Πρώην διευθυντής CIA: «Μορφή τρομοκρατίας» οι εκρήξεις στους βομβητές της Χεζμπολάχ
«Μορφή τρομοκρατίας» χαρακτήρισε τις εκρήξεις στους βομβητές της Χεζμπολάχ ο Λίον Πανέτα, πρώην διευθυντής της CIA επί κυβέρνησης Ομπάμα και πρώην υπουργό Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει αμφιβολία πως πρόκειται για μια μορφή τρομοκρατίας», είπε ο Πανέτα, μιλώντας στην εκπομπή του CBS «News Morning».
Σύμφωνα με τον πρώην διευθυντή της CIA, η επιχείρηση που αποδίδεται στο Ισραήλ «επηρεάζει άμεσα την αλυσίδα εφοδιασμού. Και όταν ο τρόμος μπαίνει στην αλυσίδα εφοδιασμού, οι άνθρωποι αρχίζουν να αναρωτιούνται: Τι ακολουθεί;».
Από τις εκρήξεις στους βομβητές και στα γουόκι τόκι που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της Χεζμπολάχ στον Λίβανο σκοτώθηκαν δεκάδες άνθρωποι – ανάμεσά τους και δύο παιδιά- και τραυματίστηκαν κάπου 3.000. Η λιβανέζικη σιιτική οργάνωση που θεωρείται «τρομοκρατική» από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την ΕΕ, κατηγόρησε ως υπεύθυνη για τις εκρήξεις τη Μοσάντ και τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες.
«Αυτή είναι μια τακτική που έχει επιπτώσεις. Και δεν ξέρουμε πραγματικά τι θα γίνει », εξήγησε η Πανέτα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. «Νομίζω ότι θα είναι πολύ σημαντικό για τα έθνη του κόσμου να έχουν μια σοβαρή συζήτηση σχετικά με το εάν αυτός είναι ένας τομέας στον οποίο πρέπει να επικεντρωθούν όλοι ή όχι. Γιατί αν δεν προσπαθήσουν να το αντιμετωπίσουν τώρα, σημειώστε το θα είναι το πεδίο μάχης του μέλλοντος», προειδοποίησε ο πρώην διευθυντής της CIA.
Δύο εκδοχές
Πολλοί αναλυτές προσπαθούν ακόμη να εξηγήσουν επακριβώς πώς έγιναν οι εκρήξεις στις συσκευές επικοινωνίας της Χεζμπολάχ: Η πρώτη εκδοχή είναι ότι, όπως και στη δολοφονία του επικεφαλής των βομβιστών της Χαμάς, Γιαχία Αϊγιάς το 1996, αυτοί που σχεδίασαν την επίθεση διείσδυσαν στην αλυσίδα εφοδιασμού της εταιρείας τηλεπικοινωνιών, τοποθετώντας εκρηκτικά στις μονάδες.
Η δεύτερη θεωρία είναι ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε μέσω κυβερνοεπίθεσης, προκαλώντας την υπερθέρμανση και την έκρηξη των μπαταριών των συσκευών. «Όπως είπε ο Σέρλοκ Χολμς, σε τέτοιες περιπτώσεις, αν εξαιρέσουμε το αδύνατο, αυτό που παραμένει, όσο απίθανο, είναι ακόμα δυνατό», σχολιάζει ο καθηγητής Αλεσάντρο Κουριόνι, ειδικός στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. «Και με την πρώτη ματιά, το μόνο αδύνατο είναι ότι 1.000 συσκευές θα μπορούσαν να εκραγούν ταυτόχρονα, κατά τύχη».
Εμπειρογνώμονας που μίλησε στην Haaretz διευκρίνισε ότι μια πλήρως φορτισμένη μπαταρία λιθίου 50 γραμμαρίων παράγει θερμότητα ισοδύναμη με την έκρηξη επτά γραμμαρίων TNT. Όπως είπε, «αν βραχυκυκλώσετε μια μπαταρία λιθίου, αυτή θερμαίνεται εξαιρετικά γρήγορα, μέσα σε δευτερόλεπτα».