Παραιτήθηκε η πρόεδρος της Ουγγαρίας, Κάταλιν Νόβακ

Την παραίτησή της υπέβαλε το Σάββατο η πρόεδρος της Ουγγαρίας Κάταλιν Νόβακ, έπειτα από σφοδρές επικρίσεις που δέχθηκε από τους πολίτες, επειδή υπέγραψε χάρη για έναν άνδρα που καταδικάστηκε, επειδή κάλυψε μια σειρά υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών σε κρατικό ίδρυμα.

Η Νόβακ υπέγραψε τη χάρη τον Απρίλιο του 2023 και ο άνδρας που την έλαβε είχε καταδικαστεί το 2018, επειδή είχε ασκήσει πιέσεις σε θύματα να ανακαλέσουν τις καταθέσεις τους. Σε αυτές ονομάτιζαν ως δράστη σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών τον διευθυντή του ιδρύματος, ο οποίος καταδικάστηκε σε οκταετή κάθειρξη για κακοποίηση τουλάχιστον 10 παιδιών μεταξύ 2004 και 2016.

Η αποκάλυψη προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, με τους Ούγγρους πολίτες να ζητούν την παραίτησή της. Την Παρασκευή, έξω από το προεδρικό μέγαρο στην Βουδαπέστη, χιλιάδες διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα εναντίον της και ζήτησαν ξανά να παραιτηθεί.

Όπως χαρακτηριστικά είπε πριν την διαδήλωση η ευρωβουλευτής Άννα Ντονάτ, από ένα τέτοιο σκάνδαλο η Νόβακ «δεν μπορεί να επανέλθει». Σύμφωνα με την Ντονάτ, «αυτή η φυσιολογική οργή, η οποία βγάζει τον κόσμο στον δρόμο και τον κάνει να φωνάζει δυνατά, είναι ο λόγος που η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή είναι πάρα πολύ ανήσυχη».

Η Νόβακ είναι πρώην αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Φιτνές και στενή σύμμαχος του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν. Διετέλεσε υπουργός Οικογένειας μέχρι να αναλάβει πρόεδρος της Ουγγαρίας το 2022 και σε πολλές περιστάσεις έχει εκφραστεί υπέρ της διατήρησης των παραδοσιακών οικογενειακών αξιών και της προστασίας των παιδιών.

Πηγή: Euronews

Print Friendly, PDF & Email