Στήριξη από ΕΚΤ σε Ελλάδα και άλλες υπερχρεωμένες χώρες με νέο πρόγραμμα

Με τις αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων να έχουν εκτιναχθεί στα ύψη και τον φθηνό δανεισμό από τις αγορές να αποτελεί παρελθόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προνοεί προκειμένου να στηριχθούν εμπράκτως υπερχρεωμένες χώρες, όπως η Ελλάδα, ιδίως στην περίπτωση που έρθουν αντιμέτωπες με καταστροφικά σενάρια τύπου μαζικών ρευστοποιήσεων και sell off στα ομόλογα τους.

Οι Financial Τimes αποκαλύπτουν ότι η ΕΚΤ επεξεργάζεται και θα παρουσιάσει αυτή την εβδομάδα μια πρόταση, που έχει την αποδοχή της πλειοψηφίας των μελών του Δ.Σ. και προβλέπει: τη δημιουργία ενός νέου προγράμματος ομολόγων για την αντιμετώπιση του κόστους δανεισμού κρατών-μελών όπως η Ελλάδα αλλά και χώρες του Νότου όπως Ιταλία, που θα ενεργοποιηθεί αν αυτό ξεφύγει από τον έλεγχο.

Επί της ουσίας η ΕΚΤ απλώνει ακόμη περισσότερο το δίχτυ προστασίας σε χώρες όπως η Ελλάδα, τη στιγμή μάλιστα που έχει ξεκινήσει την αντίστροφη μέτρηση για την αύξηση των βασικών της επιτοκίων.

Περισσότερες λεπτομέρειες και πληροφορίες για το νέο πρόγραμμα δεν έχουν διαρρεύσει. Ωστόσο καθίσταται σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προτίθεται να ενισχύσει τη στήριξη των αγορών χρέους των ευάλωτων χωρών της Ευρωζώνης.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα, η οποία θα μπορεί να προβλέπει σε “δίχτυ ασφαλείας” και μετά την ολοκλήρωση το έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων (PEPP). Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αποφασίσει να συνεχίσει την αγορά κατ΄εξαίρεση των ελληνικών ομολόγων (waiver) και να τα δέχεται ως ενέχυρο, για όσο καιρό θα συνεχίσει να επαναπενδύει ό,τι εισπράττει από λήξεις και τόκους χρεογράφων που έχει αποκτήσει με το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Επισημαίνεται ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν μπορούν να ενταχθούν στο τακτικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (APP) και δεν είναι υπό κανονικές συνθήκες επιλέξιμα, καθώς η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας δεν βρίσκεται στο επίπεδο της επενδυτικής βαθμίδας.

Αλλά 200 δισ.ευρώ στη φαρέτρα

Ακόμη πάντως και χωρίς ένα νέο πρόγραμμα, όπως σημειώνουν οι FT, η ΕΚΤ έχει ήδη επιπλέον 200 δισεκατομμύρια ευρώ να δαπανήσει για την αγορά χρέους που υφίσταται πίεση στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος αγοράς ομολόγων. Αυτά τα 200 δισ. ευρώ προέρχονται από την επίσπευση επανεπενδύσεων περιουσιακών στοιχείων που λήγουν έως και σε ένα έτος.

Λαγκάρντ: Τέλος Σεπτεμβρίου «αυλαία» για τα αρνητικά επιτόκια

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε προ ημερών ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο (κάτι που ήδη έχει προεξοφληθεί από την αγορά), ενώ προανήγγειλε το τέλος των αρνητικών επιτοκίων στο τέλος του τρίτου τριμήνου.

«Αναμένουμε ότι οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του APP θα τελειώσουν πολύ νωρίς το τρίτο τρίμηνο», ανέφερε χαρακτηριστικά η Κριστίν Λαγκάρντ, συμπληρώνοντας ότι «αυτό θα μας επέτρεπε μια αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ τον Ιούλιο, σύμφωνα με τις οδηγίες που ήδη έχουμε δώσει».

Με βάση τις τρέχουσες προοπτικές, είναι πιθανό να είμαστε σε θέση να εξέλθουμε από τα αρνητικά επιτόκια μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου”, επεσήμανε η επικεφαλής της ΕΚΤ.

Βλάχος Νώντας

πηγή: sofokleousin.gr

Print Friendly, PDF & Email