Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα: «Στοχευμένο» το χτύπημα που δολοφόνησε τον Issam Abdallah

EURACTIV.com with Reuters | Μεταφρασμένο από Μαριάνθη Πελεκανάκη

Ο δημοσιογράφος οπτικού υλικού του Reuters Issam Abdallah σκοτώθηκε στις 13 Οκτωβρίου στο νότιο Λίβανο από «στοχευμένο» χτύπημα από την κατεύθυνση των ισραηλινών συνόρων, ανακοίνωσαν οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF) την Κυριακή (29 Οκτωβρίου), με βάση τα προκαταρκτικά ευρήματα της έρευνάς τους.

«Σύμφωνα με τη βαλλιστική ανάλυση που πραγματοποίησαν οι RSF, οι πυροβολισμοί προήλθαν από τα ανατολικά του σημείου όπου βρίσκονταν οι δημοσιογράφοι – από την κατεύθυνση των ισραηλινών συνόρων», ανέφερε η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

«Δύο χτυπήματα στο ίδιο σημείο σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα (λίγο πάνω από 30 δευτερόλεπτα), από την ίδια κατεύθυνση, υποδεικνύουν σαφώς ακριβή στόχευση».

Η έκθεση της RSF δεν κατέληξε στο συμπέρασμα ποιος είχε εξαπολύσει το χτύπημα κατά των δημοσιογράφων ούτε παρείχε την υποκείμενη ανάλυσή της.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό των ευρημάτων του RSF. Έχουν δηλώσει ότι δεν στοχεύουν σκόπιμα δημοσιογράφους και ότι διερευνούν το περιστατικό της 13ης Οκτωβρίου.

Σε ανακοίνωσή του, το Reuters ανέφερε: «Εξετάζουμε το προκαταρκτικό συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF), που διαπίστωσε ότι ο Issam Abdallah και άλλοι δημοσιογράφοι στην Alma el-Chaab φαίνεται να έχουν πυροβοληθεί σκόπιμα από το Ισραήλ στις 13 Οκτωβρίου.

«Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας προς τις ισραηλινές αρχές να διεξάγουν ταχεία, εμπεριστατωμένη και διαφανή έρευνα για το τι συνέβη. Και καλούμε όλες τις άλλες αρχές που έχουν πληροφορίες για το περιστατικό να τις δώσουν. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματα όλων των δημοσιογράφων να μεταδίδουν τις ειδήσεις προς το δημόσιο συμφέρον χωρίς παρενοχλήσεις ή βλάβες, όπου κι αν βρίσκονται».

Ο Abdallah σκοτώθηκε στις 13 Οκτωβρίου ενώ εργαζόταν μαζί με άλλους έξι δημοσιογράφους κοντά στο χωριό Alma al-Shaab, κοντά στα ισραηλινά σύνορα, μια περιοχή όπου ο ισραηλινός στρατός και η λιβανέζικη πολιτοφυλακή Hezbollah ανταλλάσσουν πυρά.

Η RSF δήλωσε ότι τα προκαταρκτικά της ευρήματα προέκυψαν από μια «ενδελεχή ανάλυση μαρτυριών αυτοπτών μαρτύρων, βίντεο καθώς και του πορίσματος της βαλλιστικής», ενώ η έρευνα συνεχίζεται.

«Είναι απίθανο οι δημοσιογράφοι να θεωρήθηκαν λανθασμένα μαχητές, ειδικά καθώς δεν κρύβονταν: προκειμένου να έχουν καθαρό οπτικό πεδίο, βρίσκονταν σε ανοιχτό χώρο για περισσότερο από μία ώρα, στην κορυφή ενός λόφου», ανέφερε η έκθεση. «Φορούσαν κράνη και αλεξίσφαιρα γιλέκα με την ένδειξη “Press”».

Ερωτηθείς γιατί δημοσίευσε τα προκαταρκτικά ευρήματα και ένα συνοδευτικό βίντεο διάρκειας έξι λεπτών αντί να περιμένει μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνά, ο επικεφαλής του γραφείου της RSF στη Μέση Ανατολή, Jonathan Dagher, δήλωσε το εξής: «Είμαστε σίγουροι για τα ευρήματά μας σε αυτό το στάδιο και θέλαμε να τα γνωρίζει το κοινό».

«Υπάρχουν και άλλα στοιχεία τα οποία δεν έχουμε ακόμη μπορέσει να επιβεβαιώσουμε». Δεν προχώρησε όμως σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο στρατός και η κυβέρνηση του Λιβάνου κατηγόρησαν το Ισραήλ για τον θάνατο του Abdallah. Μια λιβανέζικη στρατιωτική πηγή δήλωσε στο Reuters ότι ο ισχυρισμός αυτός υποστηρίζεται από μια τεχνική επιτόπια αξιολόγηση που διενεργήθηκε λίγο μετά την επίθεση.

Ο Abdallah ήταν μαζί με άλλους δύο δημοσιογράφους του Reuters, τον Maher Nazeh και τον Thaer Al-Sudani, καθώς και δημοσιογράφους από τους ομίλους μέσων ενημέρωσης Al Jazeera και Agence France-Presse, όταν σκοτώθηκε.

Print Friendly, PDF & Email