Στην UniCredit το 9% της Alpha Bank με τίμημα €1,39/μετοχή

Το ιταλικό τραπεζικό γκρουπ UniCredit γίνεται βασικός μέτοχος/εταίρος της Alpha Bank, αποκτώντας το 8,98% των μετοχών της, στο πλαίσιο συμφωνίας που περιλαμβάνει επίσης τη συγχώνευση των θυγατρικών τους τραπεζών στη Ρουμανία.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) που κατέχει αυτό το πακέτο μετοχών, ανακοίνωσε σήμερα ότι αποδέχεται την βελτιωμένη προσφορά του ιταλικού ομίλου, η οποία ανέρχεται σε 1,39 ευρώ ανά μετοχή (συνολικό τίμημα 293,5 εκατ. ευρώ).

Το προσφερόμενο τίμημα είναι μόλις 0,4% χαμηλότερο από την τελευταία τιμή κλεισίματος της μετοχής και 9,4% υψηλότερο από τη χρηματιστηριακή τιμή της στις 20 Οκτωβρίου, πριν ανακοινωθούν η συμφωνία και η αρχική προσφορά (1,33 ευρώ ανά μετοχή).

Η διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) έλαβε την απόφαση να αποδεχθεί την προσφορά της UniCredit μετά από πολύωρη συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Η εξαγορά του ποσοστού που κατείχε το ΤΧΣ είναι ένας από τους τρεις πυλώνες της στρατηγικής συνεργασίας που ανακοίνωσαν προ τριών εβδομάδων η Alpha Bank και η UniCredit . Προβλέπεται επίσης

συγχώνευση των θυγατρικών τους στη Ρουμανία, μέσω της οποίας θα δημιουργηθεί η 3η μεγαλύτερη Τράπεζα στη ρουμανική αγορά,
εξαγορά από τον ιταλικό όμιλο του 51% της ασφαλιστικής θυγατρικής της Alpha
εμπορική συνεργασία μέσω κοινοπραξίας για τη διάθεση προϊόντων διαχείρισης χαρτοφυλακίου και ασφάλισης ζωής.
Στρατηγικός εταίρος

Σε ανακοίνωση της η τράπεζα επισημαίνει ότι «ολοκληρώνεται η πρώτη με συμμετοχή νέου επενδυτή πλήρης ιδιωτικοποίηση στον εγχώριο τραπεζικό τομέα, στο πλαίσιο της αποεπένδυσης του ΤΧΣ. Η Alpha Bank γίνεται η μόνη ελληνική Τράπεζα με συμμετοχή στρατηγικού εταίρου στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Η εξαγορά του ποσοστού του ΤΧΣ από τη UniCredit είναι η πρώτη επένδυση μεγάλου ευρωπαϊκού τραπεζικού ομίλου σε ελληνική Τράπεζα μετά από 17 χρόνια, σηματοδοτώντας την επιστροφή στην κανονικότητα, μετά τη δημοσιονομική κρίση της περασμένης δεκαετίας. Αποτελεί επιστέγασμα της πολύχρονης και επίπονης προσπάθειας για την εξυγίανση και τον μετασχηματισμό της Alpha Bank, αλλά και της θετικής πορείας της ελληνικής οικονομίας. Δημιουργεί, δε, περαιτέρω ευνοϊκό περιβάλλον για την πλήρη ιδιωτικοποίηση και των υπολοίπων ελληνικών συστημικών τραπεζών, μέσω της προσέλκυσης υψηλής ποιότητας επενδυτών.

Παράλληλα, η μεταβίβαση του ποσοστού του ΤΧΣ στην UniCredit λειτουργεί ως καταλύτης ανάπτυξης για την Alpha Bank. Η δυναμική και η υψηλή εξειδίκευση του ιταλικού Ομίλου, σε συνδυασμό με την στήριξη των μακροπρόθεσμων θεσμικών επενδυτών που έχουν ήδη επενδύσει στις προοπτικές της Τράπεζας, βελτιώνει θεαματικά τις δυνατότητες περαιτέρω δημιουργίας αξίας για τους Μετόχους, τους πελάτες, το προσωπικό της Τράπεζας, καθώς και για την ελληνική οικονομία».

Ο CEO του Ομίλου Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης δήλωσε:

«Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί έναν ιστορικό σταθμό στη μακρά πορεία της Τράπεζάς μας. Η Alpha Bank, η ιστορικά ιδιωτική τράπεζα της Ελλάδας και αυτή με τη μεγαλύτερη μετοχική βάση, καθίσταται και πάλι 100% ιδιωτική, και μάλιστα με την είσοδο ενός στρατηγικού επενδυτή πρώτης γραμμής. Ευχαριστώ τη Διοίκηση του ΤΧΣ, τους Συμβούλους του Ταμείου, τους ανθρώπους της Alpha Bank και της UniCredit που εργάστηκαν εντατικά για την υλοποίηση της σημαντικής αυτής στρατηγικής συμφωνίας, και όλους όσους συνέβαλαν με τον τρόπο τους, ώστε να μπορέσουμε να ανοίξουμε αυτό το σημαντικό νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Alpha Bank.

Είμαι βέβαιος ότι η σημερινή εξέλιξη δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες περαιτέρω ανάπτυξης και δημιουργίας αξίας για την Τράπεζά μας, αλλά, κυρίως, θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη στο τραπεζικό σύστημα και την οικονομία της χώρας μας».

Η ανακοίνωση του ΤΧΣ

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (το “ΤΧΣ”) ανακοινώνει ότι συμφώνησε την πώληση του συνόλου της συμμετοχής του στην Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών Α.Ε. (η “Alpha”), ήτοι 211.138.299 μετοχών (που αντιστοιχούν σε ποσοστό 8,978% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου) στην UniCredit S.p.A σύμφωνα με τους όρους του συμφωνητικού αγοραπωλησίας μετοχών που συνήφθη μεταξύ του ΤΧΣ και της UniCredit στις 12 Νοεμβρίου 2023.

Η Συναλλαγή πραγματοποιήθηκε μετά από την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας που εκκίνησε το ΤΧΣ στις 30 Οκτωβρίου 2023, κατόπιν της δεσμευτικής προσφοράς της UniCredit για την απόκτηση των Μετοχών (η “Προσφορά”), που ελήφθη από το ΤΧΣ την 23η Οκτωβρίου 2023.

Η UniCredit αγόρασε το σύνολο των Μετοχών έναντι €1,39 ανά μετοχή, που αντιστοιχεί σε αυξημένη τιμή (premium) κατά 9,4% σε σχέση με την ανεπηρέαστη (undisturbed) τιμή κλεισίματος της Μετοχής στο Χρηματιστήριο Αθηνών στις 20 Οκτωβρίου 2023, που ήταν η τελευταία εργάσιμη ημέρα πριν από την λήψη της Προσφοράς, και σε μειωμένη τιμή (discount) κατά 0,4% στην τιμή κλεισίματος της Μετοχής στο Χρηματιστήριο Αθηνών στις 10 Νοεμβρίου 2023.

Στο πλαίσιο της συναλλαγής, η Lazard Frères ενήργησε ως Σύμβουλος Διάθεσης και η Rothschild ενήργησε ως Σύμβουλος Στρατηγικής Αποεπένδυσης. Η δικηγορική εταιρεία Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom (UK) και η δικηγορική εταιρεία ‘Κυριακίδης Γεωργόπουλος’ ενήργησαν ως εξωτερικοί νομικοί σύμβουλοι του ΤΧΣ.

Print Friendly, PDF & Email