Πάσχα στη Θεσσαλία: Οι «Λαζαρίνες» και τα «Πασχαλόγιορτα»

Τα Πασχαλινά έθιμα στη Θεσσαλία και ιδιαίτερα στον νομό Λάρισας έχουν τις ρίζες τους στα βάθη των αιώνων και γιορτάζονται από τους κατοίκους ακόμα και σήμερα, κρατώντας ζωντανή τη μνήμη της παράδοσης, στη μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης. 

Κάποια από τα έθιμα που ξεχωρίζουν στο νομό και έχουν έντονο παραδοσιακό χρώμα είναι τα λεγόμενα «Πασχαλόγιορτα» που γιορτάζονται στην περιοχή του Μεγαλόβρυσου Αγιάς και οι «Λαζαρίνες», ένας γυναικείος χορός στην επαρχία της Ελλασόνας.

Ο «Λαζαρίνες» της επαρχίας της Ελασσόνας
Στην επαρχία της Ελασσόνας του νομού Λάρισας, το Πασχαλινό έθιμο που ξεχωρίζει σε ορισμένα χωριά είναι ο γυναικείος χορός με τις Λαζαρίνες. Πρόκειται για ένα έθιμο που έχει διπλό χαρακτήρα, καθώς συνδέεται τόσο με την εποχή της Άνοιξης, αλλά και με την Ανάσταση του Λαζάρου.

Την παραμονή της γιορτής, οι Λαζαρίνες ξεχύνονταν στα χωράφια και μάζευαν λουλούδια με τα οποία στόλιζαν μικρά καλαθάκια. Φορώντας παραδοσιακές στολές, οι Λαζαρίνες ξεκινούσαν από την πλατεία του χωριού και κατευθύνονταν προς το προαύλιο της εκκλησίας όπου και έπαιρναν την Βάϊα. Έπειτα πάλι στο προαύλιο της εκκλησίας τραγουδούσαν παραδοσιακά τραγούδια με θρησκευτικές αναφορές.

Τα «Πασχαλόγιορτα» του Μεγαλόβρυσου Αγιάς
Ένα από τα καθιερωμένα Πασχαλινά έθιμα του νομού Λάρισας, είναι τα Πασχαλόγιορτα. Περιλαμβάνουν παραδοσιακά τραγούδια και το χορό του Μεγαλόβρυσου Αγιάς που χορεύεται την Τρίτη ημέρα του Πάσχα.

Τα τραγούδια που συνοδεύουν τον χορό έχουν χορωδιακό χαρακτήρα, χωρίς μουσική. Τα τραγούδια αυτά χορεύονται και από άντρες και από γυναίκες, σε δύο σειρές και κάθε στίχος των τραγουδιών τραγουδιέται από τις γυναίκες και έπειτα επαναλαμβάνεται από τους άντρες.

Σημειώνεται πως παλαιότερα τα «Πασχαλόγιορτα» χορεύονταν καθ? όλη τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα, όμως ξεχώριζε η Τρίτη ημέρα του Πάσχα όπου μετά τη λειτουργία πραγματοποιούνταν μια μεγαλοπρεπής γιορτή.

Στους επισκέπτες δίνονται διάφορα πασχαλινά εδέσματα, όπως είναι το αυγό και το κουλούρι, ενώ ακολουθεί εορταστικό λαϊκό γλέντι με μουσική, χορό, άφθονο κρασί και τραγούδι.

πηγή: alfavita.gr

 

Print Friendly, PDF & Email