Πώς η στήριξη της Γερμανίας στο Ισραήλ ενίσχυσε το φιλοναζιστικό AfD

Η ιστοσελίδα Drop Site News, κατά την άποψή μας μια από τις πιο ελπιδοφόρες προσπάθειες ερευνητικής δημοσιογραφίας των τελευταίων χρόνων, παρουσιάζει εκτενή ανάλυση για τον τρόπο με τον οποίο οι συνεχείς επιθέσεις του γερμανικού κράτους εναντίων όσων ασκούν κριτική στο Ισραήλ, συνέβαλαν στη «νομιμοποίηση» και την ενίσχυση του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία. Σήμερα σταχυολογούμε μερικά αποσπάσματα του κειμένου.

Ύστερα από την προκλητική παρέμβαση της γερμανικής αστυνομίας σε εκδήλωση με προσκεκλημένη την ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ Φραντσέσκα Αλμπανέζε επανήλθαν στη γερμανική και τη διεθνή επικαιρότητα οι πρωτοφανείς για τα δεδομένα ευρωπαϊκού κράτους διώξεις εναντίον όσων τολμούν να ασκήσουν δημόσια κριτική στο κράτος του Ισραήλ. Όπως εξηγεί ο συντάκτης του άρθρου, Τζέιμς Τζάκσον, αυτές οι διώξεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της κρατικής πολιτικής στήριξης του Ισραήλ (Staatsräson) με τη χρήση νομοθεσίας που είχε δημιουργηθεί για την καταπολέμηση των νεοναζί. «Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD)», εξηγεί ο Τζάκσον «έχει διαδραματίσει βασικό ρόλο στην προβολή του Staatsräson για τους δικούς του σκοπούς -χρησιμοποιώντας το θέμα για να δαιμονοποιήσει τους μετανάστες από μουσουλμανικές χώρες καθώς και τους αριστερούς ακτιβιστές.

O γερμανικός εθνικισμός για λογαριασμό του Ισραήλ συνεχίζει το άρθρο «στηρίζεται από μια ανίερη συμμαχία της δεξιάς, της αριστεράς και του κέντρου. Σχεδόν όλα τα γερμανικά πολιτικά κόμματα, τα μέσα ενημέρωσης, η αστυνομία, οι αρχές ιθαγένειας, ακόμη και τα πανεπιστήμια και τα πολιτιστικά ιδρύματα συνεργάζονται για να καταστείλουν ακτιβιστές και ερευνητές.

«Το εθνικιστικό κόμμα έχει αμφισβητήσιμο συμφέρον να προστατεύσει το Ισραήλ, αλλά με αυτόν τον τρόπο επιχειρεί να αποτινάξει το χαρακτηρισμό του ναζιστικού κόμματος ενώ παράλληλα προωθεί την ιδέα ότι η εβραϊκή κοινότητα κινδυνεύει από τον εισαγόμενο αντισημιτισμό», λένε οι Κρίς Ράιτερ και Γουίλ Γουίλκες στο βιβλίο τους με τίτλο Broken Republik. Η ιδέα ότι ο αντισημιτισμός προέρχεται από το εξωτερικό είναι «πολύ πιο εύκολο να γίνει αποδεκτή από τους mainstream Γερμανούς. Ο ισχυρισμός αυτός, ο οποίος δεν στηρίζεται από επίσημα στατιστικά στοιχεία, βοηθά στην προώθηση μιας ατζέντας που επιδιώκει να πατάξει τη μετανάστευση από μουσουλμανικές χώρες», ταιριάζοντας απόλυτα στην ατζέντα του AfD. Οι Ράιτερ και Γουίλκες επισημαίνουν ότι το Ισραήλ δεν αναφέρεται ούτε μία φορά στην πλατφόρμα του AfD, αλλά το «Ισλάμ» και ο «μουσουλμάνος» αναφέρονται 50 φορές.

Σύμφωνα με το Drop Site News το AfD είχε πρωτοστατήσει στην προώθηση νόμων που στρέφονταν εναντίον όσων ασκούν κριτική στο Ισραήλ με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την στοχοποηση του διεθνούς κινήματος BDS για το μποϊκοτάζ του κράτους του Ισραήλ. «Και τότε, φυσικά, όλα τα άλλα κόμματα πανικοβλήθηκαν και είπαν ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να το αφήσουμε αυτό στο AfD», δήλωσε η ιστορικός Μπάρμπαρα Στόλμπεργκ-Ρίλινγκερ, πρύτανης του ινστιτούτου Wissenschaftskolleg του Βερολίνου σε συνέντευξη Τύπου.

«Για το AfD υπήρξε μια ραγδαία αυξανόμενη συνειδητοποίηση των ευκαιριών που παρουσιάζει το Ισραήλ», δήλωσε η Ντέμπορα Φέλντμαν, συγγραφέας των βιβλίων Unorthodox και Judenfetisch, . «Όλοι οι νόμοι που έχουν σχεδιαστεί για να κρατήσουν την ακροδεξιά μακριά από την εξουσία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να στοχοποιήσουν τους αντιπάλους του AfD παρουσιάζοντας τους εαυτούς τους ως προστάτες των Εβραίων».

Πηγή: info-war.gr