Πολιομυελίτιδα σε λύματα της Νέας Υόρκης: Πρώτο κρούσμα στις ΗΠΑ μετά το 2013

Ο ιός της πολιομυελίτιδας εντοπίστηκε στα λύματα ενός προσαστίου της Νέας Υόρκης, έναν μήνα προτού οι υγειονομικοί υπάλληλοι ανακοινώσουν επιβεβαιωμένο κρούσμα της νόσου τον περασμένο μήνα, το πρώτο στις ΗΠΑ από το 2013.

Η ανακάλυψη της νόσου από δείγματα λυμάτων που συλλέχθηκαν τον Ιούνιο σημαίνει ότι ο ιός ήταν παρών στην κοινότητα πριν δημοσιοποιηθεί η διάγνωση του ενήλικα στην κομητεία Ρόκλαν στις 21 Ιουλίου.

Οι εργαστηριακές εξετάσεις επιβεβαίωσαν επίσης ότι το στέλεχος του κρούσματος συνδέεται γενετικά με ένα στέλεχος που βρέθηκε στο Ισραήλ, αν και αυτό δεν σημαίνει ότι ο ασθενής είχε ταξιδέψει στο Ισραήλ, πρόσθεσαν αξιωματούχοι. Συνδέθηκε επίσης με δείγματα του ιού στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τον περασμένο μήνα, βρετανοί υγειονομικοί υπάλληλοι δήλωσαν ότι ο ιός που προκαλεί πολιομυελίτιδα εντοπίστηκε σε έναν ανησυχητικό αριθμό δειγμάτων λυμάτων στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), η παρουσία πολιομυελίτιδας στα λύματα της κοινότητας υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλοι που αποβάλλουν τον ιό στα κόπρανα τους.

Αξιωματούχοι τον περασμένο μήνα δήλωσαν ότι ο ασθενής της κομητείας Ρόκλαντ δεν ήταν εμβολιασμένος και είπαν ότι ο άνδρας πιθανότατα εκτέθηκε σε άτομο που έλαβε εμβόλιο που περιέχει τον εξασθενημένο ζωντανό ιό.

Η πολιομυελίτιδα εξαλείφθηκε σε μεγάλο βαθμό στις ΗΠΑ με μια εκστρατεία εμβολιασμού που ξεκίνησε το 1955.

Δεν υπάρχει θεραπεία για την πολιομυελίτιδα, αλλά μπορεί να προληφθεί με εμβόλιο. Προσβάλλει κυρίως παιδιά, προκαλεί μυϊκή αδυναμία και παράλυση, και στις πιο σοβαρές περιπτώσεις μόνιμη αναπηρία και θάνατο.

Ένα αδρανοποιημένο εμβόλιο πολιομυελίτιδας χρησιμοποιείται τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο ως μέρος του παιδικού εμβολιασμού προγράμματος ρουτίνας. Στις ΗΠΑ, περίπου το 93% των νηπίων έχουν λάβει τουλάχιστον τρεις δόσεις εμβόλιο πολιομυελίτιδας, σύμφωνα με στοιχεία εμβολιασμού από το CDC.

Αξιωματούχοι της Νέας Υόρκης δήλωσαν ότι ανοίγουν κλινικές εμβολίων για να βοηθήσουν τους μη εμβολιασμένους κατοίκους να κάνουν εμβόλια. Η πολιομυελίτιδα είναι συχνά ασυμπτωματική και οι άνθρωποι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό ακόμα και όταν δεν φαίνονται άρρωστοι. Μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη που μπορεί να χρειαστούν έως και 30 ημέρες για να εμφανιστούν, δήλωσαν αξιωματούχοι. Χτυπάει σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά η πλειονότητα αυτών που επηρεάζονται είναι παιδιά ηλικίας τριών ετών και κάτω.

Το εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας που αναπτύχθηκε από τον Δρ Τζόνας Σάλκ στη δεκαετία του 1950 προαναγγέλθηκε ως επιστημονικό επίτευγμα για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας μάστιγας, η οποία τώρα έχει εκριζωθεί σε μεγάλο βαθμό σε εθνικό επίπεδο.

πηγή: cnn.gr

Print Friendly, PDF & Email