Στα χέρια των Ιταλών η αεράμυνα της Σλοβακίας;

Η Ιταλία ενδέχεται να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ στη διασφάλιση της προστασίας του εναέριου χώρου της Σλοβακίας, καθώς οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα αφαιρέσουν την μπαταρία από το σύστημα αεράμυνας Patriot στη Σλοβακία σύμφωνα με τον Σλοβάκο υπουργό Άμυνας Γιάροσλαβ Ναντ.

«Εμπειρογνώμονες του ιταλικού στρατού έχουν έρθει στη Σλοβακία για να εξετάσουν πιθανές τοποθεσίες όπου θα μπορούσε να λειτουργήσει το σύστημά τους, αλλά τίποτα δεν έχει αποφασιστεί ακόμη», δήλωσε ο Ναντ, προσθέτοντας ότι τίποτα δεν είναι ακόμη βέβαιο και ότι οι Ιταλοί είναι μόνο μια από τις εναλλακτικές λύσεις.

Ο ιταλικός στρατός δεν διαθέτει Patriots, αλλά διαθέτει το σύγχρονο γαλλο-ιταλικό σύστημα SAMP/T, γνωστό και ως Mamba. Έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει είτε το πεδίο της μάχης είτε τα στρατηγικά αντικείμενα της χώρας από αεροσκάφη, πυραύλους και drones.

Ο εναέριος χώρος της Σλοβακίας είχε προηγουμένως διασφαλιστεί από το σοβιετικό σύστημα S-300. Την άνοιξη, η Σλοβακία δώρισε το σύστημα στην Ουκρανία. Σε αντάλλαγμα, έλαβε τέσσερις συστοιχίες συστημάτων Patriot – μία από την Ολλανδία, δύο από τη Γερμανία και μία από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Όλα τους, ωστόσο, εξακολουθούσαν να ανήκουν στους δυτικούς εταίρους.

Τον Δεκέμβριο, η Ολλανδία την δική της την μετέφερε πίσω, επικαλούμενη τη συντήρηση ως λόγο. Ο Ναντ δήλωσε ότι η Γερμανία θα πάρει επίσης πιθανότατα μία από τις συστοιχίες της, αν και πιθανότατα αυτό να γίνει το 2024.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Μπόρις Κόλαρ είχε προηγουμένως εικάσει ότι η Σλοβακία μπορεί να αγοράσει τις συστοιχίες που σταθμεύουν στη χώρα σε χαμηλότερη τιμή ως μακροπρόθεσμη λύση για την αεράμυνα, ωστόσο ο Ναντ απέρριψε την ιδέα, λέγοντας ότι το Υπουργείο Άμυνας «εργάζεται πάνω σε αυτό, εξετάζοντας διάφορες επιλογές».

Με την απομάκρυνση της συστοιχίας Patriot, θα φύγουν και περίπου 100 Αμερικανοί στρατιώτες που χειρίζονται το σύστημα. Ο συνολικός αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών στη Σλοβακία θα μειωθεί σε 200.

Michal Hudec

πηγή: euractiv.gr

Print Friendly, PDF & Email