Πολωνός πρώην ΥΠΕΞ: «Αποδιοπομπαίος τράγος» η Ουγγαρία, το πραγματικό πρόβλημα είναι η Γερμανία

Η κριτική που ασκείται στον Ούγγρο ΠΘ Βίκτορ Όρμπαν είναι παραπλανητική διότι το πραγματικό πρόβλημα στην ουκρανική κρίση είναι η Γερμανία, είπε σε συνέντευξη στη EURACTIV, ο Witold Waszczykowski, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας και νυν ευρωβουλευτής.

«Το να εστιάσουμε στον Όρμπαν, ο οποίος εκπροσωπεί μια συντηρητική κυβέρνηση, είναι βολικό. Για την πλειοψηφία των φιλελεύθερων αριστερών πολιτικών στην Ευρώπη, είναι ένα είδος αποδιοπομπαίου τράγου. ‘Μην βλέπετε τη Γερμανία, δείτε τον Όρμπαν». Δείτε όμως τους αριθμούς, δείτε τα μεγέθη. Τι γίνεται με το Nord Stream2; Τι γίνεται με το Nord Stream 1;» διερωτήθηκε ο Waszczykowski.

Ο αγωγός το Nord Stream 2 έχει παγώσει ωστόσο ο Nord Stream 1 συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά, τροφοδοτώντας τη Γερμανία με φυσικό αέριο.

«Η θέση της Πολωνίας είναι να σταματήσει να εισάγει φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Αλλά η Γερμανία δεν μπορεί να το κάνει αυτό γιατί, για χρόνια, η Γερμανία ανέπτυξε την πολιτική της ιδέα να κυριαρχήσει στην Ευρώπη με την υποστήριξη των ρωσικών ορυκτών, ιδιαίτερα του φυσικού αερίου. Η Γερμανία ήθελε να είναι ένα είδος διανομέα ρωσικού φυσικού αερίου για ολόκληρη την Ευρώπη», υπογράμμισε ο Waszczykowski.

Τόνισε ότι η Ουγγαρία είναι μια από τις μικρότερες οικονομίες της ΕΕ και η κατάσταση στην Ουκρανία δεν εξαρτάται από τη θέση της Ουγγαρίας.

Αντίθετα, τόνισε, η Γερμανία και η Γαλλία αγοράζουν πολλά πράγματα από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών τεμαχίων που μπορούμε να βρούμε τώρα στα συντρίμμια των αρμάτων μάχης ή των ρωσικών αρμάτων μάχης που κατέλαβε η Ουκρανία.

«Ας είμαστε ειλικρινείς. Δεν μας αρέσει αυτό που κάνει ο Όρμπαν, τον επικρίνουμε σαν διάολο, αλλά η έκβαση του πολέμου δεν εξαρτάται από τον Όρμπαν. Εξαρτάται από χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία».

Η Ουκρανία είναι «άχρηστη» για τη Γερμανία

«Τώρα έχουν προβλήματα με την εισαγωγή φυσικού αερίου από τη Ρωσία και δεν έχουν σχέδιο Β. Ο καγκελάριος Σολτς, ο οποίος ήταν μέλος της κυβέρνησης Μέρκελ, προσπαθεί να συνεχίσει αυτή την πολιτική έναντι της Ρωσίας. Η Ουκρανία δεν εντάσσεται στο γερμανικό δόγμα. Η Ουκρανία είναι μια άχρηστη χώρα για αυτούς», πρόσθεσε.

Εξήγησε ότι το Βερολίνο δεν χρειάζεται σιτηρά από την Ουκρανία, δεν χρειάζεται τίποτα που παράγει η Ουκρανία.

«Θέλουν απεγνωσμένα να επιστρέψουν στο business as usual με τη Ρωσία. Πού είναι ο Όρμπαν σε αυτό; Για λογαριασμό ποιών ο Σολτς και ο Μακρόν συζητούν με τον Πούτιν για μιάμιση ώρα. Σχετικά με τι; Τι θέλουν να κάνουν;».

Georgi Gotev |  Επιμέλεια κειμένου: Σαράντης Μιχαλόπουλος

πηγή: euractiv.gr

Print Friendly, PDF & Email