Σούπερ μάρκετ: Οι στρατηγικές κινήσεις των ισχυρών παικτών

“Στρατηγικές που αυξάνουν την επισκεψιμότητα, ενισχύουν την εμπιστοσύνη, προάγουν την ασφάλεια και απαντούν στις ανάγκες όλων των καταναλωτών και ειδικά των πιο ευάλωτων στις πληθωριστικές πιέσεις αναζητούν οι επιχειρηματίες του οργανωμένου λιανεμπορίου, που καλούνται να μετριάσουν τους παράγοντες κόστους για να προσφέρουν καλύτερες τιμές, χωρίς όμως να υπονομεύσουν τα περιθώρια κέρδους τους.
Ο ανασχεδιασμός της αλυσίδας αξίας είναι «στοίχημα» για τα δίκτυα σούπερ μάρκετ, είτε πρόκειται για κορυφαίους παίκτες, όπως η αλυσίδα Σκλαβενίτης, η ΑΒ Βασιλόπουλος, η Lidl Ελλάς, η MyMarket του ομίλου ΜΕΤΡΟ, είτε για ανερχόμενους, όπως η Μασούτης και εδραιωμένες αλυσίδες χαμηλότερα στην κατάταξη βάσει τζίρου, όπως ο Γαλαξίας, ο Κρητικός, τα Market In κ.λπ. Οι ηγέτες του κλάδου αλλά και οι προμηθευτές τους αναζητούν μοντέλα πιο αποτελεσματικής λειτουργίας σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον, που επηρεάζεται από πληθώρα παραγόντων, μεταξύ των οποίων οι διακυμάνσεις του ενεργειακού κόστους και των διεθνών τιμών των τροφίμων, οι ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και η αύξηση του κόστους ζωής. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι οι καταναλωτές είναι αντιμέτωποι με αυξήσεις υποχρεώσεων, ενοικίων, μεταφορικού κόστους, λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά σπαταλούν ολοένα μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων τους στα σούπερ μάρκετ, μειώνοντας την ίδια ώρα δαπάνες για εξόδους, ψυχαγωγία, ρούχα και διακόσμηση. Γίνονται όμως πιο προσεκτικοί στη διαχείριση των διαθεσίμων τους, αγοράζουν λιγότερα προϊόντα και στρέφονται περισσότερο σε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.”

“Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι η αύξηση των πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, αλλά οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον πληθωρισμό, αφού ο όγκος των προϊόντων που πωλούνται επιβραδύνεται. Αυτή είναι μια διεθνής τάση, που παρατηρείται και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της NielsenIQ, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα πραγματικά δεδομένα από το discount κανάλι (Lidl), στο α’ εξάμηνο του 2023 η αγορά του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων εμφάνισε αύξηση πωλήσεων σε αξία 8,7% με μείωση όγκου περίπου 2,5%, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ανάπτυξη της αγοράς είναι καθαρά πληθωριστική, με την κατανάλωση να περιορίζεται. Οι καταναλωτές δείχνουν αυξανόμενη προτίμηση στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, τα οποία, παρ’ ότι έχουν αυξήσει σημαντικά τη μέση τιμή πώλησής τους, συνεχίζουν να είναι η πιο φθηνή εναλλακτική στην πλειονότητα των κατηγοριών, έχοντας πλέον φτάσει σε ένα μερίδιο αγοράς 24,8%.
Σε αυτό το περιβάλλον, λιανέμποροι και προμηθευτές, προκειμένου να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους, κάνουν όλο και περισσότερες προσφορές, με το ποσοστό προωθητικής έντασης στην αγορά να έχει φτάσει το 69,3% για τα επώνυμα FMCG προϊόντα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Nielsen.”

Το online κανάλι
Εν τω μεταξύ, τα οnline σούπερ μάρκετ, μια δραστηριότητα που δεν φέρνει κέρδη στις αλυσίδες, εξ ου και η σταδιακή καθιέρωση χρεώσεων στη διανομή, γράφουν διψήφια ανάπτυξη πωλήσεων, που έφτασε το 15% στο α’ εξάμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Convert Group, που υπολογίζει την αξία της αγοράς στα 153 εκατ. ευρώ σε τιμές λιανικής συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, χωρίς όμως να περιλαμβάνονται σε αυτήν e-commerce παίκτες με δικές τους αποθήκες, όπως Box, Market, Instashop, Pop Market, Rabbit Market, που κερδίζουν συνεχώς μερίδιο στην ελληνική αγορά. Αξίζει να σημειωθεί ότι διψήφια είναι και η αύξηση των παραγγελιών στο διαδικτυακό κανάλι, που έφτασε το 11% στο α’ εξάμηνο του 2023.

Print Friendly, PDF & Email