επίσης να αναφέρει λεπτομερώς τα πρωτόκολλά της για να το κάνει. Το αντίστοιχο ισχύει και για το X του Έλον Μασκ.

Η μη συμμόρφωση με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς σχετικά με το παράνομο περιεχόμενο θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόστιμα ύψους 6% των ετήσιων εσόδων μιας εταιρίας.

«Σας προσκαλώ επειγόντως να διασφαλίσετε ότι τα συστήματά σας είναι αποτελεσματικά», έγραψε ο Breton στην επιστολή, ζητώντας από τον Zuckerberg και τον Μασκ να απαντήσουν εντός των επόμενων 24 ωρών.

«Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ το Σάββατο, δημιουργήσαμε γρήγορα ένα κέντρο ειδικών επιχειρήσεων στελεχωμένο με ειδικούς, συμπεριλαμβανομένων άπταιστα εβραϊκών και αραβικών ομιλητών, για να παρακολουθούμε στενά και να ανταποκρινόμαστε σε αυτήν την ταχέως εξελισσόμενη κατάσταση», δήλωσε στο CNBC εκπρόσωπος της Meta. «Οι ομάδες μας εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο για να διατηρήσουν τις πλατφόρμες μας ασφαλείς, να αναλάβουν δράση για περιεχόμενο που παραβιάζει τις πολιτικές μας ή την τοπική νομοθεσία, και να συντονιστούν με τρίτους ελεγκτές στοιχείων στην περιοχή για να περιορίσουν τη διάδοση παραπληροφόρησης. Θα συνεχίσουμε αυτή τη δουλειά καθώς ξετυλίγεται αυτή η σύγκρουση».

Ο Μπρετόν έστειλε παρόμοια επιστολή προς τον Έλον Μασκ, τον ιδιοκτήτη του X, την Τρίτη, η οποία περιελάμβανε μια αυστηρή προειδοποίηση για τον Μασκ.
Ο Μπρετόν έγραψε ότι το γραφείο του έχει «ενδείξεις» ότι ομάδες διαδίδουν παραπληροφόρηση και «βίαιο και τρομοκρατικό» περιεχόμενο σχετικά με τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς στην πλατφόρμα.

Η επιστολή προς τον Μασκ ήρθε αφού πολυάριθμοι ερευνητές, ειδησεογραφικοί οργανισμοί και άλλες ομάδες τεκμηρίωσαν μια αύξηση παραπλανητικών, ψευδές και αμφισβητήσιμο περιεχόμενο στο Χ που συνέβαλε στη σύγχυση σχετικά με τα γεγονότα.

Print Friendly, PDF & Email