Πολιτιστική διπλωματία και 24ο ΦΝΘ στέλνουν μήνυμα ειρήνης.

γράφει στο peripteron.eu ο Κων/νος Σ. Μαργαρίτης, Δημοσιογράφος

Η ένταση στις σχέσεις Ρωσίας-Ουκρανίας που οδήγησε σε εχθρικές συρράξεις, με χαμένες εκατοντάδες αθώες ψυχές, πρέπει να σταματήσει άμεσα.

Η πολιτιστική διπλωματία να αξιοποιηθεί με το καλύτερο τρόπο, έτσι ώστε να ασκηθούν μεγαλύτερες πιέσεις στο πρόεδρο Πούτιν.

Η ΕΕ έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά και οι οικονομικές κυρώσεις δείχνουν να επηρεάζουν τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Ρωσίας.

Το 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα διεξαχθεί από την Πέμπτη 10 έως την Κυριακή 20 Μαρτίου τόσο σε φυσικούς χώρους όσο και online, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Στο 24ο ΦΝΘ θα προβληθούν 233 ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους στην ιστορική έδρα του θεσμού, στις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, καθώς και στις αίθουσες του Λιμανιού, Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές.

Παράλληλα, μπορούμε και παρακολουθούμε ταινίες και διαδικτυακά, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του Φεστιβάλ online.filmfestival.gr.

Το 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης φιλοξενεί τρία διεθνή διαγωνιστικά τμήματα:

* Συνολικά 12 ταινίες, ανάμεσά τους και τρεις ελληνικές, συμμετέχουν στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα του 24ου ΦΝΘ, διεκδικώντας τον Χρυσό Αλέξανδρο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 12.000 ευρώ, καθώς και το ειδικό βραβείο της Κριτικής Επιτροπής, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 5.000 ευρώ.

* Στο διαγωνιστικό τμήμα Newcomers, με πρώτες και δεύτερες ταινίες νέων δημιουργών, συναντούμε 12 ταινίες, ανάμεσά τους και τρεις ελληνικές, που διαγωνίζονται για τον Χρυσό Αλέξανδρο – «Δημήτρης Εϊπίδης» (χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ) και το ειδικό βραβείο της Κριτικής Επιτροπής (4.000 ευρώ).

* Το διαγωνιστικό τμήμα -Film Forward- που αμφισβητεί τις κινηματογραφικές συμβάσεις και προτείνει ριζοσπαστικές ταινίες, φιλοξένει 12 ταινίες, ανάμεσά τους και τρεις ελληνικές. Τα βραβεία που απονέμονται στο πλαίσιο του τμήματος είναι ο Χρυσός Αλέξανδρος-Film Forward (χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ) και το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής (3.000 ευρώ).

* Δυναμικά και πρωτοποριακά ντοκιμαντέρ στους Ανοιχτούς Ορίζοντες.

* Κορυφαία ντοκιμαντέρ στο τμήμα Top Docs.

* Το 24ο ΦNΘ αφουγκράζεται τις φωνές των νέων μέσα από το τμήμα NextGen.

Γνωρίζουμε το έργο της auteur από τη Λετονία, Λάιλα Πακάλνινα, με 19 μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες της.
Δεκαεννιά ελληνόφωνα και αγγλόφωνα podcast συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα podcast του Φεστιβάλ, ενώ το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει και δεκαπέντε podcast εκτός συναγωνισμού. Στη φετινή διοργάνωση, το Φεστιβάλ, σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Louis Lumière και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, προσφέρουν βραβείο-υποτροφία για ανερχόμενο ακουστικό δημιουργό Ντοκιμαντέρ.

Εμπάργκο, μέχρι νεωτέρας, αποφάσισε να κάνει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε Ρώσους καλλιτέχνες και καλλιτεχνικές ομάδες εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την αντίδρασή του στην πολεμική επίθεση που έχει εξαπολύσει η Ρωσία στην Ουκρανία. Ήδη έχει φύγει από το γραφείο της υπουργού κας Λίνας Μενδώνη η σχετική οδηγία προς όλους του εποπτευόμενους οργανισμούς του ΥΠΠΟΑ.

Συγκεκριμένα η οδηγία αναφέρει πως «αναστέλλεται οποιαδήποτε υλοποίηση, συνεργασία, προγραμματισμός ή συζήτηση εκδηλώσεων με ρωσικούς πολιτιστικούς οργανισμούς.»

Η πολιτιστική διπλωματία είναι η μεγάλη ευκαιρία για να αμβλυνθεί η αντιπαλότητα και η επιθετικότητα και να επανέλθει ταχύτατα η ειρήνη!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email