Πόλεμο κατά του ποδοσφαιρικού χουλιγκανισμού ξεκινά το Βέλγιο

Μετά από διάφορα περιστατικά που συνέβησαν αυτή τη σεζόν και το περασμένο Σαββατοκύριακο, η υπουργός Εσωτερικών του Βελγίου Annelies Verlinden συνέταξε νομοσχέδιο για την ενίσχυση των μέτρων για την καταπολέμηση του ποδοσφαιρικού χουλιγκανισμού, ανακοίνωσε η υπουργός με δελτίο Τύπου τη Δευτέρα (14 Νοεμβρίου).

Σε επίσημο δελτίο τύπου, η υπουργός Εσωτερικών του Βελγίου Annelies Verlinden ανακοίνωσε ότι παρουσίασε νομοσχέδιο για την αυστηροποίηση της νομοθεσίας στο ποδόσφαιρο κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους βελγικούς επαγγελματικούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους το πρωί της Δευτέρας. Ένα προκαταρκτικό σχέδιο έχει υποβληθεί στην κυβέρνηση.

Το νομοσχέδιο προτείνει μέτρα που δίνουν στους ποδοσφαιρικούς συλλόγους μεγαλύτερη ευθύνη για τη διασφάλιση της ασφάλειας των οπαδών εντός των γηπέδων, αυστηρότερες κυρώσεις για όσους παραβιάζουν τους κανόνες και αυστηρότερους ελέγχους της ταυτότητας των ατόμων που εισέρχονται στα γήπεδα.

Η Verlinden πιστεύει ακράδαντα ότι απαιτούνται αυστηρότερα μέτρα. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ένας αγώνας μεταξύ της Sporting Charleroi και της KV Mechelen χρειάστηκε να διακοπεί λόγω της κακής συμπεριφοράς των οπαδών. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, ενώ συχνά χρησιμοποιούνται επίσης πυροτεχνήματα και άλλα πυροτεχνικά υλικά από τους «Ultras».

«Λίγοι οπαδοί θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια πολλών άλλων και βλάπτουν για άλλη μια φορά την εικόνα του ποδοσφαίρου», δήλωσε η Verlinden.

«Κανείς δεν έχει μια θαυματουργή λύση, η μόνη απάντηση είναι μια κοινή προσέγγιση από όλους τους φορείς», συνέχισε.

Η υπουργός τόνισε ότι οι σύλλογοι θα πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για την αποφυγή της βίας στα γήπεδα, εξηγώντας ότι «η ασφάλεια στα γήπεδα ξεκινά από τους συλλόγους». Η πρότασή της αναφέρει ότι οι σύλλογοι θα αντιμετωπίσουν αυστηρότερους ελέγχους και κυρώσεις εάν διαπιστωθούν ελλείψεις στα συστήματα καμερών τους, εάν δεν συμμορφώνονται με τους κανονισμούς για την έκδοση εισιτηρίων ή εάν δεν λαμβάνουν επαρκείς προφυλάξεις για την απομάκρυνση πυροτεχνικών υλικών από τα γήπεδα. Οι σύλλογοι θα αποκτήσουν επίσης μεγαλύτερη εξουσία για την επιβολή του νόμου.

Οι οπαδοί που συλλαμβάνονται να συμπεριφέρονται ανάρμοστα στα γήπεδα, χρησιμοποιώντας πυροτεχνήματα, επιδεικνύοντας ρατσισμό ή ξενοφοβία για παράδειγμα, θα τιμωρούνται επίσης αυστηρότερα. Έτσι, η μέγιστη απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα για πρώτη παράβαση θα αυξηθεί από πέντε σε δέκα χρόνια. Με τον νέο νόμο θα υπάρξουν επίσης αυστηρότερες ποινές για πράξεις βίας κατά των ελεγκτών ή του προσωπικού των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.

Τέλος, θα καθιερωθούν αυστηρότεροι έλεγχοι ταυτότητας για τα άτομα που επιθυμούν να εισέλθουν στα γήπεδα. Ένας από τα μέτρα που λαμβάνονται είναι ότι τα εισιτήρια διαρκείας και τα εισιτήρια αγώνων θα μπορούν να εκδίδονται μόνο ονομαστικά. Επίσης, θα δίνεται το δικαίωμα στους φροντιστές να ζητούν από τους οπαδούς να επιδεικνύουν την ταυτότητά τους, δικαίωμα που σήμερα έχουν μόνο οι αστυνομικοί και το προσωπικό που εργάζεται σε εταιρεία ασφαλείας.

Οι βάσεις της προσέγγισης τέθηκαν ήδη τον Μάιο του 2022, με το σχέδιο δράσης «Μαζί για ένα ασφαλές ποδόσφαιρο» (Ensemble pour un football sûr), το οποίο η FPS Εσωτερικών Υποθέσεων καθιέρωσε μαζί με την αστυνομία, τους επαγγελματικούς συλλόγους, την Pro League και τη Βασιλική Ένωση Ποδοσφαίρου του Βελγίου (RBFA).

Καταλήγοντας, η υπουργός δήλωσε ότι «υπολογίζει σε όλους τους εταίρους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις» που έχουν αναληφθεί στο σχέδιο δράσης. «Όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ελπίζω επίσης ότι ο ενισχυμένος νόμος για το ποδόσφαιρο μπορεί να εγκριθεί γρήγορα από την κυβέρνηση και το κοινοβούλιο».

Από Anne-Sophie Gayet | Μεταφρασμένο από Σπύρος Σιδέρης

πηγή: euractiv.gr

Print Friendly, PDF & Email