Προεδρική Φρουρά: Με τέσσερις Πόντιους Εύζωνες τα 102 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων

Από το αντίστοιχο επίλεκτο σώμα του Ξενοφώντα ή από την επωνυμία σωμάτων του στρατού του Μεγαλέξανδρου προέκυψαν οι Εύζωνες, τα μέλη της Προεδρικής Φρουράς που ιδρύθηκε το 1868 και σήμερα είναι η μόνη επίλεκτη ευζωνική ομάδα του ελληνικού στρατού, φρουρός μεταξύ άλλων του Μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα.

Είναι τα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων που και φέτος θα αποδώσουν τιμές στα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Το αρχικό πλάνο προέβλεπε η αλλαγή με τους Εύζωνες που θα φορούν την ποντιακή στολή (και όχι φορεσιά μιας και πρόκειται για στρατιώτες) να γίνει νωρίς το μεσημέρι της 19ης Μαΐου.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του pontosnews.gr, η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος την περασμένη Παρασκευή επικοινώνησε εκ νέου με την Προεδρική Φρουρά ζητώντας να υπάρξει επανασχεδιασμός, καθώς οι εκδηλώσεις μνήμης στον Άγνωστο Στρατιώτη θα ξεκινήσουν στις 18:30.

Το αίτημα έγινε άμεσα αποδεκτό, μιας και όπως τονίστηκε «θεωρείται χρέος». Έτσι, την Τετάρτη στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί η πρώτη αλλαγή με δύο Πόντιους Εύζωνες που θα αναλάβουν για μία ώρα την τιμητική φρούρηση του μνημείου. Μάλιστα, αποκλειστικές πληροφορίες του pontosnews.gr αναφέρουν ότι ο ένας από το συγκεκριμένο ζευγάρι έχει ποντιακή καταγωγή.

Στις 19:00 θα γίνει και δεύτερη αλλαγή, και έτσι για αρκετά λεπτά πάνω στον Άγνωστο Στρατιώτη θα βρεθούν να αποδίδουν τιμές τέσσερις Εύζωνες με την ποντιακή στολή.

Στη συνέχεια το πρώτο ζευγάρι θα αποχωρήσει. Στις 20:00 θα αποχωρήσει και το δεύτερο ζευγάρι, που θα δώσει τη θέση του σε Εύζωνες που θα φορούν τον θερινό ντουλαμά, όσο στην πρόσοψη του κτηρίου της Βουλής θα προβάλλεται μήνυμα για τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Να σημειωθεί ότι Πόντιοι Εύζωνες θα βρίσκονται στο μνημείο και την ερχόμενη Κυριακή, κατά την κατάθεση στεφάνου από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

πηγή: ethnos.gr

Print Friendly, PDF & Email