Πολικές αρκούδες τρώνε σκουπίδια για να επιβιώσουν εν μέσω κλιματικής αλλαγής

Οι πολικές αρκούδες, πεινασμένες στρέφονται σε σκουπιδότοπους, προκειμένου να γεμίσουν το στομάχι τους, καθώς ο παγωμένος βιότοπός τους σταδιακά εξαφανίζεται.

Την Τετάρτη, 20 Ιουλίου, μια ομάδα καναδών και αμερικανών επιστημόνων προειδοποίησε ότι τα σκουπίδια αποτελούν αναδυόμενη απειλή για τους ήδη ευάλωτους πληθυσμούς πολικών αρκούδων, καθώς τα ζώα αναγκάζονται να πλησιάζουν σε χωματερές κοντά σε βόρειες κοινότητες. Αυτό οδηγεί σε θανάσιμες συγκρούσεις με ανθρώπους, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Oryx.

«Η σχέση μεταξύ αρκούδων και σκουπιδιών είναι ανθυγιεινή. Το γνωρίζουμε πολύ καλά από τις περιπτώσεις της καφέ και της μαύρης αρκούδας. Πλέον, δυστυχώς το ζήτημα τείνει να αφορά και τις πολικές αρκούδες», εξηγεί ο Άντριου Ντέροσερ συγγραφέας και βιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα.

Οι πολικές αρκούδες στηρίζονται στον θαλάσσιο πάγο, προκειμένου να κυνηγήσουν φώκιες. Ωστόσο, καθώς η Αρκτική θερμαίνεται τέσσερις φορές πιο γρήγορα από τον υπόλοιπο κόσμο, ο θαλάσσιος πάγος λιώνει νωρίτερα το καλοκαίρι και παγώνει αργότερα το φθινόπωρο. Αυτό αναγκάζει τις πολικές αρκούδες να περνούν περισσότερο χρόνο στην ξηρά, μακριά από τη φυσική τους λεία.

Προκειμένου να παχύνουν, οι πολικές αρκούδες σήμερα, συγκεντρώνονται μαζικά γύρω από χωματερές στην Αρκτική, όπου καταναλώνουν σωρούς και οστά φαλαινών που έχουν ξεμείνει εκεί, από το κυνήγι των Ινουίτ, κοντά στο Κακτοβίκ της Αλάσκας.

Μια τέτοια συμπεριφορά χαρακτηρίζεται επικίνδυνη. Οι τοπικοί διαχειριστές της άγριας ζωής, ενδέχεται να σκοτώσουν τις αρκούδες λόγω ανησυχίας για τη δημόσια ασφάλεια. Εκτός αυτού, η κατανάλωση σκουπιδιών ίσως επιφέρει ασθένειες στις αρκούδες.

Συχνά οι πολικές αρκούδες καταλήγουν να τρώνε πλαστικά και άλλα μη βρώσιμα υλικά. Αυτό μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρες επιπλοκές.

«Οι αρκούδες δεν γνωρίζουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την κατάποση πλαστικού, όπως τις ασθένειες και τις τοξίνες στις οποίες είναι πιθανό να εκτεθούν στο περιβάλλον μιας χωματερής», δήλωσε ο Γκεόφ Γιόρκ, ανώτερος διευθυντής διατήρησης της ομάδας υπεράσπισης «Polar Bears International».

Η κατάσταση, σύμφωνα με τους επιστήμονες, πιθανά θα επιδεινωθεί. Οι ανθρώπινοι πληθυσμοί αυξάνονται στην Αρκτική. Στο Νούβανουτ του Καναδά, όπου ζουν χιλιάδες πολικές αρκούδες, ο πληθυσμός αναμένεται να αυξηθεί σχεδόν κατά 40%, έως το 2043.

Η βελτίωση της διαχείρισης των απορριμμάτων παραμένει πρόκληση για τις απομακρυσμένες κοινότητες. Το έδαφος είναι συχνά παγωμένο, καθιστώντας δύσκολη την ταφή των σκουπιδιών. Μεταξύ άλλων, η μεταφορά των απορριμάτων είναι ακριβή, με αποτέλεσμα να απαιτείται ομοσπονδιακή χρηματοδότηση για την επίλυση του προβλήματος.

«Ήδη θρηνούμε δύο ανθρώπινα θύματα στην ανατολική καναδική Αρκτική. Είναι εκπληκτικό πόσα μέρη που δεν είχαν ποτέ προβλήματα με τις πολικές αρκούδες πλέον αντιμετωπίζουν αναδυόμενα ζητήματα», αναφέρει ο Ντέροσερ.

πηγή: huffingtonpost.gr

 

Print Friendly, PDF & Email