Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ Αδωνις-Αβραμόπουλος για καταθέσεις “αδιευκρίνιστης προέλευσης”

Mια δικαστική πτυχή του σκανδάλου Novartis έκλεισε με την ομόφωνη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, που απάλλαξε από την κατηγορία περί “σκευωρίας” τους Παπαγγελόπουλο-Τουλουπάκη, εισαγγελείς, εκδότες και δημοσιογράφους.

Προηγήθηκε το κλείσιμο της δικογραφίας που αφορούσε ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων. Η υπόθεση αυτή έχει τεθεί στο αρχείο. Αφησε όμως πίσω της μεγάλη “ουρά” – διάφορα στοιχεία που προέκυψαν κατά τη διερεύνηση της. Φαίνεται λοιπόν ότι θα συνεχίσει να “κυνηγάει” νυν και πρώην υπουργούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Μετά τις δικαστικές αρχές, τον λόγο έχουν οι φορολογικές: Στην ΑΑΔΕ διαβιβάστηκε προχθές από τους οικονομικούς εισαγγελείς ο φάκελος με τα ευρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς του υπουργού Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη και του πρώην υπουργού Δημήτρη Αβραμόπουλου, που είχαν διατελέσει υπουργοί Υγείας την επίμαχη χρονική περίοδο.

Το προς διερεύνηση ζήτημα είναι η προέλευση μεγάλων χρηματικών ποσών (150.374 και 908.165 ευρώ αντίστοιχα) που βρέθηκαν στους λογαριασμούς των δύο πρώην υπουργών Υγείας και χαρακτηρίζονται από τους οικονομικούς εισαγγελείς ως “αδιευκρίνιστης προέλευσης”.

Σύμφωνα με πηγές του δικαστικού ρεπορτάζ, «κατά τις έρευνες που διενήργησε η Οικονομική Εισαγγελία, δεν διαπιστώθηκε σύνδεση των χρημάτων αυτών με την υπόθεση Νοvartis”.

Η ΑΑΔΕ θα διερευνήσει λοιπόν αν τα ποσά αυτά έχουν δηλωθεί και φορολογηθεί κανονικά και αν υπάρχει οποιαδήποτε σύνδεσή τους με παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας. Οπως αναφέρεται σε σχετικά ρεπορτάζ, ένας πρώτος έλεγχος έγινε προ έτους. Ομως, αν αληθεύει αυτή η πληροφορία, ανακύπτει το ερώτημα γιατι ο φάκελος αποστέλλεται πάλι στην ΑΑΔΕ.

Αρμόδιος για την υπόθεση είναι ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, ο οποίος ίσως αναγκασθεί να βρεθεί σε κόντρα με δύο σημαίνοντα πολιτικά πρόσωπα και θα δει “την καρέκλα του να τρίζει”.

Νιάκας Μπάμπης

πηγή: sofokleousin.gr

Print Friendly, PDF & Email