Πολιτική φιέστα Μητσοτάκη το Συνέδριο για τα 50 χρόνια της ΝΔ

Σε πολιτική φιέστα με στόχο να αυξήσει την συσπείρωση γύρω του και να συγκρατήσει την μείωση των ποσοστών της κυβέρνησης ενόψει των ευρωεκλογών μετέτρεψε την έναρξη του 15ου Συνεδρίου της ΝΔ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το 15ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας ξεκίνησε σήμερα και θα ολοκληρωθεί στις 7 Απριλίου στο Ζάππειο Μέγαρο. Είναι ένα Συνέδριο με επετειακό χαρακτήρα, καθώς φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος.

Ο κ. Μητσοτάκης έφθασε στο προαύλιο του Ζαππείου που είχε διαμορφωθεί με καθίσματα για την έναρξη του Συνεδρίου της ΝΔ, συνοδευόμενος από την σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι. Ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μείωση των ποσοστών και αποδόμηση της προσωπικής του εικόνας όπως και της κυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε στους κομματικούς του αντιπάλους στα αριστερά αλλά και στα δεξιά του πολιτικού φάσματος.

Κατέφυγε στο πολυπαιγμένο έργο της “σιγουριάς και ανάπτυξης”, ενώ απευθυνόμενος σε ένα κομματικό ακροατήριο απαξίωσε το σύνολο της αντιπολίτευσης: “Έχετε διαπιστώσει ποιοι βρίσκονται απέναντι μας. Ένας εισαγόμενος αρχηγός που προσβάλλει Δημοκρατία και θεσμούς, ένας δεύτερος πρόεδρος που βάφει το κόμμα του με τα χρώματα του πρώτου και μερικές ακραίες φωνές. Ιδιαίτερη μεταχείριση επιφύλαξε στον Κυριάκο Βελόπουλο το κόμμα του οποίου είναι ο βασικός υποδοχέας των διαρροών της ΝΔ , ειδικά στην βόρειο Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι κάποιος που πουλάει κηραλοιφές δεν μπορεί να είναι αξιόπιστος.

Συνολικά ο πρωθυπουργός κινήθηκε στην σκληρή γραμμή, απέφυγε κάθε αυτοκριτική, δεν αναγνώρισε λάθη της κυβέρνησης, απέδωσε το δυστύχημα των Τεμπών όπως και το πρόσφατο έγκλημα έξω από το Αστυνομικό Τμήμα γενικώς και αορίστως στις παθογένειες του παρελθόντος και απάλλαξε από κάθε ευθύνη την πενταετή διακυβέρνησή του. “Η δεύτερη θητεία μας καλείται να ξεριζώσει τις παθογένειες δεκαετιών. Πάντα γύρω από τα προβλήματα ξεφυτρώνουν παραμάγαζα συμφερόντων”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Άγγιξε τα όρια του κωμικού μιλώντας ακόμη και για συμφέροντα που πολεμούν την κυβέρνηση του: «Όσοι θέλουν να πριονίσουν κυβέρνηση και ΝΔ για να δυναμώσουν την επιρροή τους, είναι βαθιά γελασμένοι. Στο τιμόνι του τόπου θα είναι αυτοί που θέλουν οι πολλοί και όχι οι λίγοι ισχυροί», ανέφερε. Όσο για το κίνημα για την απόδοση δικαιοσύνης στο έγκλημα των Τεμπών το βάπτισε “χυδαία τοξικότητα που δεν θα μας βρει απροετοίμαστους».

Παρότι οι οργανωτές είχαν κάνει μεγάλη κινητοποίηση για να γεμίσουν τον χώρο του Ζαππείου και είχαν μοιράσει ελληνικές σημαίες ακόμη και σε βουλευτές και δημάρχους από την περιφέρεια, η ανταπόκριση και το χειροκρότημα δεν ήταν το αναμενόμενο.

Φιέστα Μητσοτάκη το Συνέδριο της ΝΔ

Ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να μετατρέψει το Συνέδριο για τα 50 χρόνια της ΝΔ σε απαρχή κομματικής συσπείρωσης ενόψει των ευρωεκλογών. Παρόμοιες εκδηλώσει προσφέρονται για έξαρση κομματικού πατριωτισμού. Οι χλιαρές αντιδράσεις όμως των συγκεντρωμένων στον χώρο του Ζαππείου δείχνουν ότι το αφήγημα του πρωθυπουργού έχει κουράσει και δεν πείθει ούτε το κομματικό ακροατήριο. Μέσα από αυτό το πρίσμα δύσκολα το το Συνέδριο θα αποτελέσει την απαρχή της αντεπίθεσης που επιθυμεί το Μέγαρο Μαξίμου.

Η άρνηση των δυο πρώην πρωθυπουργών, Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή να μιλήσουν σε ένα πανηγυρικού χαρακτήρα Συνέδριο στέλνει μήνυμα κριτικής και αποστασιοποίησης από την ηγεσία Μητσοτάκη. Εν κατακλείδι η ευρύτερη αίσθηση που αποπνέει το Συνέδριο επιβεβαιώνει την εικόνα αποδρομής της κυβέρνησης. Το ότι δεν υπάρχει αξιόπιστος φορέας υποδοχής της κοινωνικής δυσαρέσκειας είναι άλλης τάξης ζήτημα.

Print Friendly, PDF & Email