Σε δίκη για δωροδοκία ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Σλοβακίας

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Σλοβακίας Peter Kažimír θα βρεθεί τον Ιούλιο ενώπιον του δικαστηρίου αντιμέτωπος με κατηγορίες για δωροδοκία, αφού το Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε την έφεσή του για την επιτάχυνση της νομικής διαδικασίας.

Ο Kažimír κρίθηκε ένοχος για δωροδοκία για πράξεις που διαπράχθηκαν όταν ήταν υπουργός Οικονομικών στο υπουργικό συμβούλιο του Robert Fico (Smer-SD) το 2018 και καταδικάστηκε σε πρόστιμο 100.000 ευρώ ή σε φυλάκιση σε περίπτωση αδυναμίας καταβολής του ποσού.

Αφού ο Kažimír και το γραφείο του εισαγγελέα άσκησαν έφεση που προκάλεσε ένα θυελλώδες μπρος-πίσω, ο Kažimír κλήθηκε να εμφανιστεί στο δικαστήριο τον Ιούλιο, αφού η έφεσή του κατά του κατηγορητηρίου εναντίον του απορρίφθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Μετά την έφεσή του κατά της απόφασης του πρωτοβάθμιου αυτού δικαστηρίου, ο Kažimír προσπάθησε να απορρίψει την υπόθεση από τον Γενικό Εισαγγελέα Maroš Žilinka, ο οποίος θα μπορούσε να ακυρώσει τις κατηγορίες με το αμφιλεγόμενο άρθρο 363 του Ποινικού Κώδικα της Σλοβακίας – κάτι που ο Žilinka έκανε όταν η Ειδική Εισαγγελία απήγγειλε για πρώτη φορά κατηγορίες στον Kažimír πέρυσι. Ωστόσο, η Υπηρεσία του απήγγειλε εκ νέου κατηγορίες μερικούς μήνες αργότερα.

Ωστόσο, προτού η εισαγγελία του Žilinka προλάβει να αποφανθεί για μια τέτοια πρόταση για δεύτερη φορά, η ειδική εισαγγελία κατέθεσε κατηγορητήριο, θέτοντας αμέσως τέλος στην ειδική διαδικασία του άρθρου 363.

Οι εισαγγελείς πιστεύουν ότι ο Kažimír διαδραμάτισε ρόλο μεσάζοντα στη χορήγηση 48.000 ευρώ στον πρώην επικεφαλής της φορολογικής υπηρεσίας František Imrecze, όταν ήταν υπουργός Οικονομικών στο υπουργικό συμβούλιο του Fico, δήλωσε ο δικαστής. Ο Imrecze κατηγορήθηκε για διαφθορά το 2020 και συνεργάζεται με την αστυνομία.

«Η κατηγορία ότι δήθεν δωροδόκησα ανώτερο υπάλληλο της οικονομικής διοίκησης είναι απόλυτο ψέμα», επέμεινε ο Kažimír και αρνήθηκε να παραιτηθεί μετά την απόφαση της δικαστικής απόφασης.

Επειδή καταδικάστηκε από δικαστή του Ειδικού Ποινικού Δικαστηρίου βάσει δικαστικής απόφασης το 2018, η ενοχή του Kažimír κρίθηκε μόνο με βάση τον υποβληθέντα φάκελο της υπόθεσης και τα στοιχεία που προέκυψαν από αυτόν.

Από Michal Hudec | Μεταφρασμένο από Μαριάνθη Πελεκανάκη

πηγή: euractiv.gr

Print Friendly, PDF & Email