Ποιος είναι ο Πιτ Χέγκσεθ και γιατί θα φέρει τα πάνω-κάτω στο Πεντάγωνο

Γράφει ο αμυντικός αναλυτής Ευθύμιος Τσλιόπουλος

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του παρουσιαστή του Fox News και πολιτικού του συμμάχου, Πιτ Χέγκσεθ, ως υποψηφίου για το υπουργείο Άμυνας. Βάζει για επικεφαλής του Πενταγώνου έναν βετεράνο με υπηρεσία σε Ιράκ και Αφγανιστάν, ο οποίος έχει επικρίνει τον στρατό ως αναποτελεσματικό και επιρρεπή στην “woke” κουλτούρα. Έχει επίσης αναφερθεί σε πιθανή απόλυση του αρχηγού των Επιτελείων, ενώ έχει κατηγορήσει την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων ότι απέτυχε να διαφυλάξει την αμερικανική ισχύ.

Ο διορισμός του Χέγκσεθ αναμένεται πως θα επιφέρει στο εσωτερικό των ενόπλων δυνάμεων μία έντονη σύγκρουση για κοινωνικά ζητήματα και θέματα προσωπικού. Υπήρξε ένας από τους πιο επιφανείς υποστηρικτές του Τραμπ – ειδικά στην δέσμευση του για την ακύρωση των σχεδιαζόμενων πρωτοβουλιών για την “προώθηση της διαφορετικότητας” στον στρατό – στα πλαίσια του “woke” κινήματος. Σε όλη την διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Τραμπ διέκρινε τους στρατηγούς σε μάχιμους και “woke”, υποσχόμενος να απολύσει τους τελευταίους.

Ερωτηθείς o Χέγκσεθ, σε συνέντευξη του στις αρχές Νοεμβρίου, “τι θα έκανε αν είχε την εξουσία”, έδωσε έναν τόνο που φαίνεται δυσοίωνος για ανώτερα στελέχη του Πενταγώνου: «Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να απολύσετε τον αρχηγό των επιτελείων», είπε, αναφερόμενος στον στρατηγό Τσαρλς Κ. Μπράουν Τζούνιορ, ο οποίος προήγαγε προγράμματα DEI (Διαφορετικότητας, Ισότητας, Ένταξης), αναφωνώντας μάλιστα ότι «αυτό το woke σκ… πρέπει να φύγει».

Η υποψηφιότητά του για το νευραλγικό αυτό πόστο σηματοδοτεί και την επιρροή του Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, ο οποίος άσκησε πιέσεις για την συμπερίληψη περισσότερων “ανορθόδοξων” στελεχών στην κυβέρνηση, όπως ο εκλεγμένος αντιπρόεδρος Βανς και ο επιχειρηματίας βιοτεχνολογίας Βίβεκ Ραμασουάμι. Ο υιός Τραμπ είναι πολέμιος των “βαρόνων” του Ρεπουμπλικανικού κόμματος που επιδιώκουν πιο κατεστημένες πολιτικές, όπως ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, για αυτό και πανηγύρισε την μη συμπερίληψη του στην κυβέρνηση.

Η πρόταση Τραμπ καταδεικνύει επίσης την προτίμηση του σε τηλεοπτικές προσωπικότητες που προώθησαν την ατζέντα του μέσω των media και των δημοφιλών τους podcast. Σύμφωνα με την Washington Post, ο Τραμπ τηλεφώνησε στον Χέγκσεθ και ρώτησε αν ενδιαφέρεται να γίνει ο επόμενος υπουργός Άμυνας, και ο Χέγκσεθ είπε αμέσως «ναι», με την ομάδα του προέδρου να ξεκινά άμεσα την επίσημη διαδικασία διορισμού του.

Διορισμός στο άψε-σβήσε

Στις 11/11, ο Τραμπ κάλεσε τον Χέγκσεθ στο κτήμα του στο Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα για έναν τελευταίο γύρο επαφών, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Τραμπ του πρόσφερε θέση στην κυβέρνηση, με τον Χέγκσεθ να αποδέχεται την πρόταση. Στην πραγματικότητα, όλα έγιναν κάπως εσπευσμένα. Σε συνέντευξη του μερικές μέρες πριν, ο Χέγκσεθ είχε πει ότι ήταν ένας από τους δύο επικρατέστερους για την ηγεσία του υπουργείου Υποθέσεων Βετεράνων στην πρώτη κυβέρνηση Τραμπ (το 2017) αλλά ο πρόεδρος είχε εκτιμήσει ότι ήταν λίγο νέος για αυτήν θέση.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Τραμπ, ο Χέγκσεθ αποδείχθηκε πολύτιμος, προωθώντας νομοσχέδια για τους βετεράνους και μέσω της εκπομπής του “Fox & Friends Weekend”, τον υποστήριζε. Ο δε Τραμπ εμφανίστηκε πολλές φορές στην εκπομπή και σύμφωνα με τα λεγόμενα του, ήταν φανατικός θεατής της.

Στις δηλώσεις του για την ανακοίνωση του νέου υπουργού Άμυνας, ο Τραμπ αναφέρθηκε στο βιβλίο του Χέγκσεθ “Πόλεμος στους πολεμιστές: Πίσω από την προδοσία των ανδρών που μας κρατούν ελεύθερους” και την συμβολή του στην αντιμετώπισή αυτού που αποκάλεσε «αριστερή προδοσία προς τους πολεμιστές μας». Ο Τραμπ επεσήμανε πως «πρέπει να επιστρέψουμε τον στρατό μας στην αξιοκρατία, την φονικότητα, την υπευθυνότητα και την αριστεία».

Ο Χέγκσεθ με σπουδές σε Πρίνστον και Χάρβαρντ, υπηρέτησε στο Πεζικό σε Ιράκ και Αφγανιστάν και ως μέλος της Εθνοφρουράς της Μινεσότα. Είχε επίσης διαδραματίσει ρόλο στο επεισόδιο που είχε αναστατώσει το Πεντάγωνο και αφορούσε παράβαση στρατιωτικών κανόνων, κατά την πρώτη προεδρική θητεία του Τραμπ.

Χάρη σε εγκληματίες πολέμου

Ο Χέγκσεθ ήταν το βασικό πρόσωπο που μετέπεισε τον τότε πρόεδρο να παρέμβει το 2019 σε υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου, με εμπλεκόμενους τρία μέλη του αμερικανικού στρατού. Η προσπάθεια του οδήγησε σε απονομή χάρης σε δύο αξιωματικούς του στρατού που κατηγορούνταν για δύο ξεχωριστές υποθέσεις δολοφονιών και μια αποκατάσταση ενός SEAL (αντίστοιχος ΟΥΚ), ο οποίος είχε υποβιβαστεί από στρατοδικείο – τον είχε αθωώσει μεν από κατηγορία για φόνο, αλλά τον υποβίβασε επειδή “πόζαρε” για φωτογραφία με ένα πτώμα.

Ο Χέγκσεθ από το τηλεοπτικό πρόγραμμα του προχωρούσε σε εκκλήσεις προς τον τότε πρόεδρο Τραμπ να εξετάσει τις προαναφερόμενες περιπτώσεις, ισχυριζόμενος πως πρόκειται για «κακόβουλες διώξεις ηρώων πολέμου». Εκείνη την περίοδο ο Τραμπ φέρεται να μίλησε πολλές φορές τηλεφωνικά με τον Χέγκσεθ για το θέμα, κάτι που δεν έχει μέχρι στιγμής επιβεβαιωθεί. Κάποιοι στην κυβέρνηση Τραμπ πανηγύριζαν για την τελική του απόφαση επί του ζητήματος, άλλοι ανησυχούσαν πως θα δημιουργούσε κακό προηγούμενο στο στράτευμα, ή θα ζημίωνε τις σχέσεις των ΗΠΑ με άλλες χώρες.

Ένας από τους στρατιωτικούς που είχε υπερασπιστεί ο Χέγκσεθ πανηγύρισε την επιλογή του Τραμπ: «Αυτή είναι μια εκπληκτική επιλογή για υπουργό Άμυνας», έγραψε στα social media ο στρατιώτης που είχε πάρει χάρη για φόνο. «Είμαστε ένας στρατός λιονταριών με επικεφαλής ηθικά χρεοκοπημένα πρόβατα. Η κλίμακα του προβλήματος απαιτεί κάποιον με μεγάλη διάνοια και χαρακτήρα με τον οποίο το κατεστημένο δεν μπορεί να περιμένει κανένα έλεος. Ο Πιτ Χέγκσεθ είναι αυτός ο τύπος».

O Χέγκσεθ έχει ζητήσει να λογοδοτήσουν ανώτεροι στρατιωτικοί για τις αποτυχίες τους στο εσωτερικό και στο εξωτερικό: «Ο κάθε φαντάρος ξέρει ότι αν χάσει το τουφέκι του θα υποβιβαστεί αμέσως, αλλά αν ένας στρατηγός χάσει έναν πόλεμο, ή δισεκατομμύρια δολάρια στρατιωτικού εξοπλισμού, τίποτα δεν συμβαίνει», κάτι που υποδηλώνει ότι θα προσπαθήσει να φέρει νέο είδος κριτηρίων στο Πεντάγωνο και το στράτευμα.

Στο στόχαστρο “κοινωνικά ευαίσθητοι” στρατηγοί

Θεωρείται πως “τρίζει η καρέκλα” ανωτάτων αξιωματικών που αναβαθμίστηκαν επί Μπάιντεν. Ο τωρινός Αρχηγός Επιτελείων επελέγη μεν από τον Τραμπ ως ο πρώτος Αφροαμερικανός Αρχηγός Αεροπορίας, αλλά έγινε ευρύτερα γνωστός από ένα βίντεο στο οποίο αναφέρονταν υπό συναισθηματική φόρτιση για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στα χέρια της αστυνομίας της Μινεσότα και για τις δικές του εμπειρίες φυλετικών διακρίσεων στο στράτευμα.

Σε συνέντευξη του, ο Χέγκσεθ έχει αναφέρει ότι η απόλυση του Τσαρλς Κ. Μπράουν Τζούνιορ και άλλων αξιωματικών που υποστηρίζουν την “πολιτική διαφορετικότητας” θα ήταν ένα βήμα προς την αντιμετώπιση αυτού που περιέγραψε ως «πολιτικά ορθά σκουπίδια» στον στρατό. Επίσης επέκρινε την απόφαση της κυβέρνησης Ομπάμα του 2015 να επιτρέψει στις γυναίκες να υπηρετούν σε μάχιμες θέσεις πρώτης γραμμής, εγκαταλείποντας κάθε φυλετικό περιορισμό.

«Δώστε μου μια γυναίκα πιλότο. Δεν έχω κανένα πρόβλημα με αυτό», είπε ο Χέγκσεθ στη συνέντευξη του. Όμως, ο ίδιος έχει πρόβλημα με την αντίληψη να καταργούνται οι περιορισμοί για τις γυναίκες σε σωματικά απαιτητικές θέσεις εργασίας. Το να επιτρέψουμε στις γυναίκες να συμμετέχουν σε ρόλους μάχης, είπε «δεν μας έχει κάνει πιο αποτελεσματικούς, δεν μας έχει κάνει πιο θανατηφόρους, έχει κάνει τις μάχες πιο περίπλοκες».

Ο Χέγκσεθ κατηγόρησε επίσης την τρέχουσα κουλτούρα του στρατού για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις στρατολόγησης και είπε ότι είναι απορριπτέο το προσωπικό με απόψεις σαν τις δικές του: «Δεν μπορούμε πλέον να περιμένουμε να κερδίσουμε τους πολέμους που μας στέλνει το έθνος μας, εάν τα πυρά των ελεύθερων σκοπευτών έρχονται από μέσα από τις τάξεις μας και κατευθείαν από το μέτωπο των σχηματισμών μας», έχει γράψει.

Αντιδράσεις στην επιλογή

Μιλώντας στην Washigton Post, σύμβουλος του Τραμπ – που υποστηρίζει πιο έμπειρα στελέχη από τον Χέγκσεθ, όπως τον βουλευτή Μάικλ Βαλτς (τον οποίο προτείνει ως Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας) και τον γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο (που προτάθηκε επισήμως για το State Department) – αμφισβήτησε εάν τελικώς η ρεπουμπλικανική πλειοψηφία στην Γερουσία (θα την ελέγχουν από το επόμενο έτος) υποστηρίξει τελικώς την υποψηφιότητα Χέγκσεθ.

Οι δε Δημοκρατικοί της Γερουσίας, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στον έλεγχο των υποψηφιοτήτων του Τραμπ, εξέφρασαν άμεσα τον σκεπτικισμό τους σχετικά με την επιλογή του Χέγκσεθ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Δημοκρατική γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν, που ηγείται της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας. Δήλωσε σε ανάρτηση της στα social media ότι «δεν έχει τα προσόντα» για τo πόστο. «Η επιλογή του Ντόναλντ Τραμπ θα μας κάνει λιγότερο ασφαλείς και πρέπει να απορριφθεί», έγραψε…