Πού πρέπει να αναζητήσουν οι Παλαιστίνιοι δικαιοσύνη;

Ένα νοσοκομείο του Λονδίνου αφαιρεί παλαιστινιακή παιδική τέχνη επειδή αναστάτωσε ορισμένους ασθενείς. Εν τω μεταξύ, φαινομενικά ασύνδετοι, μακριά στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, Παλαιστίνιοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά «απομακρύνονται» από τα σπίτια τους μέσω μιας καθημερινής συνεχούς διαδικασίας γενοκτονικής εκκαθάρισης.

Τόσο άφθονα είναι τα παράπονα των Παλαιστινίων, τόσο ανελέητες οι επιθέσεις στα σώματά τους, στις φωνές τους, στη γη τους και στην ίδια την ιδέα της Παλαιστίνης, που κάθε αρχείο ή εξήγηση αυτών των διαγραφών θαφτεί πίσω από την τελευταία επίθεση.

Οι εξοντωτικές οικονομικές κυρώσεις στους κατοίκους της Γάζας βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και χρόνια. Η ζωή εκεί είναι απλή αντοχή.
Η στρατιωτική κατοχή ολόκληρης της Δυτικής Όχθης δεν χαλαρώνει ποτέ. Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέρχονται κατά βούληση  για επιδρομές, απειλές, συλλήψεις, λεηλασίες, λεηλασίες, πληγές και σκοτώσεις. Η δολοφονία 64 Παλαιστινίων από Ισραηλινούς στρατιώτες τους πρώτους δύο μήνες του τρέχοντος έτους ήταν τόσο «ρουτίνας» που εξωτερικές υπηρεσίες –ούτε πολιτικοί, ούτε αξιωματούχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ούτε ειδησεογραφικά πρακτορεία – μετά βίας τους σημείωσαν.

Δεν έχει σημασία αν αυτοί που στοχοποιούνται είναι παιδιά, πετροπόλες, ένοπλοι μαχητές ή περαστικοί. Η   δολοφονία πέντε ατόμων στις 6 Φεβρουαρίου  είναι ένα από τα πολλά επεισόδια. Μόνο όταν  πέθαναν 11 Παλαιστίνιοι στις 22 Φεβρουαρίου αναφέρθηκαν  τα γεγονότα σε ορισμένα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Ή μήπως ήταν ο θάνατος δύο Ισραηλινών εκείνη την ημέρα που δικαιολογούσε την εξωτερική προσοχή; Οι καθημερινές  εισβολές σε παλαιστινιακές περιουσίες  από εποίκους, η καταστροφή των καλλιεργειών τους, η κλοπή του νερού τους είναι εξίσου συνηθισμένες και αδυσώπητες όπως οι επιθέσεις εναντίον μεμονωμένων Παλαιστινίων. Το ίδιο και για την κατεδάφιση αραβικών σπιτιών από το Ισραήλ—η εξώδικη απάντηση στις υποψίες ότι ένα μέλος αυτού του νοικοκυριού είχε επιτεθεί σε έναν Ισραηλινό Εβραίο.

Ανεμπόδιστα, —πράγματι συχνά προστατεύονται από Ισραηλινούς στρατιώτες—  Εβραίοι άποικοι που κατοικούν στη Δυτική Όχθη,  οι οποίοι τώρα αριθμούν πάνω από πεντακόσιες χιλιάδες, επιτίθενται σε Παλαιστίνιους που κατοικούν σε κοντινά χωριά. Με τους αριθμούς τους να αυξάνονται σκόπιμα. Χωρίς μια βιώσιμη ηγεσία, οι Παλαιστίνιοι έχουν μόνο έναν τρόπο να απαντήσουν στις καταπατήσεις, τις απώλειες και τις δολοφονίες – διαμαρτύρονται. Είτε με πέτρες, κραυγές ή όπλα, οι ενέργειές τους φαίνονται εξίσου ακατάσχετες με τους οικισμούς που επεκτείνονται. Ο θάνατος οποιουδήποτε Ισραηλινού οδηγεί σε εκδικητικό τρόμο είτε από τον στρατό του είτε από ένοπλους εποίκους. Μέχρι να προκύψει μια  αναπόφευκτη θηριωδία.  Ο κύκλος βίας του περασμένου μήνα κορυφώθηκε με μια πολύωρη  μαζική επίθεση από εποίκους εναντίον μιας ολόκληρης αραβικής κοινότητας, της Huwara, κοντά στη Nablus. Αυτή η επίθεση δεν ήταν τίποτα λιγότερο από μια επιχείρηση «κάθαρσης». Οι εικόνες της παλαιστινιακής πόλης που σιγοκαίει θυμίζουν  τη σφαγή της φυλής Tulsa  στην Οκλαχόμα πριν από 102 χρόνια.

Τα συγκλονιστικά πλάνα της φλεγόμενης πόλης απέσπασαν μόλις μια στιγμιαία απόσπαση της προσοχής από τις μάχες στην Ουκρανία. Στη συνέχεια, οι απώλειες των Παλαιστινίων επισκιάζονται με τις μαζικές διαδηλώσεις αυτής της εβδομάδας στο Τελ Αβίβ από Ισραηλινούς που φοβούνται ότι η δημοκρατία τους θα υπονομευθεί εάν πραγματοποιηθούν ανακοινωμένες δικαστικές μεταρρυθμίσεις.
Εν τω μεταξύ, οι επιθέσεις στην παλαιστινιακή ταυτότητα σε πνευματικό και πολιτιστικό επίπεδο συνεχίζονται αμείωτα. Για να σημειώσουμε μερικά πρόσφατα παραδείγματα, είχαμε την  απόρριψη του διορισμού του μελετητή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Kenneth Roth στο Carr Center του Χάρβαρντ για τα σχόλιά του σχετικά με το Ισραήλ. Η απόφαση ακυρώθηκε μόνο μετά από μια δυναμική εκστρατεία υποστήριξης του Roth. Δεν ήταν τόσο τυχερός ο  καθηγητής νομικής Τζέιμς Καβαλάρο . Ο διορισμός του να υπηρετήσει στην επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων της κυβέρνησης Μπάιντεν ακυρώθηκε τον περασμένο μήνα. Τον ίδιο μήνα που  η Σάρα Μαργκόν, Διευθύντρια του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ουάσιγκτον , η οποία είχε εκφράσει την υποστήριξή της για μποϊκοτάζ της Airbnb στα Κατεχόμενα, παραιτήθηκε μετά από επανειλημμένες καθυστερήσεις στο διορισμό της στο υπουργείο Εξωτερικών. Η συμπλήρωση του μήνα είναι ανεπιτυχής αμφισβήτηση του κινήματος κατά του BDS  στις ΗΠΑ Η άρνηση του Ανώτατου Δικαστηρίου να ακούσει μια έφεση στο Αρκάνσα σημαίνει ότι αυτός ο εξωφρενικός νόμος κατά του μποϊκοτάζ ισχύει. Το Αρκάνσας, μαζί με άλλες 34 πολιτείες, μπορούν νόμιμα να παρακρατήσουν κρατικά κεφάλαια ή ραντεβού σε οποιαδήποτε αμερικανική εταιρεία ή ίδρυμα που υποστηρίζει το μποϊκοτάρισμα ισραηλινών αγαθών.

Αυτές είναι από τις πιο χονδροειδείς αρνήσεις των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων, μόνο μερικές από τις οποίες έρχονται στην προσοχή των Αμερικανών πολιτών. Τι μπορούμε λοιπόν να περιμένουμε από μια ζωντανή έκθεση τέχνης για παιδιά της Γάζας σε ένα νοσοκομείο του Λονδίνου; Τον περασμένο μήνα,  το Νοσοκομείο Chelsea and Westminster ανακοίνωσε ότι θα αφαιρέσει  μια οθόνη παλαιστίνιων παιδιών στο λόμπι του νοσοκομείου. Η βρετανική ομάδα δικηγόρων για το Ισραήλ, που εκπροσωπεί προσβεβλημένους Εβραίους ασθενείς, ήταν ενθουσιασμένη με την απόφαση του νοσοκομείου.
——————————————————————————————————————————————————————–
Η Barbara Nimri Aziz , της οποίας η ανθρωπολογική έρευνα έχει επικεντρωθεί στους λαούς των Ιμαλαΐων, είναι η συγγραφέας του πρόσφατα δημοσιευμένου «Yogmaya and Durga Devi: Rebel Women of Nepal», που είναι διαθέσιμο στο Amazon .
Είναι τακτική συνεργάτης της Global Research.

Print Friendly, PDF & Email