Πως θα αντιδράσουν οι αγορές στο σοκ του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Νέες παραμέτρους και αβεβαιότητα προσθέτει για τις διεθνείς αγορές η έκρηξη βίας στη Μέση Ανατολή, τουλάχιστον βραχυχρόνια, αν και η μεγάλη εικόνα δεν δείχνει να επηρεάζεται

Νέες παραμέτρους και αβεβαιότητα προσθέτει για τις διεθνείς αγορές η έκρηξη βίας στη Μέση Ανατολή, τουλάχιστον βραχυχρόνια, αν και η μεγάλη εικόνα δεν δείχνει να επηρεάζεται από τα έως τώρα δεδομένα, εκτός αν τελικά υπάρξει άμεση εμπλοκή του Ιράν…

Οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές που ήδη ταλαιπωρούνται από τα αυξημένα επιτόκια αντιμετωπίζουν τώρα μια νέα δόση γεωπολιτικής αβεβαιότητας μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

Η επίθεση που ξεκίνησε το Σάββατο, αναβαθμίστηκε σε πόλεμο την Κυριακή, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του Ισραήλ, οδεύει πλέον στο τρίτο 24ωρο. Οι εξελίξεις θεωρείται ότι θα έχουν αντίκτυπο στις αγορές, τουλάχιστον σε όρους ενίσχυσης της μεταβλητότητας, της ευαισθησίας και πιθανώς ανατιμολόγησης συγκεκριμένων risk assets. Συνολικά, οι επιπτώσεις μεσο-μακροπρόθεσμα δεν αναμένονται ουσιαστικές, ωστόσο αυτό θα μπορούσε να αλλάξει ραγδαία στο ενδεχόμενο άμεσης εμπλοκής του Ιράν.

Σε πρώτη φάση, πάντως, οι επενδυτές βλέπουν την αντίδραση της τιμής του πετρελαίου ως οδηγό, αν και οι traders αργού δεν αναμένουν μεγάλη άνοδο.

Το κλίμα προς στις αγορές μετοχών θα μπορούσε να επιδεινωθεί, καθώς το future της IG για το Weekend Wall Street υποχωρεί περίπου 0,4% στο Λονδίνο. Οι traders ομολόγων θα πρέπει να προσδιορίσουν γρήγορα εάν η σύγκρουση είναι ένας λόγος που θα τροφοδοτήσει φυγή προς την ασφάλεια του δολαρίου, αποφυγή της αγοράς ομολόγων χωρών με υψηλό χρέος, ή φόβου για άλλη μια περίοδο πληθωρισμού.

Οι επιπτώσεις στις αγορές πιθανότατα θα καθοριστούν από το εάν η σύγκρουση θα εξαπλωθεί στην υπόλοιπη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Το Ιράν είναι ταυτόχρονα μεγάλος παραγωγός πετρελαίου και υποστηρικτής της Χαμάς.

«Οι γεωπολιτικές κρίσεις στη Μέση Ανατολή συνήθως έχουν προκαλέσει άνοδο των τιμών του πετρελαίου και πτώση των τιμών των μετοχών», είπε ο Ed Yardeni.
Ο επικεφαλής της Yardeni Research Inc δήλωσε ότι «Πολλά θα εξαρτηθούν από το αν η κρίση θα αποδειχθεί μια άλλη βραχυπρόθεσμη έξαρση ή κάτι πολύ μεγαλύτερο όπως ένας πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Ιράν».

Print Friendly, PDF & Email