Στη «φάκα» της ΑΑΔΕ κύκλωμα – μαμούθ στις τηλεπικοινωνίες με πάνω από 16 εταιρείες

Το διεθνές κύκλωμα πιάστηκε στα «δίχτυα» της ΑΑΔΕ αποκαλύπτοντας εκτεταμένη φοροδιαφυγή. Πώς δρούσε το κύκλωμα

Μεγάλης κλίμακας φοροδιαφυγής ανακάλυψαν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ, από διεθνές κύκλωμα με προϊόντα τηλεπικοινωνίας και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, στο οποίο φέρονταν να συμμετείχαν τουλάχιστον 16 ελληνικές επιχειρήσεις με έδρα στην Αττική.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τα μέλη των επιχειρήσεων εμφανίζονται να είναι μέτοχοι τόσο σε γερμανικές όσο και σε κυπριακές επιχειρήσεις του ίδιου κλάδου, με δραστηριότητα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και στόχο την αποφυγή πληρωμής ΦΠΑ.

Το κύκλωμα, όπως προκύπτει από τα έως τώρα στοιχεία, λειτουργούσε με μία αρκετά διαδεδομένη πρακτική, αυτήν του «εξαφανισμένου εμπόρου». Στην πράξη, τα μέλη του έφερναν στην αγορά ακριβό εξοπλισμό (όπως smartphones και tablets), δίχως να αποδίδουν τον ΦΠΑ που αναλογεί στις πωλήσεις κα στη συνέχεια γίνονταν… «καπνός». Εν συνεχεία, οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι του κυκλώματος αποκόμιζαν μεγάλα κέρδη, ζητώντας έκπτωση ή απαλλαγή ΦΠΑ. Σημειώνεται ότι τα προϊόντα διατίθονταν στην αγορά σε πολύ χαμηλές τιμές, συγκριτικά με αυτές των νόμιμων αντιπροσώπων στην αγορά.

Στο πλαίσιο των ερευνών των «Ράμπο» της ΑΑΔΕ προέκυψαν όμως και άλλα «λαβράκια» στην αγορά. Ειδικότερα, εκτός του προαναφερθέντος κυκλώματος εντοπίστηκαν:

3 επιχειρήσεις, οι οποίες δεν διαβίβασαν στην ΑΑΔΕ 1.900 φορολογικά στοιχεία, συνολικού ποσού 18.000 ευρώ
4 επιχειρήσεις, οι οποίες δεν εξέδωσαν 2.004 φορολογικά στοιχεία, συνολικού ύψους 393.000 ευρώ
6 επιχειρήσεις, οι οποίες πραγματοποίησαν εικονικές συναλλαγές (έκδοση ή λήψη εικονικών φορολογικών στοιχείων), συνολικής αξίας 36.000.000 ευρώ.

Print Friendly, PDF & Email