Πανεπιστήμιο Μάντσεστερ: η έκθεση της Forensic Architecture πρέπει να παραμείνει ανοιχτή

Το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ ξανασκέφτηκε την απόφασή του να “κατεβάσει” μια δήλωση αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό λαό από μια έκθεση που διοργάνωσε η βραβευμένη με Turner ερευνητική ομάδα Forensic Architecture.

Η απόφαση έρχεται μετά από πολυήμερη αγωνία που οδήγησε την Γκαλερί τέχνης Whitworth στο Μάντσεστερ να κλείσει προσωρινά την έκθεση που ασχολείται με τη βίαιη στρατιωτική κατοχή του Ισραήλ, μετά από παρέμβαση αρκετών φιλο-ισραηλινών ομάδων με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ομάδες διαμαρτυρήθηκαν για το εισαγωγικό κείμενο της έκθεσης, ισχυριζόμενες ότι ήταν μονόπλευρο.

“Η ερευνητική ομάδα μας Forensic Architecture στέκεται στο πλευρό της Παλαιστίνης”, έλεγε το σημείωμα που δημιούργησε το σκάνδαλο στην είσοδο της έκθεσης. «Πιστεύουμε ότι αυτός ο απελευθερωτικός αγώνας είναι αδιαχώριστος από άλλους παγκόσμιους αγώνες ενάντια στον ρατσισμό, την υπεροχή των λευκών, τον αντισημιτισμό και την βία των εποικισμών και αναγνωρίζουμε την ιδιαίτερα στενή σχέση αυτού του αγώνα με εκείνον της απελευθέρωσης των Μαύρων σε όλο τον κόσμο».

Οι δικηγόροι του Ηνωμένου Βασιλείου για το Ισραήλ (UKLFI) διαμαρτυρήθηκαν για τη διατύπωση της δήλωσης σε επιστολή προς τον αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ. Η οργάνωση ισχυρίστηκε ότι η γλώσσα “σχεδιάστηκε για να προκαλέσει φυλετική διχόνοια”. Η οργάνωση UKLFI υποστήριξε ότι η δήλωση “συγχέει ψευδώς τους Ισραηλινούς με την λευκή ανωτερότητα” και “περιγράφει μια πολύπλευρη σύγκρουση […] ως θέμα φυλετικό”, κάνοντας σύγκριση της παλαιστινιακής αντίστασης με τους αγώνες απελευθέρωσης των Μαύρων σε όλο τον κόσμο”.

Η απόφαση του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ να αφαιρέσει τη δήλωση μετά τη διαμαρτυρία του UKLFI προκάλεσε οργή. Ο Διευθυντής της Forensic Architecture, Eyal Weizman, Βρετανο-Ισραηλινός καθηγητής στο Goldsmiths, φέρεται να έμαθε για την απομάκρυνση της δήλωσης από μια ανάρτηση στην ιστοσελίδα της UKLFI.

Η Forensic Architecture, που αποτελείται από αρχιτέκτονες, αρχαιολόγους και δημοσιογράφους, των οποίων τα ψηφιακά μοντέλα σκηνών εγκλήματος έχουν αναφερθεί ως αποδεικτικά στοιχεία σε διεθνή ποινικά δικαστήρια, ζήτησαν να κλείσει η έκθεση άμεσα όταν έμαθαν ότι το Πανεπιστήμιο αφαίρεσε το εισαγωγικό σημείωμά τους. Ο διευθυντής της γκαλερί, Alistair Hudson, ανακοίνωσε στις 18 Αυγούστου ότι ήταν σημαντικό για την έκθεση της Forensic Architecture “να παραμείνει ανοιχτή” και έτσι με Πρυτανική απόφαση το κείμενο επανήλθε. Οι δικηγόροι της UKLFI δήλωσαν ότι “εξετάζουν κάθε δυνατότητα περαιτέρω αντίδρασης”.

Τον Απρίλιο, η ομάδα φιλο-ισραηλινών δικηγόρων UKLFI πυροδότησε την κοινή γνώμη, καθώς με δική της παρέμβαση μαζί με το Συμβούλιο Αντιπροσώπων Βρετανών Εβραίων κατάφεραν να αλλάξουν σημαντικά το περιεχόμενο δύο σχολικών εγχειριδίων του Ηνωμένου Βασιλείου για τη Μέση Ανατολή. Η συγκεκριμένη απόφαση καταδικάστηκε από κορυφαίους ακαδημαϊκούς που ασχολούνται με θέματα της Μέσης Ανατολής, που επέκριναν το σχολικό βιβλίο ως «προπαγάνδα για το Ισραήλ». Ο εκδοτικός οίκος αποφάσισε να διακόψει την περαιτέρω διανομή.

πηγή: pressenza.com

Print Friendly, PDF & Email