Σάλος για την αλυσοδεμένη Ιταλίδα αντιφασίστρια στην Ουγγαρία

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Ιταλία η εικόνα της αλυσοδεμένης αντιφασίστριας Ιλάρια Σάλις στο δικαστήριο της Βουδαπέστης, όπου οδηγήθηκε τη Δευτέρα, κατηγορούμενη ότι επιτέθηκε πέρυσι σε δύο νεοναζί.

Οι φωτογραφίες της 39χρονης καθηγήτριας ήταν στα σημερινά πρωτοσέλιδα των μεγάλων εφημερίδων της Ιταλίας, ενώ η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai μετέδωσε ότι η κατηγορούμενη μεταφέρθηκε στην αίθουσα δικαστηρίου δεμένη χειροπόδαρα και απευθυνόμενη στους δικαστές κατήγγειλε ότι δεν μπόρεσε ακόμη να λάβει πλήρη γνώση του κατηγορητηρίου.

Η κυβέρνηση της Ιταλίας δήλωσε σήμερα ότι οι αρχές της Βουδαπέστης προχώρησαν «υπερβολικά» με το να αλυσοδέσουν την Ιταλίδα ακτιβίστρια, ενώ κάλεσε τον Ούγγρο πρεσβευτή σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

«Αυτή τη φορά μου φαίνεται ότι έχει πάει πολύ μακριά», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι στο ραδιόφωνο RAI.

Αν και δήλωσε ότι δεν θέλει να παρέμβει στο δικαστικό σύστημα της Ουγγαρίας, πρόσθεσε ότι «η μεταχείριση ενός κρατουμένου με αυτόν τον τρόπο φαίνεται πραγματικά ακατάλληλη, όχι σε αρμονία με τη νομική μας κουλτούρα».

«Ή έκδοσή της στην Ιταλία δεν προβλέπεται από τον νόμο, διότι δεν διέπραξε αδικήματα στην Ιταλία και συνελήφθη στην Ουγγαρία. Το υποτιθέμενο αδίκημα διαπράχθηκε στην Ουγγαρία και, κατά συνέπεια, πρέπει να δικαστεί εκεί», τόνισε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών.

Ο Ούγγρος πρεσβευτής κλήθηκε σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών στη Ρώμη για να δώσει εξηγήσεις, είπε, προσθέτοντας: «Είμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και υπάρχουν δικαιώματα των πολιτών που πρέπει να γίνονται σεβαστά».

Παράλληλα, ο Αντόνιο Ταγιάνι πρόσθεσε ότι «ο πρέσβης της χώρας του στη Βουδαπέστη μίλησε με τον Ούγγρο υπουργό Δικαιοσύνης, με αίτημα να ζητήσει από τον γενικό εισαγγελέα να αξιολογηθεί η κατάσταση της υγείας της Ιλάρια και να του κάνει άμεσα σχετική αναφορά». «Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να διαμαρτυρηθούμε σε ό,τι αφορά τις συνθήκες κράτησης, δεν μπορούμε να διαμεσολαβήσουμε σε ό,τι αφορά τη δίκη», ολοκλήρωσε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας.

Παρέμβαση για την υπόθεση της έκανε και η Διεθνής Αμνηστία. «Θα μπορούσε να εφαρμοστεί ένας κανόνας, η απόφαση πλαίσιο του 2009 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την αμοιβαία αναγνώριση των αποφάσεων για «εναλλακτικά μέτρα έναντι της προσωρινής κράτησης», η οποία σε αυτές τις περιπτώσεις προβλέπει μια σειρά εναλλακτικών μέτρων για τον κρατούμενο, όπως ο κατ’ οίκον περιορισμός», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας Ιταλίας, Ρικάρντο Νούρι.

Η καθηγήτρια από τη Μόντσα, μια πόλη κοντά στο Μιλάνο, συνελήφθη στη Βουδαπέστη τον Φεβρουάριο του 2023 μετά από μια αντιδιαδήλωση ενάντια σε μια συγκέντρωση νεοναζί. Της απαγγέλθηκαν τρεις κατηγορίες για απόπειρα επίθεσης και κατηγορήθηκε ότι ήταν μέλος μιας ακροαριστερής οργάνωσης.

Η 39χρονη αρνείται τις κατηγορίες, οι οποίες θα μπορούσαν να την οδηγήσουν σε φυλάκιση έως και 11 ετών.

Ο πατέρας της Σάλις έκανε εδώ και μήνες εκστρατεία για παρέμβαση στην υπόθεση από την κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, η οποία έχει φιλικούς δεσμούς με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν.

Ο Ρομπέρτο Σάλις είπε ότι η κόρη του αντιμετωπίστηκε στο δικαστήριο τη Δευτέρα «σαν ζώο» — αλλά είπε ότι είχε κρατηθεί στο παρελθόν σε παρόμοιες συνθήκες και ότι οι αξιωματούχοι της ιταλικής πρεσβείας το είχαν δει.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης, ένα όργανο για τα δικαιώματα, έχει επικρίνει τις ουγγρικές φυλακές ως από τις πιο υπερπληθείς στην γηραιά ήπειρο.

Ερωτηθείς για την υπόθεση, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε σήμερα ότι οι συνθήκες κράτησης ήταν ευθύνη των κρατών μελών της ΕΕ, αλλά υπήρχε μια συζήτηση σε εξέλιξη σχετικά με «βασικά ελάχιστα πρότυπα».

Πηγή: efsyn.gr

Print Friendly, PDF & Email