Ρουμανία: Νέα κρατική σιδηροδρομική εταιρεία για αμυντικές ανάγκες
Από Catalina Mihai | EurActiv.ro | Μεταφρασμένο από Μαριάνθη Πελεκανάκη
Η ρουμανική κυβέρνηση ενέκρινε την Τετάρτη τη δημιουργία κρατικής σιδηροδρομικής εταιρείας για την κάλυψη των αμυντικών αναγκών της χώρας, με τη χώρα να ευθυγραμμίζεται έτσι με τη νέα πρωτοβουλία της ΕΕ για τη στρατιωτική κινητικότητα.
Η νέα εταιρεία θα είναι νομικά υποχρεωμένη να διαχειρίζεται τις στρατηγικές μεταφορές της Ρουμανίας, διασφαλίζοντας ότι το κράτος θα έχει μια αξιόπιστη επιλογή σε περιπτώσεις όπου οι ιδιωτικές εταιρείες μεταφορών μπορεί να αρνηθούν ή να μην είναι σε θέση να παρέχουν ορισμένες σιδηροδρομικές υπηρεσίες, ιδίως σε περιόδους κρίσης.
Τα «έκτακτα γεγονότα» της περιόδου 2020-2023 ανέδειξαν την ανάγκη του ρουμανικού κράτους για έναν αξιόπιστο φορέα σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών, ικανό να μεταφέρει στρατεύματα, εξοπλισμό, μηχανήματα και οπλισμό σε περίπτωση στρατιωτικής κινητοποίησης είτε για τη Ρουμανία είτε για τους στρατηγικούς εταίρους της.
Η εταιρεία θα διευκολύνει επίσης την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε ζώνες συγκρούσεων, υποστηρίζοντας τις προσπάθειες διεθνούς συνεργασίας.
Πέραν των στρατιωτικών αναγκών, η εταιρεία θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη μεταφορά βασικών αγαθών, όπως σιτηρών, πρώτων υλών και καυσίμων, συμβάλλοντας στην πρόληψη πιθανών επισιτιστικών ή ενεργειακών κρίσεων. Εκτός από τον στρατηγικό της ρόλο, η κρατική εταιρεία θα δραστηριοποιείται επίσης στην αγορά σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών, συμπληρώνοντας τις υφιστάμενες υπηρεσίες για την κάλυψη ευρύτερων αναγκών της αγοράς.
Η στρατιωτική κινητικότητα, που εισήχθη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την περίοδο προγραμματισμού 2021-2027, αποτελεί επίσης μέρος του κανονισμού για τη διευκόλυνση «Συνδέοντας την Ευρώπη» 2021-2027.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, η στρατιωτική κινητικότητα είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια και την άμυνα της Ευρώπης, καθώς οι στρατοί των κρατών μελών της ΕΕ θα πρέπει να είναι σε θέση να ανταποκρίνονται γρήγορα και σε μεγάλη κλίμακα σε κρίσεις στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και πέραν αυτών.
Η Ρουμανία έχει δεσμευτεί να βελτιώσει τη στρατιωτική κινητικότητα μέσω της συμμετοχής της στη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO) και επιβεβαίωσε τη δέσμευση αυτή στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο του 2018.