Πώς να διαλέξετε παιχνίδια ασφαλή για τα μάτια των παιδιών

Τα παιχνίδια πρωταγωνιστούν στις γιορτές των Χριστουγέννων και τα παιδιά τα περιμένουν με μεγάλη ανυπομονησία. Όμως πόσο ασφαλή είναι για τα μάτια τους; Παιχνίδια με λέιζερ, ηλεκτρονικά, όπλα, σπαθιά ακόμα και οι πολύχρωμες λωρίδες και κομφετί που εκτοξεύονται στα παιδικά πάρτι, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στην όρασή τους.

Γι΄αυτό το λόγο οι γονείς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην επιλογή των παιχνιδιών καθώς οι τραυματισμοί είναι πολύ συχνοί ιδιαίτερα αυτή την εποχή. Υπολογίζεται ότι αποτελούν το 8% έως 14% όλων των τραυματισμών της παιδικής ηλικίας και αποτελούν επίσης την κύρια αιτία επίκτητης τύφλωσης των παιδιών παγκοσμίως.

Ωστόσο στο 90% των περιπτώσεων θα μπορούσαν να αποφευχθούν με τη λήψη απλών μέτρων.

Οι πιο συχνοί τραυματισμοί

Οι πιο συχνοί τραυματισμοί είναι η εκχύμωση (μαύρισμα) του ματιού από ένα δυνατό χτύπημα, οι εκδορές και τα θλαστικά τραύματα (κοψίματα) γύρω από το μάτι, καθώς και οι εκδορές στον επιφανειακό χιτώνα του ματιού του (τον κερατοειδή). Συχνή είναι και η αιμορραγία στο εσωτερικό του ματιού, όπως το οφθαλμικό ύφαιμα (συσσωρεύεται αίμα ανάμεσα στον κερατοειδή και την ίριδα που είναι το έγχρωμο κεντρικό τμήμα του ματιού).

«Οι πιο σοβαροί τραυματισμοί είναι η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς χιτώνα στο πίσω μέρος του ματιού και η ρήξη του οφθαλμικού βολβού, που μπορεί να οδηγήσουν στην τύφλωση. Επιπρόσθετα, τα χτυπήματα με δύναμη όπως από παιχνίδια που εκτοξεύουν αντικείμενα (π.χ. βελάκια) μπορεί να προκαλέσουν και μακροπρόθεσμα προβλήματα, όπως η αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης που οδηγεί στο μέλλον στο γλαύκωμα και ο τραυματικός καταρράκτης», αναφέρει ο δρ Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, Χειρουργός-Οφθαλμίατρος, Ιδρυτής και επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Τα επικίνδυνα παιχνίδια

Από τα πιο επικίνδυνα παιχνίδια για τα μάτια είναι όσα εκτοξεύουν εξαρτήματα (π.χ. όπλα, σφεντόνες, τόξα). Τα παιχνίδια αυτά μπορεί να είναι τόσο ισχυρά, ώστε να φτάνουν τα εξαρτήματα σε απόσταση έως και 30 μέτρα.

Εκείνα που συνήθως τραυματίζονται με τέτοια παιχνίδια είναι τα αγόρια (αποτελούν το σχεδόν 80% των τραυματιών με αυτά).

Τραυματισμός μπορεί να συμβεί ακόμα κι αν ένα παιχνίδι εκτοξεύει εξαρτήματα από μαλακό υλικό, σκέτο νερό ή μπαλόνια με νερό. Τα μαλακά ιπτάμενα αντικείμενα μπορεί να προκαλέσουν αμβλύ (δηλαδή μη διεισδυτικό) τραυματισμό στο μάτι, που μπορεί να οδηγήσει έως και στην αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς ή την απώλεια της όρασης.

Επικίνδυνες είναι μέχρι και οι πολύχρωμες λωρίδες και κομφετί που εκτοξεύουν τα θεωρούμενα ως παιδικά πυροτεχνήματα: τα πάρτι poppers. Το περιεχόμενό τους βρίσκεται σε συμπιεσμένο αέρα και μπορεί να εκτοξευθούν με τέτοια δύναμη, ώστε να τραυματίσουν σοβαρά τα μάτια των παιδιών.

Πολλοί τραυματισμοί συμβαίνουν και με τα παιχνίδια που έχουν μυτερή άκρη (π.χ. σπαθιά) ή αιχμηρά τμήματα που προεξέχουν. Αυτά μπορεί να τραυματίσουν τον βολβό του ματιού ή τις γύρω περιοχές.

Αντίστοιχα, τα παιχνίδια με λέιζερ μπορεί να τραυματίσουν τις φωτοευαίσθητες δομές βαθιά μέσα στα μάτια (π.χ. την ωχρά κηλίδα) προκαλώντας ακαριαία και μόνιμη απώλεια όρασης.

Ακόμα και οι πυρσοί (sparklers) που μπορεί ένα παιδί να κρατάει στο χέρι ή να τους τοποθετήσει πάνω σε τρόφιμα (π.χ. τούρτες) είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι. Παρότι μοιάζουν με παιχνίδια, οι φλόγες τους φθάνουν σε θερμοκρασίες άνω των 1.000 βαθμών Κελσίου, αναφέρει η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας (AAO).

Παιχνίδια σύμφωνα με την ηλικία τους

«Οι κίνδυνοι που απειλούν τα μάτια των παιδιών όταν παίζουν είναι πάρα πολλοί. Γι’ αυτό τον λόγο είναι κατ’ αρχάς απαραίτητο να τους αγοράζετε παιχνίδια κατάλληλα για την ηλικία τους. Ποτέ μην δίνετε σε ένα μικρό παιδί παιχνίδι που προορίζεται για μεγαλύτερη ηλικία», συνιστά ο κ. Κανελλόπουλος. «Εξίσου σημαντικό είναι να διαβάζετε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσεως του παιχνιδιού και να εξηγείται στο παιδί σας πώς να παίζει με ασφάλεια. Ειδικά τα μικρά παιδιά, όμως, πρέπει διαρκώς να επιτηρούνται στο παιχνίδι».

Διαβάστε τα ψιλά γράμματα

Πριν αγοράσετε ένα παιχνίδι, εξάλλου, είναι σημαντικό να διαβάσετε τα ψιλά γράμματα στη συσκευασία, για να δείτε τυχόν προειδοποιήσεις, συνεχίζει. Καλό είναι επίσης να τα αγοράζετε αυτοπροσώπως από τα καταστήματα, για να τα ελέγχετε διεξοδικά. Εκτός από την ηλικία, να λαμβάνετε επίσης υπόψη την ωριμότητα του παιδιού όταν τα αγοράζετε.

Τι κάνουμε όταν συμβεί τραυματισμός στα μάτια

Είναι πολύ σημαντικό να ξέρετε τι να κάνετε αν συμβεί τραυματισμός στο μάτι. Σύμφωνα με τον ειδικό, πρέπει να σπεύσετε αμέσως για το πλησιέστερο εφημερεύον νοσοκομείο, χωρίς να αγγίξετε, να τρίψετε ή να πιέσετε το πληγωμένο μάτι. Ούτε πρέπει να προσπαθήσετε να αφαιρέσετε κάτι που έχει μείνει μέσα, διότι μπορεί να προκαλέσετε σημαντική βλάβη.

Print Friendly, PDF & Email