Πέτρος Κόκκαλης: Έχουμε σύστημα τροφίμων που δεν υπηρετεί ούτε τον παραγωγό, ούτε τον καταναλωτή

Στην εκδήλωση που πραγματοποίησε η Common Ground με θέμα «Προς μια προοδευτική κοινωνική περιβαλλοντική πολιτική», συμμετείχε ο Γραμματέας του ΚΟΣΜΟΥ και ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Πέτρος Κόκκαλης.

Κατά την τοποθέτησή του ο Πέτρος Κόκκαλης αναφέρθηκε στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) τονίζοντας πως, “συνεχίζουμε να υπνοβατούμε ακολουθώντας ένα μονοπάτι που γνωρίζουμε που οδηγεί. Έχουμε ένα σύστημα τροφίμων που δεν υπηρετεί ούτε τον παραγωγό, ούτε τον καταναλωτή. Οι άνθρωποι που το διαμόρφωσαν ιεραρχώντας το κέρδος των μεγάλων παικτών εις βάρος των παραγωγών, της δημόσιας υγείας αλλά και της ίδιας της οικονομίας έρχονται τώρα να βγάλουν το μαύρο άσπρο, ή για να ακριβολογούμε, το μαύρο πράσινο.

Είναι οι ίδιοι που έφεραν τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου και διαμόρφωσαν μία ΚΑΠ όπου οι μικρές φάρμες, σαν αυτές που έχουμε στην Ελλάδα, οδηγούνται μεθοδικά και συστηματικά στο κλείσιμο και την εκποίηση, ενώ παράλληλα παραπληροφορείται το κοινό. Τώρα πρέπει να σχεδιάσουμε την επόμενη ΚΑΠ με βάση την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, λαμβάνοντας υπόψη ότι θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα και διοικητική υποδομή για νέα ζητήματα που ανακύπτουν μετά από μεγάλες καταστροφές, όπως αυτή της Θεσσαλίας, όπου είδαμε για πρώτη φορά Έλληνες κλιματικούς πρόσφυγες στον ίδιο τους τον τόπο».

Πρέπει να υπάρξει οργάνωση της δημόσιας διοίκησης και πολιτική στόχευση για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίση, ανέφερε ο κ. Κόκκαλης τονίζοντας ότι η αδράνεια κοστίζει υπερπολλαπλάσια σε σχέση με την επένδυση για τη θωράκιση της χώρας και των πολιτών της. Έφερε ως παράδειγμα το “εξοικονομώ κατ’ οίκον” που απευθύνεται σε ανθρώπους που έχουν τη δυνατότητα να δαπανήσουν χρήματα, και όχι στους πραγματικά ευάλωτους που τελικά το έχουν πολύ μεγαλύτερη ανάγκη, αλλά αδυνατούν να το εφαρμόσουν.

Print Friendly, PDF & Email