Παραμένει ρεαλιστικό το πρότζεκτ Desertec;

Η μεταφορά ηλιακής ενέργειας από τη Σαχάρα στην Ευρώπη ήταν ο στόχος της ευρωπαϊκής κοινοπραξίας Desertec. Γιατί δεν έχει έρθει ούτε κιλοβατώρα στην γηραιά ήπειρο;

Tα αποθέματα ορυκτών καυσίμων είναι πεπερασμένα. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για την ηλιακή ενέργεια, η οποία με σχετικά χαμηλό κόστος μπορεί να συλλεχθεί στην έρημο με τη βοήθεια μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων. Για το λόγο αυτό ιδρύθηκε πριν από περίπου 15 χρόνια η εταιρία Desertec. Σκοπός της να εξάγει το ρεύμα από τη Σαχάρα στην Ευρώπη. Μέχρι σήμερα όμως ο φιλόδοξος στόχος δεν έχει επιτευχθεί. Και μάλιστα τη στιγμή που σήμερα σε πολλές χώρες της βόρειας Αφρικής και στη Σαουδική Αραβία δημιουργούνται συνεχώς νέα φωτοβολταϊκά πάρκα.

Ο ολλανδός μάνατζερ ενέργειας Πάουλ βαν Σον, συνιδρυτής της Desertec, η οποία στο μεταξύ μετονομάστηκε σε Desert Energy εξηγεί το γιατί: «Δεν μπορείτε να κάνετε εξαγωγές από μια χώρα που δεν είναι έτοιμη γι’ αυτό. Πρέπει να διασφαλίσετε πρώτα επί τόπου την ενεργειακή επάρκεια και στη συνέχεια να στραφείτε στις εξαγωγές».

Μόλις 1,04 αμερικανικά σεντ ανά κιλοβατώρα

Σε χώρες όπως το Μαρόκο και η Αίγυπτος υπήρξαν αντιδράσεις κατά του μεγαλόπνοου ενεργειακού πρότζεκτ. Οι τοπικές κοινωνίες δεν μπορούσαν να αποδεχθούν τα σχέδια για εξαγωγή ενέργειας την ώρα που βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωπες με διακοπές ρεύματος και ελλείψεις κατάλληλων ενεργειακών υποδομών. Προφανώς γι’ αυτό και η Desert Energy δεν εμφανίζεται πια ως επενδυτής, αλλά ως σύμβουλος σε ζητήματα κατασκευής φωτοβολταϊκών πάρκων.

Πρόσφατα ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Αμπντελαζίζ μπιν Σαλμάν εγκαινίασε ένα νέο φωτοβολταϊκό πάρκο στην Σάκακα, διαστάσεων 2 επί 3 χιλιομέτρων, ικανό να καλύψει τις ανάγκες 75.000 νοικοκυριών: «Το κόστος ανά κιλοβατώρα περιορίζεται σε κάτι παραπάνω από ένα αμερικανικό σεντ, υπογράμμισε ο σαουδάραβας υπουργός. Δηλώνουμε, απευθυνόμενοι στην υφήλιο, ότι είμαστε σε θέση να παράγουμε ενέργεια με τον πλέον φθηνό και αποδοτικό τρόπο».

Όλα δείχνουν ότι το όραμα της Desertec μπορεί να πραγματοποιηθεί. Και κάποτε, ίσως συντομότερα από ότι υποθέτουμε, να αρχίσει να ρέει ρεύμα από την έρημο προς την Ευρώπη.

Τόμας Μπόρμαν (SWR/Κάιρο)

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

πηγή: dw.com

Print Friendly, PDF & Email