Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι καταγγέλλουν αποκλεισμό από το WhatsApp

17 δημοσιογράφοι στη Γάζα επιβεβαίωσαν ότι οι λογαριασμοί τους στο WhatsApp είχαν αποκλειστεί από την περασμένη Παρασκευή, ενώ μέχρι χθες Δευτέρα, μόνο τέσσερις εργαζόμενοι στο Al Jazeera επιβεβαίωσαν αποκατάσταση της πρόσβασης. Πρόκειται για Παλαιστίνιους δημοσιογράφους στη Λωρίδα της Γάζας συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής ανταποκριτή του Al Jazeera, ενώ υπάρχουν υπόνοιες και για στοχοποίηση ή ακόμη και επιχείρηση λογοκρισίας από την Facebook Inc.

Για αποκλεισμό από την πρόσβαση στην εφαρμογή του WhatsApp, κάνουν λόγο Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι στη Λωρίδα της Γάζας, λίγα 24ωρα μετά την κατάπαυση του πυρός, μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Οι δημοσιογράφοι, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής ανταποκριτή του Al Jazeera Γουαέλ αλ-Νταχντού, διαπίστωσαν ότι είχαν αποκλειστεί από το messenger του WhatsApp – ένα κρίσιμο εργαλείο που χρησιμοποιείται για την επικοινωνία με πηγές, συντάκτες και τον υπόλοιπο κόσμο πέραν του αποκλεισμένου θύλακα.

Σύμφωνα με το Associated Press, 17 δημοσιογράφοι στη Γάζα επιβεβαίωσαν ότι οι λογαριασμοί τους στο WhatsApp είχαν αποκλειστεί από την περασμένη Παρασκευή, ενώ μέχρι χθες Δευτέρα, μόνο τέσσερις εργαζόμενοι στο Al Jazeera επιβεβαίωσαν αποκατάσταση της πρόσβασης. Όπως μεταδίδει το Al Jazeera, το περιστατικό αφήνει υπόνοιες πως υπάρχει στοχοποίηση ή ακόμη και επιχείρηση λογοκρισίας από την Facebook Inc.

«Σοκαριστικό κι αδικαιολόγητο»

Κατά τις ίδιες πληροφορίες του Al Jazeera, ο αλ-Νταχντού δήλωσε ότι η πρόσβασή του στο WhatsApp αποκαταστάθηκε τη Δευτέρα, ωστόσο -όπως είπε- χάθηκε όλο το ιστορικό των συνομιλιών που είχε, ενώ ένας συνάδελφος του χαρακτήρισε την απαγόρευση ως «σοκαριστική και αδικαιολόγητη», καθώς δεν έγινε παραβίαση των πολιτικών περιεχομένου και των όρων χρήσης. Από την πλευρά του, ένα μέλος του Al Jazeera ανέφερε ότι οι λογαριασμοί τους αποκαταστάθηκαν αργότερα, αφού υπέβαλαν καταγγελίες στο Facebook, ιδιοκτήτη του WhatsApp.

Ο αντιπρόεδρος του Παλαιστινιακού Συνδικάτου Δημοσιογράφων δήλωσε ότι «περίπου 100 δημοσιογράφοι» στη Γάζα είδαν τους λογαριασμούς τους να αποκλείονται. Οι εταιρείες δεν παρείχαν εξήγηση για τη διαγραφή ή την αναστολή στην πλειονότητα των απαντήσεών τους στους χρήστες, ωστόσο, οι λόγοι που παρουσιάστηκαν στους χρήστες περιελάμβαναν ρητορική μίσους, παραβίαση των κοινοτικών προτύπων, καθώς και αιτήματα απόδειξης ταυτότητας μεταξύ άλλων.

πηγή: thepressproject.gr

Print Friendly, PDF & Email