Σφαγή στη Γάζα – Τα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ και η υποκρισία των ΗΠΑ…

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πάλλας, ∆ηµοσιογράφος – Ερευνητής – Αναλυτής IFJ / SPJ

Τις τελευταίες τρεις ημέρες οι ανελέητες Ισραηλινές αεροπορικές σκότωσαν τουλάχιστον 45 Παλαιστίνιους μεταξύ των οποίων 16 παιδιά και προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές …Τουλάχιστον 400 τραυματίστηκαν πολλοί σοβαρά και τα λίγα νοσοκομεία και κλινικές που μόλις και μετά βίας λειτουργούσαν..Περίπου 2.3 εκατ. Παλαιστίνιοι ζουν στη Γάζα περιορισμένοι από Ισραηλινούς και Αιγυπτιακούς στρατιωτικούς κλοιούς και φράκτες..

Εκατοντάδες βόμβες και πύραυλοι έχουν πέσει σε μια περιοχή που περιλαμβάνει μόνο 141 τετραγωνικά μίλια ακριβώς ίση σε έκταση με την πόλη του Ντιτρόιτ..

Οι πιο σφοδρά βομβαρδισμένες γειτονιές όπου Ισραηλινοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι στόχοι ήταν οι ηγέτες της Ισλαμικής Τζιχάντ ήταν σκηνές αποκαλυπτικής καταστροφής με πολυκατοικίες μεταμορφωμένες σε κρατήρες και μέρη σωμάτων σκορπισμένα τριγύρω..Ένα ρεπορτάζ με μοντάζ του Al-Jazeera με τα πρόσωπα 12 μαρτυρικών παιδιών κυκλοφόρησε σε όλο τον κόσμο προκαλώντας ευρεία οργή…

Αν ήταν παιδιά της Ουκρανίας που είχαν την ίδια μοίρα δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα Αμερικανικά ΜΜΕ ο πιστός υπηρέτης της CIA και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα παρείχαν κάλυψη κορεσμού..θα υπήρχαν ατελείωτες ώρες αφιερωμένες στο πένθος για την απώλεια αθώων ζωών και το χαρακτηρισμό των υπευθύνων για το θάνατο τους ως δολοφόνους και εγκληματίες πολέμου..

Οι  New York Times , οι οποίοι πρωτοστάτησαν στην εκστρατεία των μέσων ενημέρωσης για τις υποτιθέμενες ρωσικές θηριωδίες στον πόλεμο της Ουκρανίας, ξεκίνησαν την έκθεσή τους για την προσωρινή διακοπή των βομβαρδισμών στη Γάζα ως εξής: «Μια κατάπαυση του πυρός που τερματίζει τρεις ημέρες σκληρών διασυνοριακών μαχών μεταξύ του Ισραήλ και μια παλαιστινιακή μαχητική ομάδα στη Γάζα φάνηκε να κρατάει τη Δευτέρα και η ζωή και στις δύο πλευρές των γραμμών άρχισε να επιστρέφει στο φυσιολογικό».

Οι υποτιθέμενες «σκληρές διασυνοριακές μάχες» ήταν μια εντελώς μονόπλευρη υπόθεση, με τον ισραηλινό στρατό, τον πιο ισχυρό στη Μέση Ανατολή, οπλισμένο μέχρι τα δόντια από τον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ, να ρίχνει βόμβες και πυραύλους σε έναν ανυπεράσπιστο πληθυσμό. Εν τω μεταξύ, μαχητές της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ (PIJ) εκτόξευσαν εκατοντάδες στοιχειώδεις αυτοσχέδιους πυραύλους, σχεδόν όλοι τους προσγειώθηκαν ακίνδυνα ή καταρρίφθηκαν από το ισραηλινό αντιπυραυλικό σύστημα.

Όσον αφορά την «επιστροφή στην κανονικότητα», για τον λαό της Γάζας, αυτό σημαίνει αφόρητη φτώχεια, ποσοστό ανεργίας 50 τοις εκατό και κατεστραμμένες υποδομές, σε αυτό που συνήθως περιγράφεται από τους παρατηρητές ως το μεγαλύτερο υπαίθριο στρατόπεδο φυλακών στον πλανήτη. Η ηλεκτρική ενέργεια είναι διαθέσιμη μόνο 11 ώρες την ημέρα, ακόμη και όταν λειτουργεί το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στη Γάζα, αλλά έκλεισε, όχι λόγω των βομβαρδισμών, αλλά επειδή το Ισραήλ και η Αίγυπτος διέκοψαν την παράδοση των προμηθειών καυσίμων που απαιτούνται για να διατηρηθεί σε λειτουργία.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξέδωσε μια σύντομη δήλωση χαιρετίζοντας την κατάπαυση του πυρός, εκφράζοντας την εκτίμηση για τον ρόλο της Αιγύπτου, του Κατάρ, της Ιορδανίας και άλλων αντιδραστικών αραβικών δικτατοριών και μοναρχιών για τον ρόλο τους στη διπλωματία που έφερε προσωρινό τέλος στη βία, ενώ καταδίκασε την Ισλαμική Τζιχάντ για « αδιάκριτες επιθέσεις με ρουκέτες». Ο Μπάιντεν επιβεβαίωσε τη «μακροχρόνια και αταλάντευτη» υποστήριξή του στο Ισραήλ, προσθέτοντας: «Επαινώ τον Πρωθυπουργό Yair Lapid και τη σταθερή ηγεσία της κυβέρνησής του σε όλη την κρίση».

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επίθεση κατά της Γάζας συζητήθηκε και εγκρίθηκε κατά την επίσκεψη του Μπάιντεν στο Ισραήλ στις 13-15 Ιουλίου, μόλις τρεις εβδομάδες πριν ξεκινήσει η καλά προετοιμασμένη επίθεση. Το Πεντάγωνο θα σπεύσει τώρα να ανεφοδιάσει τα πυρομαχικά που δαπανήθηκαν από την ισραηλινή αμυντική δύναμη κατά τη διάρκεια της εκστρατείας βομβαρδισμών.

Οι ανταλλαγές πυραύλων με την PIJ προκλήθηκαν εσκεμμένα από τη σύλληψη και κράτηση από το Ισραήλ του ανώτερου ηγέτη της ομάδας στη Δυτική Όχθη, Μπασάμ αλ-Σααντί, την 1η Αυγούστου στην πόλη Τζενίν. Αυτό ήταν μέρος μιας συστηματικής εκστρατείας ισραηλινής στρατιωτικής βίας στη Τζενίν, η οποία έχει σκοτώσει τουλάχιστον 30 Παλαιστίνιους και έχει τραυματίσει εκατοντάδες από τις αρχές του τρέχοντος έτους.

Ο χρόνος της επίθεσης φάνηκε να έχει υπολογιστεί για να ωφελήσει τον πρωθυπουργό Λαπίντ, ο οποίος ηγείται ενός προσωρινού καθεστώτος συνασπισμού που κατευθύνεται στις γενικές εκλογές της 1ης Νοεμβρίου. Ένας  τίτλος των Times of Israel  δήλωνε: «Με τις εκλογές να πλησιάζουν, το στοίχημα του Λάπιντ στη Γάζα φαίνεται να έχει αποδώσει» και ανέφερε την ανάγκη του πρώην τηλεοπτικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού να σβήσει τα στρατιωτικά του διαπιστευτήρια πριν από έναν διαγωνισμό όπου η κύρια αντιπολίτευση προέρχεται από τον δεξιό στρατιωτικό Μπέντζαμιν Νετανιάχου. του οποίου ο συνασπισμός του Κόμματος Λικούντ ανατράπηκε μόλις πέρυσι.

Τα δημοσιεύματα του ισραηλινού Τύπου αναφέρουν ότι η κύρια αλλαγή πολιτικής από την πτώση του Νετανιάχου ήταν μια απόφαση να επικεντρωθεί στην καταστροφή της Ισλαμικής Τζιχάντ, της μικρότερης από τις δύο ισλαμιστικές ομάδες στη Γάζα, σημειώνοντας ότι ο Λαπίντ δεν είχε αναφέρει τη Χαμάς, το κυβερνών κόμμα στη Γάζα. Γάζας, σε δημόσιες δηλώσεις του για την ισραηλινή στρατιωτική επίθεση. Το βράδυ του Σαββάτου, ο στρατηγός Οντέντ Μπασιούκ, επικεφαλής της Μονάδας Επιχειρήσεων των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, είπε στους δημοσιογράφους ότι ο Ισραηλινός Στρατός σκότωσε με επιτυχία «όλο το ανώτερο κλιμάκιο ασφαλείας της στρατιωτικής πτέρυγας του Ισλαμικού Τζιχάντ στη Γάζα».

Η απάντηση των Αράβων ηγεμόνων στον τριήμερο βομβαρδισμό της Γάζας παρείχε παράδειγμα της κυνικής προδοσίας και της προδοσίας τους προς τα συμφέροντα του παλαιστινιακού λαού και των αραβικών μαζών συνολικά. Τα περισσότερα από τα σεΐχη του Κόλπου ακολούθησαν το παράδειγμα της Σαουδικής Αραβίας, της οποίας τα μέσα ενημέρωσης κατήγγειλαν την Ισλαμική Τζιχάντ ως εργαλείο του Ιράν και πρότειναν ότι η PIJ είχε προκαλέσει τη σύγκρουση σε συνδυασμό με την επανέναρξη των συνομιλιών για την πυρηνική ενέργεια μεταξύ του Ιράν και της λεγόμενης ομάδας P5+1 (τα πέντε πλήρη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συν τη Γερμανία). Αυτές οι συνομιλίες επαναλήφθηκαν στη Βιέννη στις 4 Αυγούστου.

Αυτός ο ισχυρισμός ανατρέπει τον κόσμο. Είναι πολύ πιο πιθανό το ισραηλινό καθεστώς, όχι η Ισλαμική Τζιχάντ, να χρονομέτρησε τη σύγκρουση για να διακόψει τις πυρηνικές συνομιλίες επειδή αντιτίθεται σθεναρά σε οποιαδήποτε συμφωνία που θα χαλάρωνε τις κυρώσεις στο Ιράν.

Το αιματοβαμμένο αιγυπτιακό στρατιωτικό καθεστώς μεσολάβησε για την κατάπαυση του πυρός, ενώ διατήρησε τη σιδερένια λαβή του στα δυτικά σύνορα της Γάζας, τα οποία έχει κλείσει σε μεγάλο βαθμό από τότε που η Χαμάς ανέλαβε την εξουσία στην περιοχή το 2007.

Print Friendly, PDF & Email