Ρωσία: Θα εξοπλίσει νέα πυρηνικά υποβρύχια με υπερηχητικούς πυραύλους

Η Ρωσία προχωρεί στον εξοπλισμό των νέων πυρηνικών υποβρυχίων της με υπερηχητικούς πυραύλους Zircon, δήλωσε στο κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA ο επικεφαλής της μεγαλύτερης ρωσικής ναυπηγικής εταιρείας σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα.

«Τα πυρηνικά υποβρύχια πολλαπλών χρήσεων του προγράμματος Yasen-M … θα εξοπλίζονται σε μόνιμη βάση με το πυραυλικό σύστημα Zircon», δήλωσε στο RIA ο Αλεξέι Ραχμάνοφ, διευθύνων σύμβουλος της United Shipbuilding Corporation (USC).

«Ήδη γίνονται εργασίες προς αυτή την κατεύθυνση».

Τα υποβρύχια τάξης Yasen, γνωστά και ως Πρόγραμμα 885M, είναι πυρηνοκίνητα υποβρύχια εξοπλισμένα με πυραύλους κρουζ και έχουν ναυπηγηθεί για να αντικαταστήσουν σοβιετικής εποχής πυρηνικά επιθετικά υποβρύχια στο πλαίσιο ενός προγράμματος για τον εκσυγχρονισμό του στρατού και του στόλου.

Οι υπερηχητικοί πύραυλοι θαλάσσης Zircon έχουν βεληνεκές 900 χιλιόμετρα και μπορούν να ταξιδεύουν με ταχύτητα πολλαπλάσια αυτής του ήχου, καθιστώντας δύσκολη την άμυνα εναντίον τους.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε νωρίτερα φέτος πως η Ρωσία θα αρχίσει τις μαζικές προμήθειες πυραύλων Zircon στο πλαίσιο των προσπαθειών της χώρας να ενισχύσει τις πυρηνικές δυνάμεις της.

Η ρωσική φρεγάτα πολλαπλών χρήσεων Ναύαρχος Γκορσκόφ, η οποία είχε δοκιμάσει νωρίτερα φέτος στον Ατλαντικό Ωκεανό τις δυνατότητές της να καταφέρει πλήγματα, είναι ήδη εξοπλισμένη με πυραύλους Zircon.

Print Friendly, PDF & Email