Πέντε μεγάλες ασφαλιστικές στην Ελλάδα ελέγχουν το 81% της αγοράς

Οι πέντε μεγαλύτερες ασφαλιστικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα που δραστηριοποιούνται στον κλάδο ζωής και κατά ζημιών κατέχουν μερίδιο 81% της αγοράς σε όρους τεχνικών προβλέψεων, ενώ οι 5 μεγαλύτερες ασφαλιστικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις ασφαλίσεις κατά ζημιών, σε όρους ακαθάριστων εγγεγραμμένων ασφαλίστρων, κατέχουν μερίδιο που ανέρχεται σε 46% της αγοράς ιδιωτικής ασφάλισης. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι το χαρακτηριστικό της εγχώριας ασφαλιστικής αγοράς είναι η συγκέντρωση.

Τριάντα επτά ασφαλιστικές στην αγορά

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ στην ελληνική αγορά ιδιωτικής ασφάλισης λειτουργούν 37 ασφαλιστικές επιχειρήσεις: 2 επιχειρήσεις ασφαλίσεων ζωής, 18 επιχειρήσεις ασφαλίσεων κατά ζημιών και 17 επιχειρήσεις που ασκούν ταυτόχρονα δραστηριότητες ασφαλίσεων ζωής και ασφαλίσεων κατά ζημιών. Οι 35 εκ των 37 λειτουργούν και εποπτεύονται σύμφωνα με την ευρωπαϊκή Οδηγία «Φερεγγυότητα II», ενώ 2 επιχειρήσεις εξαιρούνται, λόγω μεγέθους, από την εφαρμογή πλήθους απαιτήσεων που αφορούν και τους τρεις βασικούς πυλώνες της Φερεγγυότητας ΙΙ. Εκ των 35 οι 12 ανήκουν σε ασφαλιστικούς ομίλους με έδρα στο εξωτερικό και 5 σε ασφαλιστικούς ομίλους με έδρα στην Ελλάδα. Πέντε ασφαλιστικές, εδρεύουσες στην Ελλάδα, λειτουργούν σε άλλες χώρες της ΕΕ με καθεστώς ελεύθερης παροχής υπηρεσιών.

Αυξήθηκε το μερίδιο των ΕΠΥ στο αυτοκίνητο από 17% σε 19%

Με καθεστώς είτε ελεύθερης εγκατάστασης (υποκατάστημα) είτε ελεύθερης παροχής υπηρεσιών στην Ελλάδα λειτουργούν 250 ασφαλιστικές επιχειρήσεις που έχουν την έδρα τους σε άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ και οι οποίες εποπτεύονται, ως προς τη χρηματοοικονομική τους κατάσταση, από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές των χωρών καταγωγής τους. Το μερίδιο των εταιρειών αυτών σε ό,τι αφορά τις ασφαλίσεις αστικής ευθύνης χερσαίων οχημάτων, εντός του 2021 αυξήθηκε στο 19% της συνολικής αγοράς από 17% το 2020.

Τα οικονομικά μεγέθη των 35 επιχειρήσεων – κίνδυνος με τα Unit Linked

Η παραγωγή ακαθάριστων εγγεγραμμένων ασφαλίστρων στις ασφαλίσεις ζωής την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2021 ανήλθε σε 1,8 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 19% συγκριτικά με το 2020. Αυτό που παρατηρείται, είναι ότι από τα 1,8 εκατομμύρια τα 0,72 δισ. ευρώ συνδέονται με επενδύσεις, (Unit Linked) ποσοστό 41% επί των συνολικών ακαθάριστων εγγεγραμμένων ασφαλίστρων δραστηριοτήτων ζωής, έναντι 30% την αντίστοιχη περίοδο του 2020, καταγράφοντας σημαντική αύξηση (61%). Παράλληλα, παρουσιάστηκε μείωση των ακαθάριστων εγγεγραμμένων ασφαλίστρων των ασφαλίσεων με συμμετοχή στα κέρδη κατά 6% και αύξηση των άλλων ασφαλίσεων ζωής, με ποσοστό 2%

Τα ασφάλιστρα των δραστηριοτήτων ασφαλίσεων κατά ζημιών ανήλθαν σε 1,6 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 3%. Τα σημαντικότερα μερίδια αντιπροσωπεύουν οι ασφαλίσεις αστικής ευθύνης χερσαίων οχημάτων (34%), οι ασφαλίσεις πυρός (20%) και οι ασφαλίσεις νοσοκομειακών εξόδων (16%), με αντίστοιχες μεταβολές ασφαλίστρων έναντι του πρώτου εννεαμήνου του 2020 κατά -2%, +4% και +6%. Την ίδια περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2021, οι επί συμβάσες αποζημιώσεις ανήλθαν σε 1,2 δισ. ευρώ για τις ασφαλίσεις ζωής και σε 0,5 δισ. ευρώ για τις ασφαλίσεις κατά ζημιών, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 16% και 5% αντίστοιχα.

Το σύνολο του ενεργητικού των διαμορφώθηκε σε 20,4 δισ. ευρώ στις 30.9.2021, αυξημένο κατά 5% συγκριτικά σε κρατικά ομόλογα και 2,7 δισ. ευρώ (13%) σε εταιρικά ομόλογα. Επιπλέον, ποσό 3,5 δισ. ευρώ (17%) αφορούσε επενδύσεις για ασφαλίσεις των οποίων τον επενδυτικό κίνδυνο φέρουν οι ασφαλισμένοι.

Αυξήθηκαν οι συνολικές υποχρεώσεις των ασφαλιστικών και οι τεχνικές προβλέψεις

Αντίστοιχα, οι συνολικές υποχρεώσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων ανήλθαν σε 16,3 δισ. ευρώ (από 15,8 δισ. ευρώ στις 30.9.2020), με το σύνολο των τεχνικών προβλέψεων να διαμορφώνεται σε 14,9 δισ. ευρώ (από 14,6 δισ. ευρώ στις 30.9.2020), εκ των οποίων 11,8 δισ. ευρώ αφορούσαν ασφαλίσεις ζωής και 3,1 δισ. ευρώ ασφαλίσεις κατά ζημιών. Από τις τεχνικές προβλέψεις ζωής, το 29% αφορά ασφαλίσεις ζωής που συνδέονται με επενδύσεις (έναντι 25% στις 30.9.2020).

Αυξήθηκε στο 46% ο δείκτης διαχείρισης και προμηθειών

Στις ασφαλίσεις κατά ζημιών, ο δείκτης ζημιών ανήλθε στο 42% των αντίστοιχων δεδουλευμένων ασφαλίστρων της ίδιας περιόδου του 2020 και ο δείκτης εξόδων (διαχείρισης και προμηθειών) στο 46%, έναντι 40% και 45% αντίστοιχα στις 30.9.2020.

Σε καλή κατάσταση οι δείκτες Φερεγγυότητας

Τα ίδια κεφάλαια της ασφαλιστικής αγοράς διατηρήθηκαν στα ίδια επίπεδα με αυτά του προηγούμενου έτους, ενώ η συνολική Κεφαλαιακή Απαίτηση Φερεγγυότητας (Solvency Capital Requirement – SCR) ανήλθε σε 2,1 δισ. ευρώ, με συνολικά επιλέξιμα ίδια κεφάλαια 4,1 δισ. ευρώ. Η Ελάχιστη Κεφαλαιακή Απαίτηση (Minimum Capital Requirement – MCR) στο σύνολο της ασφαλιστικής αγοράς διαμορφώθηκε σε 0,7 δισ. ευρώ.

Αλλαγές στη νομοθεσία των Unit Linked

To επενδυτικό κίνδυνο των unit linked τον φέρουν εξ ολοκλήρου οι ασφαλισμένοι. Στο πλαίσιο αυτό αναμένονται νομοθετικές πρωτοβουλίες σε επίπεδο ΕΕ στον τομέα των βασιζόμενων σε ασφάλιση επενδυτικών προϊόντων.

Έλενα Ερμείδου

πηγή: epixeiro.gr

Print Friendly, PDF & Email