Πρόωρες εκλογές στη Γαλλία προκήρυξε ο Εμάνουελ Μακρόν

Σε πολιτική δίνη έθεσε ο Εμάνουελ Μακρόν τη Γαλλία προκηρύσσοντας πρόωρες βουλευτικές εκλογές σε απάντηση στον καταποντισμό του κόμματός του στις Ευρωεκλογές.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την Κυριακή ότι διαλύει το κοινοβούλιο και προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές αφού η ακροδεξιά κατατρόπωσε την κεντρώα συμμαχία του στις κάλπες της ΕΕ. Η γαλλική ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση (RN) της Μαρίν Λεπέν επικράτησε κατά κράτος στις Ευρωεκλογές έναντι του Μακρό, σημειώνοντας υπερδιπλάσιο αριθμό ψήφων της κεντρώας συμμαχίας, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις.

Πρόωρες εκλογές στη Γαλλία ανακοίνωσε ο Εμανουέλ Μακρόν για τις 30 Ιουνίου μετά το αρνητικό αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών για το κόμμα του.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας ανακοίνωσε την διάλυση της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης μετά την νίκη της άκρας δεξιάς στις ευρωεκλογές.

Η προσέλευση των ψηφοφόρων στη Γαλλία αυξήθηκε κατά δύο μονάδες από τις 5 το απόγευμα, με το 45,26 τοις εκατό των ψηφοφόρων να ψηφίζουν σε σύγκριση με το 43,29 τοις εκατό το 2019. Η συμμετοχή στις εκλογές της ΕΕ είναι γενικά χαμηλή, αλλά οι τελευταίες εκλογές του 2019 παρουσίασαν την πρώτη άνοδο σε 30 χρόνια με ποσοστό συμμετοχής 50,7%.

Το ποσοστό της αποχής στη Γαλλία εκτιμάται ότι μειώθηκε από περίπου 50% το 2019 σε 48,6%, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ipsos-Sopra Steria την Κυριακή.

Η απόφαση του Εμάνουελ Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές στη Γαλλία, αποτελεί κίνηση επίδειξη ισχύος και προσπάθειας εξοβελισμού της Λεπέν από την κεντρική πολιτική σκηνή. Ο Γάλλος πρόεδρος επιδιώκει την εξαναγκασμένη συσπείρωση των υπολοίπων πολιτικών δυνάμεων απέναντι στην ακροδεξιά, καθώς στον δεύτερο γύρο τον Κοινοβουλευτικών εκλογών το εκλογικό μοντέλο της Γαλλίας υποχρεώνει κόμματα με λιγότερο από 14% να αποσυρθούν υπέρ άλλων, τροφοδοτώντας έτσι αναγκαστικά τη συσπείρωση.

Print Friendly, PDF & Email