Πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ κατηγορείται πως ήταν κατάσκοπος της Κούβας για πάνω από 40 χρόνια

Οι αμερικανικές αρχές κατηγορούν πρώην διπλωμάτη που υπηρετούσε στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ τη δεκαετία του 1990 ότι ήταν κατάσκοπος υπέρ της Κούβας και μάλιστα για πάνω από 40 χρόνια. Τι φαίνεται να παραδέχτηκε ο ίδιος σε μυστικό πράκτορα του FBI.

Πρόκειται για τον Βίκτωρ Μανουέλ Ρότσα συνελήφθη την Παρασκευή, έπειτα από μακροχρόνια έρευνα της μονάδας αντικατασκοπείας του FBI.

Η αμερικανική κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι ο Ρότσα από το 1981 είχε θέσεις στο υπουργείο Εξωτερικών τέτοιες ώστε να έχει πρόσβαση σε μη δημόσιες και διαβαθμισμένες πληροφορίες.

Είχε διατελέσει πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αργεντινή το 1997 ως το 2000 (την εποχή της κατάρρευσης της οικονομίας της), στη Βολιβία από το 2000 έως το 2002, ενώ εργάστηκε επίσης στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας από το 1994 έως το 1995. Μία από τις θέσεις που είχε καταλάβει σχετιζόταν με την Κούβα κατά τη διάρκεια της περιόδου κατά την οποία οι ΗΠΑ δεν είχαν διπλωματικές σχέσεις με την κυβέρνηση του Φιντέλ Κάστρο.

Πρόκειται για μια από τις «πιο εκτεταμένες και μακροχρόνιες» δράσεις πράκτορα στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας Μέρικ Γκάρλαντ. Όπως πρόσθεσε, ο συλληφθείς «διεκδίκησε και απέκτησε θέσεις που θα του παρείχαν πρόσβαση σε μη δημόσιες πληροφορίες και τη δυνατότητα να επηρεάζει την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ».

Ο 73χρονος Ρότσα συνελήφθη στο Μαϊάμι την περασμένη Παρασκευή, αναφέρει ο Guardian.

Είχε γεννηθεί στη Κολομβία, μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη και σπούδασε σε κορυφαία πανεπιστήμια, το Γέιλ, το Χάρβαρντ και το Τζοτζτάουν.

Από το 2006 έως περίπου το 2012, ο Ρότσα ήταν σύμβουλος του διοικητή της Νότιας Διοίκησης των ΗΠΑ, μιας αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης στην περιοχή ευθύνης της οποίας περιλαμβάνεται η Κούβα. Σε αυτό το διάστημα έφευγε συχνά από τις ΗΠΑ για να συναντήσει πράκτορες των κουβανικών μυστικών υπηρεσιών.

Πέρυσι, ενώ ήταν υπό παρακολούθηση, παραδέχτηκε σε μυστικό πράκτορα του FBI που εμφανιζόταν ως Κουβανός μυστικός πράκτορας ότι ήταν κατάσκοπος και μάλιστα εδώ και δεκαετίες.

Ο Ρότσα φέρεται να αναφερόταν στις ΗΠΑ ως «ο εχθρός» και να χρησιμοποιούσε τη λέξη «εμείς» για να περιγράψει τον εαυτό του και την Κούβα. Χαρακτήριζε τον Φιντέλ Κάστρο «Comandante» και τις επαφές του στην κουβανική υπηρεσία πληροφοριών «compañeros» («σύντροφοι»).

Print Friendly, PDF & Email