Στην Αστυνομία απάτη με rapid test ύψους €1.8 εκατομμυρίων

Δειγματοληπτικοί έλεγχοι στην πλατεία “Γρηγόρη Αυξεντίου” στη Λεμεσό.

Στην αστυνομία κατάγγειλε το Υπ. Υγείας υπόθεση φερόμενης απάτης με rapid tests αξίας €1,8 εκατ. όπως ανάφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Δύναμης, Χρίστος Ανδρέου στην εκπομπή Πρώτη Ενημέρωση του ΡΙΚ.

Όπως είπε, το υπουργείο κατήγγειλε στην αστυνομία την υπόθεση μετά την διαπίστωση πως τα τεστ ήταν προβληματικά με ύποπτες ετικέτες και διερευνά υπόθεση απόπειρας απόσπασης χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, πλαστογραφίας και κυκλοφορίας πλαστού εγγράφου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Φιλελεύθερου, Το υπουργείο σταμάτησε την περασμένη βδομάδα την παραλαβή 1,2 εκατ. τεστ ταχείας ανίχνευσης μετά που διαπίστωσε πως ήταν προβληματικά, αφού φαίνεται να μην πληρούν τις προδιαγραφές.

Η γενική διευθύντρια του υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη, με δήλωσή της στην εφημερίδα κάνει λόγο για το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήθηκαν πλαστά έγγραφα για την υποβολή της προσφοράς στην οποία τελικά κατακύρωσε το υπουργείο για την προμήθεια των τεστ.

Όπως αναφέρεται στην εφημερίδα, η παραλαβή των rapid tests σταμάτησε την περασμένη βδομάδα όταν λειτουργοί του αρμόδιου τμήματος αντελήφθησαν ότι κάτι ύποπτο συνέβαινε, αφού οι συσκευασίες τους ήταν πολύ πρόχειρες, ενώ τα ίδια τα χαρακτηριστικά τα οποία αναγράφονταν στα τεστ, διέφεραν από τα υπόλοιπα που παραλάμβανε ως συνήθως το υπουργείο. Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι η Αστυνομία θα διερευνήσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήθηκαν συσκευασίες άλλης εταιρείας με προδιαγραφές ΕΕ, ενώ στα κιβώτια υπήρχε αυτοκόλλητο το όνομα της εταιρείας παραλαβής και ένα όνομα που δεν φαίνεται να συνδέεται μαζί της. Όλα αυτά κίνησαν τις υποψίες γι’ αυτό και άρχισε έρευνα από το υπουργείο Υγείας επί των εγγράφων που καταχωρήθηκαν ηλεκτρονικά για να κατακυρωθεί η προσφορά, που φάνηκε ότι δεν ανταποκρίνονταν με τα τεστ που θα παραλαμβάνονταν.

Ανώτεροι λειτουργοί του υπουργείου Υγείας προσήλθαν στην Αστυνομία το περασμένο Σάββατο και έδωσαν μακροσκελή κατάθεση – καταγγελία, ενώ χθες αυτή ολοκληρώθηκε. Τις έρευνες διενεργεί η Υποδιεύθυνση Οικονομικού Εγκλήματος που κατέχει ως τεκμήρια συνοδευτικά έγγραφα αλλά και δείγματα των rapid tests και κιβώτια στα οποία βρίσκονταν μέσα οι συσκευασίες. Οι έρευνες θα επεκταθούν και σε άλλη πόλη χωρίς να αποκλείεται να φτάσουν και στο εξωτερικό, ενώ τα τεστ θα εξεταστούν από ειδικούς για να διαπιστωθεί αν πληρούν τις προδιαγραφές της ΕΕ.

πηγή: dialogos.com.cy

Print Friendly, PDF & Email