Ορκίστηκε υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο Ιωάννης Σαρμάς

Ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννης Σαρμάς, ορκίστηκε ενώπιον της Κατερίνας Σακελλαροπούλου πρωθυπουργός της υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα στις επαναληπτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Ο Ιωάννης Σαρμάς θα προχωρήσει στη συνέχεια στον σχηματισμό της υπηρεσιακής κυβέρνησης με πρόσωπα κοινής αποδοχής, καθώς κατά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που συγκάλεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας την Τετάρτη διαπιστώθηκε και τυπικά η αδυναμία συγκρότησης κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, μετά την κατάθεση ως άγονων των τριών διερευνητικών εντολών.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες θα ορκιστεί την Παρασκευή, ενώ την Κυριακή, στις 6 το απόγευμα θα ορκιστεί η νέα Βουλή. Τη Δευτέρα 29 Μαΐου, στις 10.30 το πρωί, οι βουλευτές θα εκλέξουν τον πρόεδρο του σώματος. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η έκδοση και η θυροκόλληση του νέου Προεδρικού Διατάγματος για την εκ νέου διάλυση της Βουλής και τον επίσημο προσδιορισμό της ημέρας διεξαγωγής των νέων εκλογών με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής και το μπόνους των έως 50 εδρών για το πρώτο κόμμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Ανδρουλάκης φέρονται να έχουν ζητήσει η σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης να αντανακλά πολιτικό πλουραλισμό και όχι μονομέρεια, και στα κρίσιμα υπουργεία να τοποθετηθούν άνθρωποι με εμπειρία, ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν σε τυχόν έκτακτα γεγονότα.

Να μην είναι προβεβλημένα πολιτικά στελέχη οι υπηρεσιακοί υπουργοί και να μη λάβουν κρίσιμες αποφάσεις χωρίς να έχει προηγηθεί ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών, ήταν η επισήμανση του Δημήτρη Κουτσούμπα, ενώ ο Κυριάκος Βελόπουλος έδωσε έμφαση στα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας.

Τελετή παράδοσης – παραλαβής

Ο Ιωάννης Σαρμάς μετά την ορκωμοσία του μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου για την τελετή παράδοσης – παραλαβής με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε «κύριε Πρόεδρε, σας υποδέχομαι στο Μέγαρο Μαξίμου, θέλω να σας ευχηθώ καλή δύναμη στα καθήκοντά σας ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός και θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να σας παραδώσω έναν ολίγο ογκώδη φάκελο ο οποίος συμπεριλαμβάνει μια σειρά από στοιχεία τα οποία πιστεύω ότι θα βρείτε χρήσιμα όπως τη συνοπτική παρουσίαση των λειτουργιών και των παραθέντων αποτελεσμάτων της προεδρίας της κυβέρνησης, το υλοποιημένο σχέδιο κυβερνητικής πολιτικής για το 2023, ένα συνολικό σημείωμα με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας αλλά και τα κρίσιμα επιχειρησιακά ορόσημα του επόμενου τριμήνου καθώς και τα ετήσια σχέδια δράσης των υπουργείων. Πιστεύω ότι καταδεικνύεται με αυτόν τον τρόπο ότι το επιτελικό κράτος διασφαλίζει για τη συνέχεια της λειτουργίας της κρατικής μηχανής και παρότι το Σύνταγμα προβλέπει ορισμένο χρόνο στα καθήκοντα της υπηρεσιακής κυβέρνησης, όπως γνωρίζετε καλύτερα από εμένα είστε διακυβέρνηση με πλήρεις αρμοδιότητες και κατά συνέπεια πρέπει να μεριμνήσουμε ώστε η μετάβαση από την απερχόμενη κυβέρνηση στην υπηρεσιακή κυβέρνηση να γίνει με όλους τους κανόνες που η συνέχεια του κράτους επιβάλλουν. Οπότε και πάλι θέλω να σας ευχηθώ καλή δύναμη στα καθήκοντά σας και προφανώς είμαι πάντα στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση μπορεί να έχετε».

Από την πλευρά του ο Ιωάννης Σαρμάς δήλωσε «σας ευχαριστώ πολύ κ. πρόεδρε. Η κυβέρνηση αυτή θα είναι μια κυβέρνηση υπηρεσιακή, θα έχει όλες βέβαια τις εξουσίες αλλά μόνον τις εξουσίες για να εφαρμόσει το νόμο μέχρι ότου εδώ, στο Μαξίμου, επανέλθει πάλι αυτός που θα προέρχεται από τη λαϊκή βούληση. Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, ένας πρόεδρος ανωτάτου δικαστηρίου, ξέρει πολύ καλά ότι είναι μόνο και μόνο για να οργανώσει τις εκλογές και επίσης για να συνεχιστεί η λειτουργία της εκτελεστικής λειτουργίας και του κράτους χωρίς να υπάρξει κενό. Μέχρι να έρθει αυτός που είναι ο φυσικός δικαιούχος σε αυτό το κτίριο», απάντησε ο κ. Σαρμάς.

Πιθανοί υποψήφιοι υπουργοί

Οι έως τώρα πληροφορίες φέρουν ως πιθανούς υποψηφίους υπηρεσιακούς υπουργούς τα εξής πρόσωπα:

Ο πρέσβης ε.τ. Βασίλης Κασκαρέλης για το υπουργείο Εξωτερικών, ο Αλκιβιάδης Στεφανής για το υπουργείο Εθνικής Αμυνας (επίτιμος ΑΓΕΣ, πρώην εθνικός συντονιστής επί κυβέρνησης Μητσοτάκη για το προσφυγικό), για το υπουργείο Οικονομικών ο νυν υποδιοικητής της ΤτΕ Θεόδωρος Πελαγίδης, για το υπουργείο Υγείας η καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοτανίδου, για το υπουργείο Παιδείας ο πρώην πρύτανης ΕΚΠΑ, Χρήστος Κίττας, για υπουργός Πολιτισμού ο Γιώργος Κουμεντάκης, για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ, Χαράλαμπος Λαλούσης, και για το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας ο Ευάγγελος Τουρνάς, επίτιμος αρχηγός Αεροπορίας. Στο υπουργείο Επικρατείας συζητείται να τοποθετηθεί ο καθηγητής Βασίλης Σκουρής, στο υπουργείο Δικαιοσύνης ο Φίλιππος Σπυρόπουλος, υπουργός Τουρισμού η Ιωάννα Δρέττα, η Ελένη Λουρή για υπουργός Ανάπτυξης, ενώ στο υπουργείο Εσωτερικών θα παραμείνει η Καλλιόπη Σπανού.

πηγή: efsyn.gr

Print Friendly, PDF & Email