Πρόκληση από Ερντογάν στον ΟΗΕ: Ζήτησε αναγνώριση του ψευδοκράτους λίγο πριν τη συνάντηση με Μητσοτάκη

Εμπρηστική ρητορική επιστράτευσε ο Τούρκος πρόεδρος λίγο πριν τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Αναγνώριση του ψευδοκράτους στη Κύπρο ζήτησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το απόγευμα της Τρίτης.

Αναφερόμενος στα Κατεχόμενα, για δεύτερη διαδοχική χρονιά ζήτησε την αναγνώρισή τους από τη διεθνή κοινότητα, λίγη ώρα μάλιστα πριν τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να άρει την απομόνωση στην οποία βρίσκεται η “Βόρεια Κύπρος”», σχολίασε χαρακτηριστικά.

«Οι Τουρκοκύπριοι είχαν πάντα δικαιώματα γύρω από το νησί. Έχουν περάσει 61 χρόνια από την εμφάνιση του Κυπριακού ζητήματος. Στο νησί επικρατούσε ειρήνη και ηρεμία. Το μοντέλο της ομοσπονδίας έχει χάσει εντελώς την ισχύ του. Υπάρχουν πλέον δύο ξεχωριστά κράτη και δύο ξεχωριστοί λαοί στο νησί. Η απομόνωση πρέπει τώρα να λάβει τέλος. Σήμερα, καλώ τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Τι περιμένετε για να σταματήσετε τη βαρβαρότητα του Ισραήλ;»

Αιχμηρά ήταν για ακόμα μία φορά τα λόγια του για το Ισραήλ, για το οποίο είπε ότι «σφαγιάζει εδώ και περίπου ένα χρόνο Παλαιστινίους», ενώ χαρακτήρισε για άλλη μια φορά τον Νετανιάχου «Χίτλερ». «Ως αποτέλεσμα των ισραηλινών επιθέσεων, η Γάζα έχει γίνει το μεγαλύτερο νεκροταφείο γυναικών και παιδιών στον κόσμο», τόνισε ο Ερντογάν.

«Στη Γάζα δεν πεθαίνουν μόνο τα παιδιά, αλλά και το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών, η αλήθεια πεθαίνει, οι αξίες που η Δύση ισχυρίζεται ότι υπερασπίζεται πεθαίνουν και οι ελπίδες της ανθρωπότητας να ζήσει σε έναν πιο δίκαιο κόσμο πεθαίνουν μία προς μία. Η ισραηλινή κυβέρνηση, αγνοώντας τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, πραγματοποιεί εθνοκάθαρση, μια κατάφωρη γενοκτονία εναντίον ενός έθνους και καταλαμβάνει τα εδάφη του. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι κάτοικοι της Γάζας και της Δυτικής Όχθης δεν είναι άνθρωποι; Διεθνείς οργανισμοί Τύπου, οι δημοσιογράφοι που το Ισραήλ έσφαξε ζωντανά στην τηλεόραση και εισέβαλε στα γραφεία τους δεν είναι συνάδελφοί σας; Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τι περιμένετε για να σταματήσετε αυτή τη βαρβαρότητα του Ισραήλ;» είπε και πρόσθεσε:

«Ακριβώς όπως ο Χίτλερ σταμάτησε με τη συμμαχία της ανθρωπότητας πριν από 70 χρόνια, έτσι κι ο Νετανιάχου και το δολοφονικό του δίκτυο πρέπει να σταματήσουν με τη συμμαχία της ανθρωπότητας ξανά».

«Καλώ τα άλλα κράτη που δεν αναγνωρίζουν την Παλαιστίνη να πάρουν τη σωστή πλευρά της ιστορίας σε αυτή την κρίσιμη στιγμή και να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης το συντομότερο δυνατό. Η υλοποίηση ενός ανεξάρτητου, κυρίαρχου και γεωγραφικά συνεκτικού παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ δεν μπορεί να αναβληθεί άλλο», επεσήμανε.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στο Λίβανο, τονίζοντας πως «η Τουρκία στέκεται στο πλευρό του λαού του Λιβάνου καθώς το Ισραήλ στοχεύει μαχητές της Χεζμπολάχ με αεροπορικές επιδρομές».

Ο Ερντογάν έκανε επίσης λόγο για ισλαμοφοβία στην Ευρώπη και χρησιμοποίησε ως παράδειγμα την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι. «Ισλαμοφοβία παντού. Στην Ευρώπη καίνε το κοράνι, σπίτια και σκοτώνονται άνθρωποι. Είδαμε προπαγάνδα για τη θρησκείας μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι στην τελετή λήξης. Σκηνές που προσέβαλαν και τους Καθολικούς και τους Χριστιανούς» είπε μεταξύ άλλων.

«Ο ρόλος της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι αδιαμφισβήτητος»

Σε άλλο σημείο της ομολίας του, ο Ερντογάν αναφέρθηκε στον πόλεμο της Ουκρανίας, στα Βαλκάνια και «στον ρόλο της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο». Όπως δήλωσε ο ίδιος: «θα αυξήσουμε τις προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου μέσω διπλωματίας και διαλόγου στη βάση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τη Σύμβαση του Μοντρέ σχετικά με το καθεστώς των Στενών. Παίζουμε εποικοδομητικό ρόλο για την ειρήνη των Βαλκανίων. Ο ρόλος της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι αδιαμφισβήτητος. Είμαστε η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο».

Print Friendly, PDF & Email